Evolutie van Defensie

Het Special Operations Regiment

Organisatie

Het Special Operations Regiment is de snellereactie-eenheid bij uitstek van de Landcomponent. Het is gespecialiseerd in heel gerichte operaties, expeditionaire en onconventionele oorlogsvoering.

Het Special Operations Regiment bestaat uit hypergetrainde militairen die op elk moment voor elk type operatie ingezet kunnen worden. Het beschikt hiervoor zowel over parachuteerbare als amfibische capaciteiten.

Over het Special Operations Regiment

Tijdslijn van het Special Operations Regiment

Structuur en opleiding Special Operations Regiment

Het Special Operations Regiment is een van de pijlers van de Landcomponent. De Landcomponent kan deze capaciteit, dankzij het erg lichte karakter van de eenheden die er deel van uitmaken, zeer snel inzetten.

Hoofdkwartier en zes eenheden

Het hoofdkwartier van het Special Operations Regiment is gevestigd in Heverlee. Dit hoofdkwartier stuurt zes eenheden aan.

De Special Forces Group is de elite-eenheid van het regiment. Haar taken zijn vooral ongewone verkenningsopdrachten, raids en sabotages, naast het ondersteunen van de eigen troepen.

Het 2 Bataljon Commando’s uit Flawinne en het 3 Bataljon Parachutisten uit Tielen vormen de grote gevechtseenheden. Zij worden zowel ingezet als snellereactie-eenheden voor de NAVO en Belgische strijdkrachten, als voor humanitaire opdrachten en ter ondersteuning van de Special Forces Group.

De opleidingscentra voor commando’s en parachutisten staan in voor de gespecialiseerde opleidingen.

Naast die gevechtseenheden beschikt het SOR ook permanent over een eenheid die hen ondersteunt met communicatie- en informatiemiddelen, aangepast aan hun opdrachten. De 6 Groep Communicatie- en Informatiesystemen beschikt bijkomend ook over een capaciteit paracommando.

Dura lex sed lex

De leden van het Special Operations Regiment krijgen hun gespecialiseerde opleiding in het Trainingscentrum voor Commando’s in Marche-les-Dames. Tijdens die harde opleiding leren de rekruten wat het is om commando te zijn.

Na hun opleiding tot commando gaan de rekruten naar het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen waar ze parachutist worden. Na die opleiding gaan de kersverse paracommando’s naar hun eenheid. Daar kunnen ze worden ingezet voor de operaties van het Special Operations Regiment.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Mali

België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).

Onze missie Mali

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Onze missie Midden-Oosten
Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.