Evolutie van Defensie

Het Control and Reporting Centre komt boven de grond

Organisatie

Het Control and Reporting Centre (CRC) van de Belgische Luchtcomponent controleert en bewaakt dag en nacht het luchtruim boven België en Luxemburg. Indien nodig begeleidt het ook de interceptie-missies van het quick reaction alert (QRA). Die taken vallen onder de permanente luchtbewakingsopdracht van de NAVO en zijn een verplichting voor elke bondgenoot. Het CRC is een tweetalige eenheid van momenteel ongeveer 230 personen.

Over het Control and Reporting Centre

Levensloop van het CRC

Begrippen en activiteiten

Scramble

De operatoren van ons systeem voor luchtbewaking en controle merken een luchtincident op in het Belgisch luchtruim.

De scramble is het opstarten van de alarmprocedure om bewapende jachtvliegtuigen zo snel mogelijk op te laten stijgen en ze naar het verdachte toestel te begeleiden. Luchtincidenten kunnen van militaire of niet-militaire aard zijn.

Renegade

Een luchtincident van niet-militaire aard kan bestempeld worden als een renegade. Die naam gebruiken ze bij een vermoeden dat het burgertoestel gebruikt kan worden als een wapen voor een terroristische aanval.

Track production officier (TPO)

Een TPO maakt deel uit van het operationele team dat instaat voor de productie en de verdeling van het luchtbeeld. De TPO leidt de sectie air surveillance (luchtbewaking) gedurende de dagelijkse operaties en gedurende een lucht- of renegade-incident tijdens de bewaking van het luchtruim

Mission supervisor/Fighter allocator (MS/FA)

De MS/FA leidt een luchtgevechtsleidingssectie gedurende de dagelijkse trainingsmissies met gevechtsvliegtuigen en gedurende een lucht- of renegade-incident tijdens de bewaking van het luchtruim.

Duty air defense officer/Master controller (DADO/MC)

De DADO/MC leidt de operationele crew van het CRC tijdens de uitvoering van de dagelijkse operaties en coördineert de uitgevoerde interventies tijdens een lucht- of renegade-incident.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Mali

België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).

Onze missie Mali

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Onze missie Midden-Oosten
Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.