Jeugd en Defensie

Nog niet klaar voor een job bij Defensie? Dan heb je verschillende opties om toch al eens te proeven van het militaire leven.

Studeren bij Defensie

Je moet geen keuze maken tusen verderstuderen of een militaire carrière. Je kan ze zelfs combineren. Voor hogere studies zoals dokter, tandarts, apotheker, Hogere Zeevaartschool en burgerlijk ingenieur betaalt Defensie jouw studies aan een burgeruniversiteit en proef je tijdens lesvrije periodes van het militaire leven.

Cadetten

Ook als je nog te jong bent om te solliciteren bij Defensie, kan je kennismaken met de militaire wereld. Bij de verschillende cadetten kom je net als bij een andere jeugdbeweging samen en maak je plezier, met een militair tintje. Luchtcomponent, Marine of Landcomponent, je vindt de cadetten terug ter land, ter zee of in de lucht.

Schoolstages

Net als bij elk groot bedrijf, kan je al eens proeven van sommige jobs tijdens een schoolstage.

Wat moet je hiervoor doen:

 • Je mailt je vraag naar het Contactcenter via ctcn@mil.be .
 • Zij sturen je de nodige formulieren door (CV, motivatiebrief, ...).
 • Die documenten stuur je ingevuld naar het Informatiecentrum in jouw buurt en je neemt met hen contact op voor een verkennend gesprek.
 • De active recruiter bekijkt dan samen met jou wat mogelijk is.

Opgelet: observatiestages of stages korter dan een week zijn niet mogelijk.

Jongerenstages

Vanaf 16 maart kun je je online inschrijven voor een jongerenstage.
De organisatie van de stages zal afhangen van de evolutie van de gezondheidscrisis.

Ben je tussen 16 en 20 jaar, dan kan je tijdens een vakantie al eens komen proeven van het militaire leven tijdens een jongerenstage. Werken op een schip, valschermspringen, of eens bivakkeren op het terrein: we hebben voor elk wat wils. Bekijk ons aanbod.

Voor jeugdbewegingen

Op kamp gaan op een militair domein, gebruikmaken van onze sportinfrastructuur, … er zijn nogal wat redenen waarop jeugdbewegingen bij Defensie aankloppen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel verdien ik bij Defensie?

Hier vind je een aantal netto basisbedragen bij de start van je loopbaan. Let wel, de juiste berekening hangt af van je familiale situatie en kan dus verschillen met deze bedragen.
Bovendien bestaan er verschillende premies die je basiswedde gevoelig laten stijgen, we raden je aan om meer gedetailleerde informatie in te winnen bij het Informatiecentrum in je buurt.

 • soldaten en matrozen : 1708,19€
 • onderofficieren met diploma secundair onderwijs: 1708,19€
 • studeren aan de KMS : -18 jaar : 1209,69 €.  +18 jaar : 1496,52€
 • onderofficieren met bachelordiploma : 1984,26€
 • officieren met diploma bachelor: 2092,60€  -diploma master  2184,35€
Ik heb een (professionele) bachelor. Kan ik hiermee toch aan een academische mastercyclus in de Koninklijke Militaire School beginnen?

Nee, er bestaat geen schakelprogramma dat toegang verleent tot de mastercycli (ingenieurswetenschappen of sociale en militaire wetenschappen) van de Koninklijke Militaire School. De opleiding is te specifiek en je hebt een te een grote achterstand in verband met de militaire vorming.

Waar vind ik voorbeelden van de taal- en wiskundeproeven voor de Koninklijke Militaire School en de andere selectieproeven?
 • Voorbeelden van alle selectieproeven en een uitgebreide reeks examenvragen van de taal- en wiskundeproeven van de Koninklijke Militaire School vind je hier.
 • Testen voor iedereen vind je hier.
Wanneer schrijf ik mij het best in?

Zodra je zeker bent dat je al je selectietesten met succes kan afleggen. Je moet wel rekening houden met de uiterste inschrijvingsdatum van je kandidatuur.

Hoe oud moet ik minstens zijn om bij Defensie te komen?

Je moet minstens aan de leerplicht voldaan hebben op de dag van de inlijving.

Wanneer eindigt de leerplicht?

 • zodra je je diploma van het secundair onderwijs hebt behaald (ook al ben je dan nog minderjarig)
 • in het jaar dat je 18 wordt:
  • ben je jarig voor 1 juli, dan loopt de leerplicht tot je 18de verjaardag;
  • ben je jarig na 30 juni, loopt je leerplicht toch maar tot 30 juni van het jaar waarin je 18 wordt.