Defensie is in toenemende mate afhankelijk van haar technologieën en de goede werking van haar netwerk- en wapensystemen. Tegelijkertijd biedt gemakkelijke toegang tot vele gesofisticeerde cybertools onze tegenstanders de middelen om direct of indirect de integriteit en beschikbaarheid van deze militaire systemen in gevaar te brengen. Bovendien heeft elke poging tot beïnvloeding in cyberspace gevolgen voor onze samenleving en voor onze militaire operaties. Het ontwikkelen van een cyberverdedigingscapaciteit is eerder een noodzaak dan een vanzelfsprekendheid geworden.
Aanvallen in het cyberdomein zijn bijna dagelijks, veelvoudig en divers, en iedereen kan een doelwit zijn. Diefstal van vertrouwelijke gegevens, aanvallen met kwaadaardige software, pogingen tot desinformatie of beïnvloeding zijn slechts enkele voorbeelden en kunnen desastreuze gevolgen hebben voor onze veiligheid.
In een cyberspace die voortdurend in ontwikkeling is en waar technologische vooruitgang steeds sneller en toegankelijker wordt, is het van essentieel belang dat ons land zich kan verdedigen tegen mogelijke cyberaanvallen.
In een veranderende wereld moet Defensie zich voortdurend aanpassen aan nieuwe realiteiten om haar vrijheid van handelen te behouden en de vrede te bewaren. Na land, zee, lucht en ruimte wordt cyberspace een vijfde strijdtoneel. Sabotage, spionage of beïnvloeding door statelijke of niet-statelijke actoren kan daar plaatsvinden. Defensienetwerken en wapensystemen moeten daarom worden ondersteund om potentiële cyberaanvallen te weerstaan, en een dreiging moet op tijd worden gedetecteerd of zelfs geneutraliseerd om onze veiligheid te garanderen.
Kwantumfysica, kunstmatige intelligentie, geavanceerde robotica, geavanceerde communicatie- en informatienetwerken: technologische innovaties versnellen en vermenigvuldigen zich meedogenloos. Om te kunnen reageren op grote cyberincidenten moet Defensie zorgen voor voldoende en permanent beschikbare expertise.
De voortdurende ontwikkeling van een militaire cybercapaciteit die deze ruimte kan benutten, is van cruciaal belang geworden voor defensieoperaties en de bescherming van onze natie.
De verdere uitbouw van de militaire cybercapaciteit is cruciaal voor de operaties van Defensie. In een steeds meer gedigitaliseerde omgeving blijft het aantal cyberaanvallen steeds toenemen. De schepen van onze Marine, de gevechts- en transportvliegtuigen, helikopters en drones van onze Luchtcomponent en de gevechtsvoertuigen, commandocentra, satellietverbindingen en smartvesten voor de infanteristen van onze Landcomponent moeten daartegen beveiligd worden. Het leven van onze militairen en de goede werking van Defensie staan op het spel!
Om de vrijheid van handelen tijdens militaire operaties te garanderen, moet Defensie al haar communicatie-, informatie- en wapensystemen beschermen. Het optimaliseren van de veiligheid en weerbaarheid van alle systemen vereist een gecoördineerde aanpak op verschillende niveaus.
Zelfs de beste cyberbeveiliging kan een succesvolle cyberaanval nooit helemaal uitsluiten. Defensie moet beschikken over een robuuste set van maatregelen om adequaat te kunnen reageren op cyberincidenten en continuïteit in de uitvoering van opdrachten te garanderen. Daarom ontwikkelt Defensie voortdurend haar capaciteiten voor detectie, analyse en remediëring, evenals attributie en communicatie.
Defensie blijft haar inlichtingenexpertise in cyberspace uitbreiden. Daarbij ligt de focus op de capaciteiten en intenties van cyberactoren in de regio’s waar het aanwezig is.
Cyber Command gebruikt specifieke methodes om relevante informatie te verzamelen over de spionage- en sabotageactiviteiten van onze tegenstanders.
De inlichtingencapaciteit kan ook worden ingezet om zelf cyberaanvallen voor te bereiden en te ondersteunen. Dit kan door te zoeken naar kwetsbaarheden in de communicatie-, informatie- en wapensystemen van onze tegenstanders.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.
Onze missie Oost-EuropaOnze missie in
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.
Onze missie de Benelux: QRAWerken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Afwisseling en uitdaging
Routine, dat is niks voor jou. Vandaag op oefening, morgen sport, volgende maand in het buitenland. En voor elk van die dingen ga jij tot het uiterste. Want je houdt wel van een uitdaging. Jij houdt ervan het maximale uit jezelf te halen.
Sportieve omgeving
Sport je graag maar moet dit van je baas steeds na je uren? Bij ons is je conditie verbeteren en op peil houden een deel van de job. Dus sporten tijdens de uren: doodnormaal.
Unieke ervaringen
Dit is geen nine to five job. Je ziet meer van de wereld dan in andere jobs en doet steeds nieuwe ervaringen op. “Hoe was je dag?”, geeft bij jou iets andere antwoorden dan bij de meeste van je vrienden.
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
Stephan (41), Piloot
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
Wendy (33), Radar/sonar operator
Marvin (28), Onderofficier technieker elektronica en optronica
Tom (25), Ambulancier Paracommando
Jessica (30), Onderofficier kok
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
Joyce (32), Onderofficier ICT
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Arnaud (38), Bachelor Avionics
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Sigrid (28), Luchtverkeersleider
Mégane (27), Magazijnier
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
Sophy (21), Officier ingenieur
Fabrice (33), Soldaat CBRN
Sander (32), Onderofficier navigatie
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Sam (25), Soldaat kannonnier
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Michel (50), Hulptechnicus
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus
Matthias (33), Officier tandarts
Céline (32), Geneesheer
John (47), Onderofficier Artillerie
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
Rémi (32), Officier burgerlijk ingenieur
Niels (27), Vliegveldbrandweer
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
Laura (25), Officier luchtgevechtsleidster
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Xavier (35), Technisch officier Marine
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Pieter (28), Force Protection
Lori (21), Matroos
Chris (25), Officier dek Marine
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
Sarah (29), Burger jurist
Alexander (23), Officier ICT system engineer
Yannick (35), Onderofficier Infanterie
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
Pablo (41), Burger technisch tekenaar
Katrijn (26), Officier kinesitherapeute
François (25), Officier maintenance manager
Sara (24), Onderofficier medisch laboratorium technoloog
Elisabeth (30), Officier arts
Fred (37), Onderofficier CBRN
Dieter (21), Infanterist
Tom (32), duiker/ontmijner