Over Defensie

Vandaag kent onze Belgische samenleving een generatie grootvaders die geen oorlog meer aan den lijve heeft ervaren. Defensie is voor velen een ver-van-mijn-bedshow geworden. Door de problemen in het buitenland op te lossen, zorgt Defensie er echter voor dat je in België in alle veiligheid je toekomst kan kiezen. Als het dan toch misgaat, staat Defensie ook hier klaar om waar nodig hulp te bieden.

Uw toekomst. Onze missie.

Wij zijn Defensie. En wij hebben maar één missie.
Eén enkele opdracht, maar wel een van de meest complexe die er bestaan.
Jouw toekomst beschermen.
 
Om dat te doen gaan we tot het uiterste. En dan nog een stapje verder. Want elke militair staat ten dienste van de samenleving, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Zowel in het binnen- als het buitenland. En zo nodig op gevaar voor eigen leven.
 
Want wat er ook gebeurt in de wereld, jij moet met een gerust hart je leven kunnen leiden. En je geen zorgen maken over nu, of over later.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Mali

België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).

Onze missie Mali

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Onze missie Midden-Oosten

Evolutie van Defensie

Onze organisatie is continue in beweging, zowel op het vlak van organisatie, materieel, als mensen. Ontdek hieronder onze laatste projecten. 

Onze componenten

Organigram

Vandaag telt Defensie 26.179 personeelsleden, verdeeld over vier componenten: Landcomponent, Luchtcomponent, Marine en Medische Component. Daarnaast werken ze ook op de verschillende algemene directies en stafdepartementen, onder leiding van de Chef Defensie: admiraal Michel Hofman.

Die vrouwen en mannen oefenen meer dan 300 verschillende beroepen uit. Dat maakt van Defensie een van de meest diverse werkgevers in het land, met zowel Nederlandstalige (54 %) als Franstalige (46 %) profielen. Militairen vormen de bulk van het personeelsbestand. Sommige functies vereisen echter geen uniform: bijna 6 % ervan wordt ingevuld door burgerpersoneel.

Defensie is resoluut toekomstgericht en wil zijn personeel aanvullen. Daarom rekruteren we tot in 2025 elk jaar meer dan 2.500 nieuwe talenten.

Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.