Evolutie van Defensie

Lockheed Martin F-35A Lightning II: de nieuwe frontline fighter van de Luchtcomponent

Materieel & uitrusting

Fort Worth, Texas (VS) - Lockheed Martin bouwt aan een naarstig tempo aan de nieuwste generatie gevechtstoestellen, de F-35 Lightning II. België heeft er in totaal 34 besteld. Niet minder dan twaalf landen hebben de F-35 aangeschaft. Acht daarvan zijn NAVO-bondgenoten. Daardoor hebben we binnenkort samen de meest geïntegreerde en geavanceerde luchtgevechtscapaciteit ter wereld. Laten we een kijkje nemen onder de motorkap en zien wat deze stealth fighter allemaal te bieden heeft aan nieuwe technologie.



De Lockheed Martin F-35A Lightning II

Tijdslijn

Activiteiten en begrippen

Multirole jachtvliegtuig

Multirole gevechtsvliegtuigen zoals de F-35A, zijn in staat om zowel luchtverdedigings-, luchtaanvals-, grondaanvals- en verkenningstaken (binnen de keten intelligence, surveillance & reconnaisance) uit te voeren. Deze gevechtsvliegtuigen hebben ook een belangrijke rol in de ondersteuning van landtroepen door luchtoverwicht te creëren en directe luchtsteun (close air support) te leveren. Zij kunnen ook ondersteuning bieden aan maritieme vlootverbanden.

Luchtverdediging – quick reaction alert (QRA)

In vredestijd verwacht de NAVO dat elke lidstaat zijn deel van het NAVO-luchtruim bewaakt. Dat maakt deel uit van de collectieve zelfverdediging voor het hele bondgenootschap. Die QRA-opdracht (quick reaction alert) voor de NAVO is een kerntaak voor Defensie en sluit aan bij een bijkomende, ondersteunende taak van nationale veiligheid. De Luchtcomponent stelt zich als ambitie om twee jachttoestellen in te zetten voor de QRA-opdracht. De F-35A zal die taak overnemen wanneer ze de F-16 volledig heeft vervangen bij de Luchtcomponent.

High survivability

In een modern conflict, waarbij de vijand een recent en uitgebouwd luchtafweersysteem heeft, zijn de overlevingskansen van een jachtvliegtuig van de vijfde generatie vele malen groter dan een van de vierde generatie. In de eerste fase van een dergelijk conflict is de hoofdopdracht van de F-35A om door te dringen tot voorbij de gesofisticeerde vijandelijke luchtafweer. Daarachter zal ze dan bedreigingen lokaliseren en uitschakelen. De F-35A kan dit doen door haar stealth-karakter en door de fusie van gegevens van het arsenaal aan passieve en actieve sensoren. Die bieden de piloot een schat aan informatie, wat tot de overlevingskansen bijdraagt.

Ondersteuning van grondtroepen – close air support (CAS)

Als een conflict zich verderzet en de vijandelijke luchtverdedigingsmiddelen vernietigd zijn, heeft de F-35A zijn op stealth gebaseerde overlevingsvermogen niet langer nodig. Dan kan het toestel overschakelen op het dragen van grote externe belastingen aan de vleugels.

In die zogenaamde beast mode kan de F-35 gecombineerd diverse munitie vervoeren: twee AIM-9X lucht-luchtmissiles (op pylonen), twee AIM-120 AMRAAM lucht-luchtmissiles (in het interne bommenruim), vier GBU-31 2.000 ponds lucht-grondbommen (op pylonen) en vier GBU-31 PGM precisiegestuurde lucht-grondbommen (in het interne bommenruim). Die beast-configuratie dient voornamelijk om vanuit de lucht de grondtroepen op het terrein te ondersteunen: close air support (CAS).

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Mali

België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).

Onze missie Mali

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Onze missie Midden-Oosten
Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.