Het Special Operations Regiment is de snellereactie-eenheid bij uitstek van de Landcomponent. Het is gespecialiseerd in heel gerichte operaties, expeditionaire en onconventionele oorlogsvoering.
Het Special Operations Regiment bestaat uit hypergetrainde militairen die op elk moment voor elk type operatie ingezet kunnen worden. Het beschikt hiervoor zowel over parachuteerbare als amfibische capaciteiten.
De opdrachten van het Special Operations Regiment bestaan uit het uitvoeren en ondersteunen van speciale operaties.
Die militaire activiteiten worden uitgevoerd door speciaal georganiseerde en uitgeruste eenheden, gebruikmakend van zorgvuldig geselecteerd personeel en bijzondere tactieken, technieken en inzetmethodes.
De inzet van eenheden van het Special Operations Regiment gebeurt meestal discreet. De opdrachten zijn vaak gevoelige acties zoals informatie vergaren, precisiebombardementen aansturen of gijzelaars bevrijden in het buitenland.
Daarnaast kan het Special Operations Regiment een actieve rol spelen bij terrorismebestrijding en bijstand aan bevriende landen in hun strijd tegen irreguliere groeperingen.
De eenheden van het Special Operations Regiment zijn licht en heel mobiel. Ze zijn uitermate geschikt om waar ook ter wereld snelle en heel gerichte acties uit te voeren.
Ze kunnen in actie komen via de lucht (door middel van parachutes), over land (te voet of met lichte voertuigen) of over het water (met amfibische middelen). Hierdoor kunnen ze op elk terrein, in om het even welk gebied gedropt worden om hun opdrachten uit te voeren.
3 juli 2018
Omvorming van de Lichte Brigade naar het Special Operations Regiment. Met die hervorming kan België inspelen op de geopolitieke evoluties en het stijgend aantal dreigingen waarmee het de laatste jaren te maken krijgt.
November - december 2019
Oefening Tropical Storm in Gabon focust op training voor speciale operaties. De nadruk ligt op tactieken, technieken en procedures voor speciale operaties in het bijzondere Afrikaanse klimaat.
Januari 2020
Als voorbereiding op de NAVO-oefening Cold Response worden eenheden van het Special Operations Regiment opgenomen in de Amfibische Task Group van de Nederlandse Korps Mariniers.
Het Special Operations Regiment is een van de pijlers van de Landcomponent. De Landcomponent kan deze capaciteit, dankzij het erg lichte karakter van de eenheden die er deel van uitmaken, zeer snel inzetten.
Het hoofdkwartier van het Special Operations Regiment is gevestigd in Heverlee. Dit hoofdkwartier stuurt zes eenheden aan.
De Special Forces Group is de elite-eenheid van het regiment. Haar taken zijn vooral ongewone verkenningsopdrachten, raids en sabotages, naast het ondersteunen van de eigen troepen.
Het 2 Bataljon Commando’s uit Flawinne en het 3 Bataljon Parachutisten uit Tielen vormen de grote gevechtseenheden. Zij worden zowel ingezet als snellereactie-eenheden voor de NAVO en Belgische strijdkrachten, als voor humanitaire opdrachten en ter ondersteuning van de Special Forces Group.
De opleidingscentra voor commando’s en parachutisten staan in voor de gespecialiseerde opleidingen.
Naast die gevechtseenheden beschikt het SOR ook permanent over een eenheid die hen ondersteunt met communicatie- en informatiemiddelen, aangepast aan hun opdrachten. De 6 Groep Communicatie- en Informatiesystemen beschikt bijkomend ook over een capaciteit paracommando.
De leden van het Special Operations Regiment krijgen hun gespecialiseerde opleiding in het Trainingscentrum voor Commando’s in Marche-les-Dames. Tijdens die harde opleiding leren de rekruten wat het is om commando te zijn.
