Over Defensie

De Luchtcomponent
van Defensie

Mission first, people always

introductievideo

Wij zijn zowel in België als wereldwijd actief voor jouw veiligheid. In België zorgen we voor veiligheid vanuit de lucht met jachtvliegtuigen en redden we mensenlevens met onze reddingshelikopters. Wereldwijd ondersteunen onze transportvliegtuigen de inzet van onze troepen in buitenlandse opdrachten of bij rampen.  

Onze jachtvliegtuigen en helikopters zijn paraat om op vraag van de regering tussenbeide te komen waar nodig.

Om onze taken uit te voeren beschikt de Luchtcomponent over goed opgeleid en gekwalificeerd personeel, ultramoderne vliegtuigen, helikopters, drones en tal van andere wapensystemen.

In cijfers

  • reddingen 1757
  • F-35A's 34
  • vrouwen 663

Onze kerntaken

Quick Reaction Alert (QRA)
Search and rescue
ATCC skeyes
Operaties in het buitenland
Non-combattant evacuation operations
Noodhulp bieden

Quick Reaction Alert (QRA)

In het Belgische luchtruim draagt de Luchtcomponent dag en nacht bij aan onze nationale veiligheid.

Het Control & Reporting Centre van Bevekom monitort en bewaakt het Belgische en Luxemburgse luchtruim dag en nacht.

In een beurtrol staan Belgische en Nederlandse jachtvliegtuigen paraat om het luchtruim te beschermen en tegen terrorisme op te treden. Bij het minste incident stijgen ze op.

Search and rescue

Onze speur- en reddingshelikopters bewaken onze kust en zijn reddende engelen voor mensen in nood. Ze ondersteunen opsporingsacties van de politie of de kustwacht.

ATCC skeyes

De militaire luchtverkeersleiding draagt bij aan een veilig, ordelijk en vlot verloop van het vliegverkeer. Sinds 2019 gebeurt dit in synergie met de civiele luchtverkeersleiding van skeyes in Steenokkerzeel.

Operaties in het buitenland

Bij internationale conflicten speelt de Luchtcomponent een belangrijke rol.

De jachtvliegtuigen en helikopters zorgen voor veiligheid bij de inzet tijdens een internationale opdracht. Met strategisch luchttransport brengen onze transportvliegtuigen troepen en middelen snel ter plaatse.

Daarmee draagt de Luchtcomponent bij aan de afspraken van het internationale recht. Dit doen we vooral met andere Defensie-eenheden en in samenwerking met de lidstaten van de EU, de NAVO en de Verenigde Naties.

Non-combattant evacuation operations

We houden ons ook klaar om te allen tijde op zeer korte termijn (24 uur) Belgische landgenoten uit het buitenland te repatriëren met een C-130-transportvliegtuig. Op een korte termijn (72 uur) moet de Luchtcomponent daarvoor zelfs vier C-130’s kunnen inzetten.

Noodhulp bieden

De Luchtcomponent helpt ook slachtoffers van rampen of oorlogsgeweld, zowel in België als elders in de wereld.

Bij rampen op ons grondgebied vervoeren we mensen en materieel. Denk hierbij aan de gasramp in Gellingen of de aanslagen in Brussel.

Bij humanitaire operaties leveren we een belangrijke bijdrage aan de stabiliteit in de wereld.

Noodhulp snel en efficiënt ter plaatse brengen is ook onze specialiteit, bijvoorbeeld na een zware aardbeving in het kader van B-FAST.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Onze missie Midden-Oosten
Werken bij de Luchtcomponent

Geen job, wel een missie.

Een job bij de Luchtcomponent is een job als geen ander. Welk bedrijf kan zeggen dat het voortdurend dromen waarmaakt? Waar werk je letterlijk met soms 2.000 km per uur of zit je met je hoofd in de wolken? Voor de combinatie van toptechnologie, pure power en uiterste precisie draaien we onze hand niet om. Dit allemaal terwijl je de wereld rondreist en vrienden maakt voor het leven. Wij bieden letterlijk een job van hoog niveau.

Evolutie van de Luchtcomponent

Wij blinken uit door onze hoogtechnologische vliegtuigen en krachtdadige optreden over heel de wereld. Onze toestellen vliegen uit voor luchtembargo’s, doelgerichte bombardementen, nabije luchtsteun, als luchtpolitie, voor humanitair transport, internationale opleidingen of voor hulp aan de natie. Onze vliegtuigen en helikopters zijn overal waar ze nodig zijn, soms zelfs op extreem korte termijn.

Royal Belgian Air Cadets

Bij de cadetten kunnen jongeren de opdrachten en waarden van Defensie ontdekken. Tijdens stages, opleidingen en trainingen onder leiding van ervaren militairen kan je bij de Royal Belgian Air Cadets proeven van het leven als piloot en de beroepen in de luchtvaart.

Op de hoogte blijven?

Wij helpen je graag verder. Wil je deelnemen aan een van onze activiteiten? Bekijk dan zeker eens onze agenda.

Onze componenten