Evolutie van Defensie

Onze organisatie is continue in beweging. Letterlijk: onze mensen en hun voertuigen, vliegtuigen en schepen zijn actief over heel de wereld, Maar ook figuurlijk: de wereld staat niet stil, onze organisatie dus ook niet. Elke dag moeten we ons aanpassen aan een veranderende veiligheidssituatie. Elke dag leren we bij.  Elke dag staan we klaar. 

Onze ambities

We hebben grote ambities, zowel op het vlak van materieel als van personeel. We hebben niet alleen aankoopprocedures gestart voor nieuwe voertuigen, schepen en vliegtuigen, maar we zijn ook volop aan het zoek naar nieuwe collega's die al dat nieuwe materieel kunnen besturen, gebruiken, onderhouden en beheren. 

De evolutie van materieel & uitrusting

De meest in het oog springende evolutie binnen Defensie is waarschijnlijk die van ons materieel. We hebben in recente jaren aankoopprocedures gestart voor een vervanger van onze C-130 Hercules transportvliegtuigen, de A400M. We gaan onze F-16 straaljagers vervangen door de F-35A. De Marine krijgt nieuwe mijnenjagers en fregatten. Voor de Medische Component komt er een nieuw veldhospitaal en de Landcomponent is in het ambitieuze CaMo-project gestapt om zijn voertuigen te vervangen.

De evolutie van onze organisatie

Ook onze organisatie moet mee met de tijd. Sommige van onze eenheden zijn gereorganiseerd om een beter antwoord te kunnen bieden op de wijzigende veiligheidssituatie. We brengen onze opleidingen opnieuw naar de eenheden, zodat mensen dichter bij huis kunnen blijven. We zijn klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw. 

De evolutie van mensen

De komende jaren gaan een groot deel van onze collega’s op pensioen. Daarom zijn we nu aan een hoog tempo aan het rekruteren. Ook de aantrekkelijkheid van ons beroep zijn we in sneltempo aan het verbeteren. Want Defensie gaat in de eerste plaats over mensen.

Onze Missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatietonelen over de hele wereld. 

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Mali

België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).

Onze missie Mali

Onze missie in

Niger

Omwille van zijn geografische ligging heeft Niger te kampen met sterke veiligheidsproblemen. Defensie wil dit probleem helpen aanpakken door de militaire capaciteiten van het land te versterken en het te steunen in zijn strijd tegen het terrorisme.

Onze missie Niger

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Onze missie Midden-Oosten
Geen job, maar een missie

Werken bij Defensie