Evolutie van Defensie

Lockheed Martin F-35A Lightning II: de nieuwe frontline fighter van de Luchtcomponent

Materieel & uitrusting

Fort Worth, Texas (VS) - Lockheed Martin bouwt aan een naarstig tempo aan de nieuwste generatie gevechtstoestellen, de F-35 Lightning II. België heeft er in totaal 34 besteld. Niet minder dan twaalf landen hebben de F-35 aangeschaft. Acht daarvan zijn NAVO-bondgenoten. Daardoor hebben we binnenkort samen de meest geïntegreerde en geavanceerde luchtgevechtscapaciteit ter wereld. Laten we een kijkje nemen onder de motorkap en zien wat deze stealth fighter allemaal te bieden heeft aan nieuwe technologie.De Lockheed Martin F-35A Lightning II

Tijdslijn

Activiteiten en begrippen

Multirole jachtvliegtuig

Multirole gevechtsvliegtuigen zoals de F-35A, zijn in staat om zowel luchtverdedigings-, luchtaanvals-, grondaanvals- en verkenningstaken (binnen de keten intelligence, surveillance & reconnaisance) uit te voeren. Deze gevechtsvliegtuigen hebben ook een belangrijke rol in de ondersteuning van landtroepen door luchtoverwicht te creëren en directe luchtsteun (close air support) te leveren. Zij kunnen ook ondersteuning bieden aan maritieme vlootverbanden.

Luchtverdediging – quick reaction alert (QRA)

In vredestijd verwacht de NAVO dat elke lidstaat zijn deel van het NAVO-luchtruim bewaakt. Dat maakt deel uit van de collectieve zelfverdediging voor het hele bondgenootschap. Die QRA-opdracht (quick reaction alert) voor de NAVO is een kerntaak voor Defensie en sluit aan bij een bijkomende, ondersteunende taak van nationale veiligheid. De Luchtcomponent stelt zich als ambitie om twee jachttoestellen in te zetten voor de QRA-opdracht. De F-35A zal die taak overnemen wanneer ze de F-16 volledig heeft vervangen bij de Luchtcomponent.

High survivability

In een modern conflict, waarbij de vijand een recent en uitgebouwd luchtafweersysteem heeft, zijn de overlevingskansen van een jachtvliegtuig van de vijfde generatie vele malen groter dan een van de vierde generatie. In de eerste fase van een dergelijk conflict is de hoofdopdracht van de F-35A om door te dringen tot voorbij de gesofisticeerde vijandelijke luchtafweer. Daarachter zal ze dan bedreigingen lokaliseren en uitschakelen. De F-35A kan dit doen door haar stealth-karakter en door de fusie van gegevens van het arsenaal aan passieve en actieve sensoren. Die bieden de piloot een schat aan informatie, wat tot de overlevingskansen bijdraagt.

Ondersteuning van grondtroepen – close air support (CAS)

Als een conflict zich verderzet en de vijandelijke luchtverdedigingsmiddelen vernietigd zijn, heeft de F-35A zijn op stealth gebaseerde overlevingsvermogen niet langer nodig. Dan kan het toestel overschakelen op het dragen van grote externe belastingen aan de vleugels.

In die zogenaamde beast mode kan de F-35 gecombineerd diverse munitie vervoeren: twee AIM-9X lucht-luchtmissiles (op pylonen), twee AIM-120 AMRAAM lucht-luchtmissiles (in het interne bommenruim), vier GBU-31 2.000 ponds lucht-grondbommen (op pylonen) en vier GBU-31 PGM precisiegestuurde lucht-grondbommen (in het interne bommenruim). Die beast-configuratie dient voornamelijk om vanuit de lucht de grondtroepen op het terrein te ondersteunen: close air support (CAS).

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Na de annexatie van de Krim bereiken de relaties tussen de NAVO en Rusland een nieuw dieptepunt. De NAVO-landen tonen hun verbondenheid en versterken hun militaire aanwezigheid rond de Baltische Zee en in Zuidoost-Europa.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Afghanistan

De Resolute Support Mission ging van start in 2015. Een internationale coalitie onder leiding van de NAVO traint en adviseert de Afghaanse veiligheidstroepen.

Onze missie Afghanistan

Onze missie in

Mali

Het noorden van Mali wordt al tientallen jaren verscheurd door bloedige opstanden. De rebellen krijgen daarbij de steun van terroristische groeperingen. Lees hier waar het allemaal om te doen is.

Onze missie Mali

Onze missie in

Niger

Gewelddadige extremistische groeperingen teisteren de regio. Tegelijk ligt het land op het kruispunt van oude smokkelroutes. Dit gaat gepaard met terrorisme, piraterij, internationale criminaliteit (drugs-, wapen- en mensensmokkel), illegale immigratie en vluchtelingenstromen. Die instabiele situatie heeft ook een negatieve impact op de veiligheid, de welvaart en het welzijn van Europese burgers.

Onze missie Niger

Onze missie in

België: DOVO

Door achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen levert DOVO dagelijks een erg gewaardeerde bijdrage aan de veiligheid in België en in het buitenland. Tijdens buitenlandse opdrachten beschermt ze mee de Belgische militaire missies. In het kader van humanitaire hulp helpt ze lokaal personeel opleiden en zones ontmijnen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

België en Nederland controleren en bewaken afwisselend het luchtruim boven de Benelux. Beide landen hebben om de beurt twee F-16's paraat staan om de luchtbewaking boven hun grondgebied en dat van Luxemburg te verzekeren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

België: operatie Vigilant Guardian

Operatie Vigilant Guardian (OVG) werd opgestart in januari 2015. De opdracht maakt deel uit van de strijd tegen het terrorisme op het eigen Belgische grondgebied. Concreet levert Defensie steun aan de federale politie om gevoelige plaatsen te bewaken en te beveiligen.

Onze missie België: operatie Vigilant Guardian

Onze missie in

Midden-Oosten

Op vraag van Irak ondersteunt een internationale coalitie het land in de strijd tegen de terreurgroep DAESH. Operatie Desert Falcon vormt het Belgische bijdrage aan die coalitie.

Onze missie Midden-Oosten
Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.