Evolutie van Defensie

Onze organisatie is continue in beweging. Letterlijk: onze mensen en hun voertuigen, vliegtuigen en schepen zijn actief over heel de wereld, Maar ook figuurlijk: de wereld staat niet stil, onze organisatie dus ook niet. Elke dag moeten we ons aanpassen aan een veranderende veiligheidssituatie. Elke dag leren we bij.  Elke dag staan we klaar. 

Onze ambities

We hebben grote ambities, zowel op het vlak van materieel als van personeel. We hebben niet alleen aankoopprocedures gestart voor nieuwe voertuigen, schepen en vliegtuigen, maar we zijn ook volop aan het zoek naar nieuwe collega's die al dat nieuwe materieel kunnen besturen, gebruiken, onderhouden en beheren. 

De evolutie van materieel & uitrusting

De meest in het oog springende evolutie binnen Defensie is waarschijnlijk die van ons materieel. We hebben in recente jaren aankoopprocedures gestart voor een vervanger van onze C-130 Hercules transportvliegtuigen, de A400M. We gaan onze F-16 straaljagers vervangen door de F-35A. De Marine krijgt nieuwe mijnenjagers en fregatten. Voor de Medische Component komt er een nieuw veldhospitaal en de Landcomponent is in het ambitieuze CaMo-project gestapt om zijn voertuigen te vervangen.

De evolutie van onze organisatie

Ook onze organisatie moet mee met de tijd. Sommige van onze eenheden zijn gereorganiseerd om een beter antwoord te kunnen bieden op de wijzigende veiligheidssituatie. We brengen onze opleidingen opnieuw naar de eenheden, zodat mensen dichter bij huis kunnen blijven. We zijn klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw. 

De evolutie van mensen

De komende jaren gaan een groot deel van onze collega’s op pensioen. Daarom zijn we nu aan een hoog tempo aan het rekruteren. Ook de aantrekkelijkheid van ons beroep zijn we in sneltempo aan het verbeteren. Want Defensie gaat in de eerste plaats over mensen.

Onze Missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatietonelen over de hele wereld. 

Onze missie in

Oost-Europa

Na de annexatie van de Krim bereiken de relaties tussen de NAVO en Rusland een nieuw dieptepunt. De NAVO-landen tonen hun verbondenheid en versterken hun militaire aanwezigheid rond de Baltische Zee en in Zuidoost-Europa.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Niger

Gewelddadige extremistische groeperingen teisteren de regio. Tegelijk ligt het land op het kruispunt van oude smokkelroutes. Dit gaat gepaard met terrorisme, piraterij, internationale criminaliteit (drugs-, wapen- en mensensmokkel), illegale immigratie en vluchtelingenstromen. Die instabiele situatie heeft ook een negatieve impact op de veiligheid, de welvaart en het welzijn van Europese burgers.

Onze missie Niger

Onze missie in

Afghanistan

De Resolute Support Mission ging van start in 2015. Een internationale coalitie onder leiding van de NAVO traint en adviseert de Afghaanse veiligheidstroepen.

Onze missie Afghanistan

Onze missie in

Mali

Het noorden van Mali wordt al tientallen jaren verscheurd door bloedige opstanden. De rebellen krijgen daarbij de steun van terroristische groeperingen. Lees hier waar het allemaal om te doen is.

Onze missie Mali

Onze missie in

België: DOVO

Door achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen levert DOVO dagelijks een erg gewaardeerde bijdrage aan de veiligheid in België en in het buitenland. Tijdens buitenlandse opdrachten beschermt ze mee de Belgische militaire missies. In het kader van humanitaire hulp helpt ze lokaal personeel opleiden en zones ontmijnen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

België en Nederland controleren en bewaken afwisselend het luchtruim boven de Benelux. Beide landen hebben om de beurt twee F-16's paraat staan om de luchtbewaking boven hun grondgebied en dat van Luxemburg te verzekeren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

België: operatie Vigilant Guardian

Operatie Vigilant Guardian (OVG) werd opgestart in januari 2015. De opdracht maakt deel uit van de strijd tegen het terrorisme op het eigen Belgische grondgebied. Concreet levert Defensie steun aan de federale politie om gevoelige plaatsen te bewaken en te beveiligen.

Onze missie België: operatie Vigilant Guardian

Onze missie in

Midden-Oosten

Op vraag van Irak ondersteunt een internationale coalitie het land in de strijd tegen de terreurgroep DAESH. Operatie Desert Falcon vormt het Belgische bijdrage aan die coalitie.

Onze missie Midden-Oosten
Geen job, maar een missie

Werken bij Defensie