Over Defensie

Vandaag kent onze Belgische samenleving een generatie grootvaders die geen oorlog meer aan den lijve heeft ervaren. Defensie is voor velen een ver-van-mijn-bedshow geworden. Door de problemen in het buitenland op te lossen, zorgt Defensie er echter voor dat je in België in alle veiligheid je toekomst kan kiezen. Als het dan toch misgaat, staat Defensie ook hier klaar om waar nodig hulp te bieden.

Uw toekomst. Onze missie.

Wij zijn Defensie. En wij hebben maar één missie.
Eén enkele opdracht, maar wel een van de meest complexe die er bestaan.
Jouw toekomst beschermen.
 
Om dat te doen gaan we tot het uiterste. En dan nog een stapje verder. Want elke militair staat ten dienste van de samenleving, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Zowel in het binnen- als het buitenland. En zo nodig op gevaar voor eigen leven.
 
Want wat er ook gebeurt in de wereld, jij moet met een gerust hart je leven kunnen leiden. En je geen zorgen maken over nu, of over later.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Na de annexatie van de Krim bereiken de relaties tussen de NAVO en Rusland een nieuw dieptepunt. De NAVO-landen tonen hun verbondenheid en versterken hun militaire aanwezigheid rond de Baltische Zee en in Zuidoost-Europa.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Niger

Gewelddadige extremistische groeperingen teisteren de regio. Tegelijk ligt het land op het kruispunt van oude smokkelroutes. Dit gaat gepaard met terrorisme, piraterij, internationale criminaliteit (drugs-, wapen- en mensensmokkel), illegale immigratie en vluchtelingenstromen. Die instabiele situatie heeft ook een negatieve impact op de veiligheid, de welvaart en het welzijn van Europese burgers.

Onze missie Niger

Onze missie in

Afghanistan

De Resolute Support Mission ging van start in 2015. Een internationale coalitie onder leiding van de NAVO traint en adviseert de Afghaanse veiligheidstroepen.

Onze missie Afghanistan

Onze missie in

Mali

Het noorden van Mali wordt al tientallen jaren verscheurd door bloedige opstanden. De rebellen krijgen daarbij de steun van terroristische groeperingen. Lees hier waar het allemaal om te doen is.

Onze missie Mali

Onze missie in

België: DOVO

Door achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen levert DOVO dagelijks een erg gewaardeerde bijdrage aan de veiligheid in België en in het buitenland. Tijdens buitenlandse opdrachten beschermt ze mee de Belgische militaire missies. In het kader van humanitaire hulp helpt ze lokaal personeel opleiden en zones ontmijnen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

België en Nederland controleren en bewaken afwisselend het luchtruim boven de Benelux. Beide landen hebben om de beurt twee F-16's paraat staan om de luchtbewaking boven hun grondgebied en dat van Luxemburg te verzekeren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

België: operatie Vigilant Guardian

Operatie Vigilant Guardian (OVG) werd opgestart in januari 2015. De opdracht maakt deel uit van de strijd tegen het terrorisme op het eigen Belgische grondgebied. Concreet levert Defensie steun aan de federale politie om gevoelige plaatsen te bewaken en te beveiligen.

Onze missie België: operatie Vigilant Guardian

Onze missie in

Midden-Oosten

Op vraag van Irak ondersteunt een internationale coalitie het land in de strijd tegen de terreurgroep DAESH. Operatie Desert Falcon vormt het Belgische bijdrage aan die coalitie.

Onze missie Midden-Oosten

Evolutie van Defensie

Onze organisatie is continue in beweging, zowel op het vlak van organisatie, materieel, als mensen. Ontdek hieronder onze laatste projecten. 

Onze componenten

Organigram

Vandaag telt Defensie 26.179 personeelsleden, verdeeld over vier componenten: Landcomponent, Luchtcomponent, Marine en Medische Component. Daarnaast werken ze ook op de verschillende algemene directies en stafdepartementen, onder leiding van de Chef Defensie: admiraal Michel Hofman.

Die vrouwen en mannen oefenen meer dan 300 verschillende beroepen uit. Dat maakt van Defensie een van de meest diverse werkgevers in het land, met zowel Nederlandstalige (54 %) als Franstalige (46 %) profielen. Militairen vormen de bulk van het personeelsbestand. Sommige functies vereisen echter geen uniform: bijna 6 % ervan wordt ingevuld door burgerpersoneel.

Defensie is resoluut toekomstgericht en wil zijn personeel aanvullen. Daarom rekruteren we tot in 2025 elk jaar meer dan 2.500 nieuwe talenten.

Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.