België telt 67 km kustlijn, gelegen aan de drukste bevaren zeevaartroutes ter wereld. Daarmee heeft ons land internationaal een stevige reputatie opgebouwd. We beschikken over de veertiende grootste handelsvloot ter wereld en zijn op dit gebied belangrijker dan bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland. Onze belangrijkste zeehavens dragen bij tot de economische welvaart van ons land. Antwerpen bekleedt qua economisch belang de tweede plaats in Europa en staat wereldwijd in de top 20.
Onze territoriale wateren en onze exclusieve economische zone mogen we gerust als onze elfde Belgische provincie beschouwen. Dit gebied telt een groeiende kritieke maritieme infrastructuur, zoals onderzeese kabels voor onze internettoegang. Of neem onze windparken, die ongeveer tien procent van de elektriciteitsvraag produceren of ongeveer de helft van de hernieuwbare energiedoelstelling sinds 2020. België staat vandaag in de wereldtop van windindustrie op zee.
De veiligheid voor onze kust garanderen is één zaak. Om internationaal onze eigen vloot en belangen te beschermen, moeten we echter ook in andere zones aanwezig zijn. Onze fregatten en mijnenbestrijdingsschepen worden internationaal uitgezonden om de belangen van het land te behartigen.
De Marinecomponent verzekert wereldwijd de Belgische aanwezigheid op zee en vrijwaart de maritieme handelsroutes zodat het scheepvaartverkeer veilig en ongehinderd kan plaatsvinden. Wereldwijd wordt negentig procent van alle goederen via zee getransporteerd. Daarom is het heel belangrijk om de handelsroutes open en veilig te houden, zowel voor onze eigen kust als in internationale wateren. No shipping betekent no shopping.
Ook iets voor jou? Kom werken bij de Marinecomponent.
De schepen van de Marinecomponent nemen deel aan verschillende operaties om bij te dragen aan de veiligheid op zee. Een voorbeeld hiervan was de EU-operatie Atalanta tegen de piraterij langs de kust van Somalië.
Ook iets voor jou? Kom werken bij de Marinecomponent.
Regelmatig worden op zee oude springtuigen en mijnen gevonden. Die vormen een dreiging voor de internationale handel. De mijnenbestrijdingsschepen zorgen dat de Noordzee van springtuigen gezuiverd wordt. Met hun expertise, opgebouwd in internationaal verband, kunnen ze ook in onze erg lastige Noordzee elk springtuig opruimen.
Ook iets voor jou? Kom werken bij de Marinecomponent.
De Marinecomponent verleent op zee steun aan andere overheidsdepartementen, zowel federaal als regionaal (bv. politie en douane). Het Maritieme Informatie Kruispunt (MIK) verzekert de samenwerking tussen alle actoren zodat ze hun acties effectief kunnen uitvoeren.
Ook iets voor jou? Kom werken bij de Marinecomponent.
Voor onze kust zorgen de patrouillevaartuigen van de Marinecomponent voor de politionele taken op zee. Ze kunnen visserijcontroles uitvoeren en vervuiling opsporen. In samenwerking met de federale politie en de douane helpen ze ook illegale handel en smokkel bestrijden.
Ook iets voor jou? Kom werken bij de Marinecomponent.
De Marinecomponent wordt ingezet om drenkelingen op te sporen en te redden.
Ook iets voor jou? Kom werken bij de Marinecomponent.
Zoals alle middelen van Defensie kunnen ook die van de Marinecomponent ingezet worden voor humanitaire operaties. Denk bijvoorbeeld maar aan hulpverlening na vernielingen door een orkaan.
Ook iets voor jou? Kom werken bij de Marinecomponent.
Met hun apparatuur om mijnen op te sporen, zijn onze mijnenbestrijdingsschepen perfect geschikt om wrakken te lokaliseren.
Ook iets voor jou? Kom werken bij de Marinecomponent.
Alle schepen kunnen in het buitenland steun verlenen aan de Belgische diplomatie of industrie, bijvoorbeeld door aan boord evenementen te organiseren.
Ook iets voor jou? Kom werken bij de Marinecomponent.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.
Onze missie Oost-EuropaBij de Marine werken is niet alleen voor een loopbaan kiezen. Het is een levensstijl. Het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar als het voor jou is, beleef je unieke ervaringen, die alleen het leven van een zeeman kan aanbieden. Waar ter wereld je ook bent, elke dag bij de Marine is anders. We hebben dus mensen nodig die anders zijn. Mensen zoals jij, die bereid zijn om diverse vaardigheden te ontwikkelen die ons in staat stellen om samen efficiënt te zijn op land en op zee.
Teamwork
Je staat er nooit alleen voor. Er staan steeds collega's naast jou op wie je kan bouwen. En samen een uitdaging aangaan, dat schept een onvergetelijke band.
Gelijke kansen
Iedereen gelijke kansen. Veel werkgevers goochelen ermee. Maar hoe vaak is dat ook de realiteit? Bij Defensie wel. Het ligt namelijk vast in de wet. Je krijgt dezelfde kansen als iedereen ongeacht je achtergrond, je geslacht of je geaardheid.
Waarden
De waarden Integriteit, Loyauteit, Respect en Moed vormen het DNA van onze organisatie. Ze bepalen hoe we met elkaar omgaan, hoe we ten dienste staan van onze maatschappij en hoe we invulling geven aan de opdrachten die ons toevertrouwd worden.
Sander (32), Onderofficier navigatie
Tom (32), duiker/ontmijner
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Lori (21), Matroos
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
Chris (25), Officier dek Marine
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Xavier (35), Technisch officier Marine
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Jessica (30), Onderofficier kok
Wendy (33), Radar/sonar operator
In deze loopbanen kies je voor een leidinggevende rol in een hecht team waar mentale en fysieke uitdagingen centraal staan.
Details
In deze loopbanen kies je voor de brede technische wereld van Defensie: voertuigmechanica, avionica, boordwerktuigkunde, laboratoriumtechniek, … Waar we ook ...
Details
Marinecomponent
In deze loopbanen kies je voor een rol als teamleider op één van de diensten aan boord van een marineschip.
Details
Wij zorgen voor jouw veiligheid op en vanuit zee. Dit doen we niet alleen door het vrijwaren van handelsroutes en het vernietigen van springtuigen. We redden jaarlijks mensen in nood op zee en voeren humanitaire operaties uit. We werken tegelijk nauw samen met andere organisaties. We onderhouden onze kennis door de vele oefeningen en operaties, zowel in NAVO-, EU- als VN-verband, waardoor onze militairen vaak lang van huis weg zijn. Daarom investeren we non-stop in het beste materiaal.
Bij de cadetten kunnen jongeren de opdrachten en waarden van Defensie ontdekken. Tijdens stages, opleidingen en trainingen onder leiding van ervaren militairen kan je bij het Koninklijk Marine Kadettenkorps proeven van de marinegeest, navigatie, zeevaartberoepen en het leven op zee.
Wij helpen je graag verder. Wil je deelnemen aan een van onze activiteiten? Bekijk dan zeker eens onze agenda.