Na hun opleiding tot commando gaan de rekruten naar het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen waar ze parachutist worden. Na die opleiding gaan de kersverse paracommando’s naar hun eenheid. Daar kunnen ze worden ingezet voor de operaties van het Special Operations Regiment.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
Door achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen levert DOVO dagelijks een erg gewaardeerde bijdrage aan de veiligheid in België en in het buitenland. Tijdens buitenlandse opdrachten beschermt ze mee de Belgische militaire missies. In het kader van humanitaire hulp helpt ze lokaal personeel opleiden en zones ontmijnen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Gewelddadige extremistische groeperingen teisteren de regio. Tegelijk ligt het land op het kruispunt van oude smokkelroutes. Dit gaat gepaard met terrorisme, piraterij, internationale criminaliteit (drugs-, wapen- en mensensmokkel), illegale immigratie en vluchtelingenstromen. Die instabiele situatie heeft ook een negatieve impact op de veiligheid, de welvaart en het welzijn van Europese burgers.
Onze missie NigerOnze missie in
De Resolute Support Mission ging van start in 2015. Een internationale coalitie onder leiding van de NAVO traint en adviseert de Afghaanse veiligheidstroepen.
Onze missie AfghanistanOnze missie in
Het noorden van Mali wordt al tientallen jaren verscheurd door bloedige opstanden. De rebellen krijgen daarbij de steun van terroristische groeperingen. Lees hier waar het allemaal om te doen is.
Onze missie MaliOnze missie in
Na de annexatie van de Krim bereiken de relaties tussen de NAVO en Rusland een nieuw dieptepunt. De NAVO-landen tonen hun verbondenheid en versterken hun militaire aanwezigheid rond de Baltische Zee en in Zuidoost-Europa.
Onze missie Oost-EuropaOnze missie in
België en Nederland controleren en bewaken afwisselend het luchtruim boven de Benelux. Beide landen hebben om de beurt twee F-16's paraat staan om de luchtbewaking boven hun grondgebied en dat van Luxemburg te verzekeren.
Onze missie de Benelux: QRAOnze missie in
Operatie Vigilant Guardian (OVG) werd opgestart in januari 2015. De opdracht maakt deel uit van de strijd tegen het terrorisme op het eigen Belgische grondgebied. Concreet levert Defensie steun aan de federale politie om gevoelige plaatsen te bewaken en te beveiligen.
Onze missie België: operatie Vigilant GuardianOnze missie in
Op vraag van Irak ondersteunt een internationale coalitie het land in de strijd tegen de terreurgroep DAESH. Operatie Desert Falcon vormt het Belgische bijdrage aan die coalitie.
Onze missie Midden-OostenWerken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Work/life balance
Eerlijk: je zal soms drukke periodes hebben of niet veel thuis zijn. Omdat je je voorbereidt op een opdracht, of op opdracht bent. Tussenin heb je ook rustigere periodes.
Gelijke kansen
Iedereen gelijke kansen. Veel werkgevers goochelen ermee. Maar hoe vaak is dat ook de realiteit? Bij Defensie wel. Het ligt namelijk vast in de wet. Je krijgt dezelfde kansen als iedereen ongeacht je achtergrond, je geslacht of je geaardheid.
Unieke ervaringen
Dit is geen nine to five job. Je ziet meer van de wereld dan in andere jobs en doet steeds nieuwe ervaringen op. “Hoe was je dag?”, geeft bij jou iets andere antwoorden dan bij de meeste van je vrienden.
Frédéric (45), Officier reservist bij de Marine
Céline (32), Geneesheer
Alexander (23), Officier ICT system engineer
Sophy (21), Officier ingenieur
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
Sam (25), Soldaat kannonnier
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
Niels (27), Vliegveldbrandweer
Dieter (21), Infanterist
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
Elisabeth (30), Officier arts
Sigrid (28), Luchtverkeersleider
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Michel (50), Hulptechnicus
Pieter (28), Force Protection
Mégane (27), Magazijnier
Tom (32), duiker/ontmijner
Stephan (41), Piloot
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Wendy (33), Radar/sonar operator
Arnaud (38), Bachelor Avionics
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Tom (25), Ambulancier Paracommando
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Sander (32), Onderofficier navigatie
John (47), Onderofficier Artillerie
Yannick (35), Onderofficier Infanterie
Fred (37), Onderofficier CBRN
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
Lori (21), Matroos