Evolutie van Defensie

CaMo: een uniek strategisch partnerschap

Organisatie

Met het Strategisch Partnerschap Capacité Motorisé (CaMo) stapt Defensie en meer bepaald de Landcomponent in een sterk partnerschap met Frankrijk. CaMo maakt van de Gemotoriseerde Brigade een performant werktuig voor de komende dertig jaar.  Het Strategisch Partnerschap Capacité Motorisé (CaMo)

Tijdslijn van de aankoop

Radiosysteem en voertuigen

Het strategische partnerschap CaMo is een win-win voor beide landen. De toekomstige voertuigen zijn uitgerust met een uniek achterliggend systeem van netwerkradio’s dat zorgt voor een perfecte integratie en een deling van informatie op verschillende niveaus.

 

Centraal systeem van netwerkradio’s

Wat CaMo zo uniek maakt is het systeem van netwerkradio’s waarop de samenwerking van de verschillende voertuigen en spelers op het terrein steunen. Centraal in het programma staat het informatiesysteem van netwerkradio’s : SCORPION. Deze benaming staat voor “Système d’information de Combat”. Dit systeem zorgt ervoor dat beschikbare informatie optimaal gebruikt kan worden en actief werkt aan de collaboratieve bescherming en het collaboratieve gevecht.

GRIFFON: Multifunctioneel pantservoertuig

De GRIFFON is een pantservoertuig van 24,5 ton, dat de gepantserde voertuigen AIV en MPPV moet vervangen. Het dient voor het ondersteunen en vervoeren van strijdkrachten zo dicht mogelijk bij de gevechten. Het voertuig zal geleverd worden in verschillende versies: infanterie, gevechtsgenie, depannage, medische evacuatie, voorwaartse waarnemer, commandovoering, … We zullen dit voertuig dus overal binnen de Motorized Brigade terugvinden. De eerste exemplaren worden geleverd vanaf 2025.

JAGUAR: GEPANTSERD VERKENNINGS- EN GEVECHTSVOERTUIG

De JAGUAR is een gepantserd verkennings-en gevechtsvoertuig 6X6 van 25 ton.  De JAGUAR vervult opdrachten van het type lichte cavalerie. Het is een heel polyvalent voertuig, dat zich bijvoorbeeld zowel in een stedelijk gebied als in de bergen in een gevecht kan worden ingezet. Het is voorzien dat 60 exemplaren geleverd worden vanaf 2025.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Na de annexatie van de Krim bereiken de relaties tussen de NAVO en Rusland een nieuw dieptepunt. De NAVO-landen tonen hun verbondenheid en versterken hun militaire aanwezigheid rond de Baltische Zee en in Zuidoost-Europa.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Afghanistan

De Resolute Support Mission ging van start in 2015. Een internationale coalitie onder leiding van de NAVO traint en adviseert de Afghaanse veiligheidstroepen.

Onze missie Afghanistan

Onze missie in

Mali

Het noorden van Mali wordt al tientallen jaren verscheurd door bloedige opstanden. De rebellen krijgen daarbij de steun van terroristische groeperingen. Lees hier waar het allemaal om te doen is.

Onze missie Mali

Onze missie in

Niger

Gewelddadige extremistische groeperingen teisteren de regio. Tegelijk ligt het land op het kruispunt van oude smokkelroutes. Dit gaat gepaard met terrorisme, piraterij, internationale criminaliteit (drugs-, wapen- en mensensmokkel), illegale immigratie en vluchtelingenstromen. Die instabiele situatie heeft ook een negatieve impact op de veiligheid, de welvaart en het welzijn van Europese burgers.

Onze missie Niger

Onze missie in

België: DOVO

Door achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen levert DOVO dagelijks een erg gewaardeerde bijdrage aan de veiligheid in België en in het buitenland. Tijdens buitenlandse opdrachten beschermt ze mee de Belgische militaire missies. In het kader van humanitaire hulp helpt ze lokaal personeel opleiden en zones ontmijnen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

België en Nederland controleren en bewaken afwisselend het luchtruim boven de Benelux. Beide landen hebben om de beurt twee F-16's paraat staan om de luchtbewaking boven hun grondgebied en dat van Luxemburg te verzekeren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

België: operatie Vigilant Guardian

Operatie Vigilant Guardian (OVG) werd opgestart in januari 2015. De opdracht maakt deel uit van de strijd tegen het terrorisme op het eigen Belgische grondgebied. Concreet levert Defensie steun aan de federale politie om gevoelige plaatsen te bewaken en te beveiligen.

Onze missie België: operatie Vigilant Guardian

Onze missie in

Midden-Oosten

Op vraag van Irak ondersteunt een internationale coalitie het land in de strijd tegen de terreurgroep DAESH. Operatie Desert Falcon vormt het Belgische bijdrage aan die coalitie.

Onze missie Midden-Oosten
Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.