Vandaag kent onze Belgische samenleving een generatie grootvaders die geen oorlog meer aan den lijve heeft ervaren. Defensie is voor velen een ver-van-mijn-bedshow geworden. Door de problemen in het buitenland op te lossen, zorgt Defensie er echter voor dat je in België in alle veiligheid je toekomst kan kiezen. Als het dan toch misgaat, staat Defensie ook hier klaar om waar nodig hulp te bieden.
Internationaal bokst Defensie dikwijls boven zijn gewicht. Dat kunnen we door de unieke eigenschappen van onze bedrijfscultuur. Ons leger is een leger dat moet en kan samenwerken, dat extreem oplossingsgericht denkt en handelt. Omwille van onze excellente interculturele communicatieskills voelen we ons als een vis in het water in een context waar verschillende naties moeten samenwerken. Ons ego staat niet in de weg.
Andere legers werken graag met ons samen. Want we zijn bruggenbouwers: tussen verschillende culturen en talen, tussen grotere legers, tussen de bevolking en de troepen. Die elementen samen zorgen ervoor dat we een gerespecteerd partner zijn en veelgevraagd voor missies en internationale bondgenootschappen.
Als leger van een kleiner land moeten we slim zijn. We moeten duidelijke keuzes maken rond de verschillende opdrachten die we hebben. Nationaal ondersteunen en beschermen we de Belgische bevolking. Internationaal verzekeren we op een performante manier de samenwerking met andere landen en legers. Hierdoor zijn we enerzijds een compact én compleet leger, dat breed en direct inzetbaar is. Anderzijds kunnen we bepaalde expertises uitbouwen tot slimme specialisaties. Op die manier spelen we een bepalende rol binnen grotere internationale missies.
Defensie is verweven met de Belgische maatschappij. Als leger, als werkgever, als onderzoeker, als leeromgeving, als hulpkorps voor de burgers, als ontwikkelaar van nieuwe initiatieven. De impact van Defensie is erg groot. Defensie stopt niet aan de muren van de kazerne. En dit gaat niet alleen over de veiligheid van onze burgers.
De grote uitdagingen op het gebied van rekrutering en de modernisering van middelen en expertises leiden eveneens tot een nieuwe aanpak. Daarbij werkt Defensie maximaal samen met derden zoals bedrijven of onderwijsinstellingen. Die samenwerkingen dragen bij tot een duurzame symbiose waarbij Defensie en de maatschappij maximaal van elkaars kennis en middelen genieten.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.
Onze missie Oost-EuropaOnze missie in
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.
Onze missie de Benelux: QRAOnze organisatie is continue in beweging, zowel op het vlak van organisatie, materieel, als mensen. Ontdek hieronder onze laatste projecten.
Vandaag telt Defensie 26.179 personeelsleden, verdeeld over vijf componenten: Landcomponent, Luchtcomponent, Marine, Medische Component en Cyber Component. Daarnaast werken ze ook op de verschillende algemene directies en stafdepartementen, onder leiding van de Chef Defensie: Generaal vlieger Frederik Vansina.
Die vrouwen en mannen oefenen meer dan 300 verschillende beroepen uit. Dat maakt van Defensie een van de meest diverse werkgevers in het land, met zowel Nederlandstalige (54 %) als Franstalige (46 %) profielen. Militairen vormen de bulk van het personeelsbestand. Sommige functies vereisen echter geen uniform: bijna 6 % ervan wordt ingevuld door burgerpersoneel.
Defensie is resoluut toekomstgericht en wil zijn personeel aanvullen. Daarom rekruteren we tot in 2025 elk jaar meer dan 2.500 nieuwe talenten.
Werken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Work/life balance
Eerlijk: je zal soms drukke periodes hebben of niet veel thuis zijn. Omdat je je voorbereidt op een opdracht, of op opdracht bent. Tussenin heb je ook rustigere periodes.
Extralegale voordelen
Bij Defensie werken betekent niet alleen een aantrekkelijk loon, maar ook een heleboel extralegale voordelen. Ga je graag goedkoop op vakantie? Wil je een huis huren aan een betaalbare prijs? Voordelig pretparken bezoeken? Mooie kortingen krijgen op allerlei producten en diensten die onze sociale dienst aanbiedt in haar webshop misschien? Hier krijg je een overzicht van de belangrijkste extralegale voordelen bij Defensie.
Unieke ervaringen
Dit is geen nine to five job. Je ziet meer van de wereld dan in andere jobs en doet steeds nieuwe ervaringen op. “Hoe was je dag?”, geeft bij jou iets andere antwoorden dan bij de meeste van je vrienden.
Sigrid (28), Luchtverkeersleider
Sara (24), Onderofficier medisch laboratorium technoloog
Fred (37), Onderofficier CBRN
Marvin (28), Onderofficier technieker elektronica en optronica
Tom (32), duiker/ontmijner
Joyce (32), Onderofficier ICT
Sam (25), Soldaat kannonnier
Chris (25), Officier dek Marine
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Sarah (29), Burger jurist
Pieter (28), Force Protection
Sophy (21), Officier ingenieur
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Pablo (41), Burger technisch tekenaar
Rémi (32), Officier burgerlijk ingenieur
Niels (27), Vliegveldbrandweer
Laura (25), Officier luchtgevechtsleidster
Alexander (23), Officier ICT system engineer
Katrijn (26), Officier kinesitherapeute
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
Sander (32), Onderofficier navigatie
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
Jessica (30), Onderofficier kok
Céline (32), Geneesheer
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
Lori (21), Matroos
Mégane (27), Magazijnier
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
John (47), Onderofficier Artillerie
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
François (25), Officier maintenance manager
Michel (50), Hulptechnicus
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
Tom (25), Ambulancier Paracommando
Fabrice (33), Soldaat CBRN
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus
Xavier (35), Technisch officier Marine
Stephan (41), Piloot
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Elisabeth (30), Officier arts
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
Wendy (33), Radar/sonar operator
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
Yannick (35), Onderofficier Infanterie
Matthias (33), Officier tandarts
Arnaud (38), Bachelor Avionics
Dieter (21), Infanterist
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken