Defensie zit middenin een grote pensioneringsgolf. Om het vertrek van de babyboomers uit de arbeidsmarkt op te vangen, zijn we in een recordtempo nieuwe collega’s aan het rekruteren. We willen daarbij een afspiegeling van de maatschappij zijn. Daarom zijn we steeds op zoek naar nieuwe militairen en burgerpersoneelsleden op alle niveaus van de samenleving: mannen en vrouwen, hoogopgeleid tot niet opgeleid, autochtoon of allochtoon. We zijn ondertussen ook hard aan het werk om de aantrekkelijkheid van ons beroep te vergroten. Zo willen we een loopbaan bij Defensie nog interessanter maken.
Defensie staat voor een grote pensioneringsgolf. Tussen 2021 en 2025 gaat een aanzienlijk deel van de actieve militairen op pensioen. Daar komt nog bij dat door opgelegde besparingen het aantal aanwervingen van militairen enkele jaren geleden een dieptepunt bereikte. Om die uitstroom op te vangen, begon Defensie in 2019 met een inhaalbeweging. We zoeken de komende vier jaar zo’n 10.000 nieuwe rekruten. Dat betekent dat we van 2021 tot en met 2024 jaarlijks ongeveer 2.500 nieuwe militairen rekruteren.
Defensie bestaat vandaag voor 9,4% uit vrouwelijke militairen. Daarmee zit ons land net onder het gemiddelde binnen de NAVO. Het percentage vrouwen binnen Defensie is de voorbije jaren licht blijven stijgen en ook in 2021 hebben meer vrouwen zich kandidaat gesteld voor de werving als militair. We blijven die diversiteit bij de werving van zowel militair als burgerpersoneel promoten.
In 2022 begint een geleidelijke weddeaanpassing voor militairen. Daarmee krijgen onze militairen voor de eerste keer in twintig jaar een inkomensverhoging. Daarnaast starten we in 2022 onderzoeken om bepaalde vergoedingen voor kwalificaties te verbeteren en onze militairen meer sociale voordelen toe te kennen.
We investeren verder in onze infrastructuur om ons militair en burgerpersoneel in een aangename omgeving te kunnen laten werken. Daarbij besteden we veel aandacht aan een betere regionale spreiding van de kwartieren en van de opleidingen. Zo kunnen we de afstand tussen thuis en de werkplek verkleinen en het evenwicht tussen werk en privé verbeteren.
Reservisten zijn een meerwaarde voor onze organisatie: door de ervaringen die ze meebrengen uit de privésector brengen ze nieuwe inzichten aan en kunnen ze leemtes opvullen waar nodig. Daarom zijn we het concept van de reserve aan het moderniseren. Zo hebben we korpschefs meer mogelijkheden gegeven om lokaal reservemilitairen te rekruteren. Daarnaast bekijken we hoe we in de toekomst de rekruteringsmogelijkheden kunnen diversifiëren en de opleiding en re-integratie van reservemilitairen flexibeler kunnen maken.
Er werken veel minder burgers bij Defensie dan het aantal burgers werkzaam bij defensieministeries in onze buurlanden. Daarom zetten we in op het verhogen van het aantal burgers binnen onze organisatie. En dat werpt zijn vruchten af: het aantal burgers bij Defensie is tussen 1 januari 2020 en 1 oktober 2021 gestegen met zeven procent. Voor het eerst sinds 2015 stijgt het aantal burgerpersoneelsleden weer, in plaats van jaar na jaar te dalen.
Onbekend is onbemind, dat geldt ook voor Defensie. Om jongeren bekend te maken met Defensie en om de aantrekkingskracht van ons beroep te verhogen, organiseren we al jaren kennismakingsstages. Het aanbod van die stages wordt in de toekomst nog uitgebreid. Daarnaast organiseren we projecten om NEET-jongeren (Not in Education, Employment or Training) kennis te laten maken met Defensie en namen we het initiatief voor de oprichting van de studierichting ‘Defensie en Veiligheid’. 16 middelbare scholen in Vlaanderen namen die richting sinds het begin van het schooljaar 2021-2022 op in hun lesplan.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.
Onze missie Oost-EuropaOnze missie in
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.
Onze missie de Benelux: QRAWerken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Sportieve omgeving
Sport je graag maar moet dit van je baas steeds na je uren? Bij ons is je conditie verbeteren en op peil houden een deel van de job. Dus sporten tijdens de uren: doodnormaal.
Teamwork
Je staat er nooit alleen voor. Er staan steeds collega's naast jou op wie je kan bouwen. En samen een uitdaging aangaan, dat schept een onvergetelijke band.
Work/life balance
Eerlijk: je zal soms drukke periodes hebben of niet veel thuis zijn. Omdat je je voorbereidt op een opdracht, of op opdracht bent. Tussenin heb je ook rustigere periodes.
Stephan (41), Piloot
Alexander (23), Officier ICT system engineer
Sam (25), Soldaat kannonnier
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
Elisabeth (30), Officier arts
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Joyce (32), Onderofficier ICT
Matthias (33), Officier tandarts
Sara (24), Onderofficier medisch laboratorium technoloog
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
John (47), Onderofficier Artillerie
Jessica (30), Onderofficier kok
Arnaud (38), Bachelor Avionics
Yannick (35), Onderofficier Infanterie
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Dieter (21), Infanterist
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Pablo (41), Burger technisch tekenaar
Wendy (33), Radar/sonar operator
Rémi (32), Officier burgerlijk ingenieur
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus
Céline (32), Geneesheer
François (25), Officier maintenance manager
Tom (25), Ambulancier Paracommando
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
Niels (27), Vliegveldbrandweer
Sarah (29), Burger jurist
Sander (32), Onderofficier navigatie
Lori (21), Matroos
Marvin (28), Onderofficier technieker elektronica en optronica
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Tom (32), duiker/ontmijner
Michel (50), Hulptechnicus
Xavier (35), Technisch officier Marine
Fabrice (33), Soldaat CBRN
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
Mégane (27), Magazijnier
Laura (25), Officier luchtgevechtsleidster
Katrijn (26), Officier kinesitherapeute
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
Fred (37), Onderofficier CBRN
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
Sophy (21), Officier ingenieur
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
Pieter (28), Force Protection
Chris (25), Officier dek Marine
Sigrid (28), Luchtverkeersleider