Evolutie van Defensie

Nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor Belgische en Nederlandse Marine

Organisatie

In mei 2019 werd het contract voor 12 nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen ondertekend met Belgium Naval & Robotics, een consortium van Naval Group en ECA Group. Het gaat om een gemeenschappelijk vervangingsprogramma voor België en Nederland waarbij ons land de leiding heeft. De helft van de vaartuigen zijn bestemd voor de Nederlandse Marine.

Over de schepen

Tijdslijn

Begrippen

LARS: Launch and Recovery System. Een systeem voor het te water laten en recupereren van een onbemand oppervlaktevaartuig. De nieuwe schepen zullen elk twee van deze systemen hebben, een aan bakboord en een aan stuurboord. Een onbemand oppervlaktevaartuig zal in elk van hen worden gehuisvest en binnengetrokken worden in een centrale hangaar. In deze hangaar zullen tevens de gesleepte drones en sonars opgeslagen worden.

ECA Inspector 125: Elk van deze nieuwe schepen zal twee onbemande oppervlaktevaartuigen (USV) hebben van dit type. Ze hebben een lengte van 12,5 meter en een laadvermogen van maximaal 18 ton. Ze zijn ontworpen om een gesleepte sonar of een autonoom onderwatervaartuig (AUV) in te zetten voor mijndetectie, of voor de identificatie en neutralisatie van gedetecteerde mijnen.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Mali

België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).

Onze missie Mali

Onze missie in

Niger

Omwille van zijn geografische ligging heeft Niger te kampen met sterke veiligheidsproblemen. Defensie wil dit probleem helpen aanpakken door de militaire capaciteiten van het land te versterken en het te steunen in zijn strijd tegen het terrorisme.

Onze missie Niger

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Onze missie Midden-Oosten
Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.