Evolutie van Defensie

Protect, Defend, Collect and Fight in Cyberspace

Organisatie

Defensie is in toenemende mate afhankelijk van haar technologieën en de goede werking van haar netwerk- en wapensystemen. Tegelijkertijd biedt gemakkelijke toegang tot vele gesofisticeerde cybertools onze tegenstanders de middelen om direct of indirect de integriteit en beschikbaarheid van deze militaire systemen in gevaar te brengen. Bovendien heeft elke poging tot beïnvloeding in cyberspace gevolgen voor onze samenleving en voor onze militaire operaties. Het ontwikkelen van een cyberverdedigingscapaciteit is eerder een noodzaak dan een vanzelfsprekendheid geworden.

De uitdagingen en de capaciteit

Opdrachten van de Cyber Command

PROTECT

Om de vrijheid van handelen tijdens militaire operaties te garanderen, moet Defensie al haar communicatie-, informatie- en wapensystemen beschermen. Het optimaliseren van de veiligheid en weerbaarheid van alle systemen vereist een gecoördineerde aanpak op verschillende niveaus.

DEFEND

Zelfs de beste cyberbeveiliging kan een succesvolle cyberaanval nooit helemaal uitsluiten. Defensie moet beschikken over een robuuste set van maatregelen om adequaat te kunnen reageren op cyberincidenten en continuïteit in de uitvoering van opdrachten te garanderen. Daarom ontwikkelt Defensie voortdurend haar capaciteiten voor detectie, analyse en remediëring, evenals attributie en communicatie.

COLLECT

Defensie blijft haar inlichtingenexpertise in cyberspace uitbreiden. Daarbij ligt de focus op de capaciteiten en intenties van cyberactoren in de regio’s waar het aanwezig is.

Cyber Command gebruikt specifieke methodes om relevante informatie te verzamelen over de spionage- en sabotageactiviteiten van onze tegenstanders.

FIGHT

De inlichtingencapaciteit kan ook worden ingezet om zelf cyberaanvallen voor te bereiden en te ondersteunen. Dit kan door te zoeken naar kwetsbaarheden in de communicatie-, informatie- en wapensystemen van onze tegenstanders.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Mali

België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).

Onze missie Mali

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Onze missie Midden-Oosten
Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.