Materieel & uitrusting
De Medische Component van Defensie wordt uitgerust met een nieuw veldhospitaal (in militair jargon: Role 2). Dat hospitaal is mobiel en modulair en stelt België in staat om tijdens militaire operaties medische zorg aan te bieden aan het personeel. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de missies van de NAVO en de EU. Rekening houdend met het tijdschema voor de projectontwikkeling, de opleiding en training van het personeel, zal het nieuwe veldhospitaal operationeel zijn in het tweede semester van 2023.
Het oude veldhospitaal van Defensie heeft het einde van zijn levensduur bereikt en beantwoordt niet langer aan de behoeften van de huidige medische praktijk. De investering om die achterhaalde capaciteit te vernieuwen wordt geraamd op 12 miljoen euro.
De voorgaande Role 2 van Defensie werd ingezet in Tibnin, tijdens de VN-missie BELUFIL in Libanon. Dat hospitaal zorgde tussen 2006 en 2008 voor medische ondersteuning aan de Belgische en VN-troepen. Later werden modules ervan voor verschillende oefeningen ingezet, bijvoorbeeld bij de European Union Battle Group en de NATO Response Force.
Het nieuwe hospitaal is van het type Role 2, wat betekent dat zijn basisuitvoering toelaat om levensnoodzakelijke chirurgische ingrepen uit te voeren in een semimobiele opstelling. Het bestaat uit minstens zeven modules: een spoedzone, een capaciteit voor eerste chirurgische hulp, een gespecialiseerde diagnosecapaciteit, een wachtzone voor patiënten, een postoperatieve ruimte, een stafcompartiment (C4I) en tot slot de medische bevoorrading.
Het hospitaal wordt uitgerust met versterkte (enhanced) modules die de basisconfiguratie aanvullen. Die laten toe om per 24 uur tot zestien ernstig gewonde patiënten te opereren door twee chirurgische teams. In die maximale configuratie beschikt het hospitaal nog over een module voor tandheelkundige zorg, een module voor isolatie bij besmettelijke ziekten, een module voor geestelijke gezondheid, een module voor fysiotherapie, enzovoort.
9 november 2018
Volgens de Strategische Visie van minister Steven Vandeput moet Defensie zijn oude veldhospitaal vervangen. De procedure voor de overheidsopdracht wordt opgestart op 9 november 2018.
2 december 2019
Meerdere ondernemingen stellen zich kandidaat: Losberger, Marshall, Saab en Utilis. Na meerdere beoordelingsfasen wordt de opdracht gegund aan het Frans-Engelse consortium Utilis-G3S.
23 januari 2020
Defensie valideert de infrastructuur, het bestek en het tijdschema van het Role 2-project op de maatschappelijke zetel van Utilis, een Frans bedrijf dat zorgt voor de uitrusting van 32 legers ter wereld.
December 2020
De eerste modules van het nieuwe veldhospitaal van de Medische Component komen aan bij het 5 Element voor Medische Interventie (5 EMI) in Nijvel.
3 Mei 2021
Het veldhospitaal wordt een eerste keer opgebouwd en ingericht in Leopoldsburg. Een kwantitatieve en kwalitatieve controle verzekert dat het materiaal volledig is en functioneert.
2 December 2021
Het veldhospitaal wordt een tweede keer opgebouwd in Leopoldsburg om procedures bij te sturen en materiaalcontroles uit te voeren. Hierna kunnen de medische trainingen in het veldhospitaal van start gaan.
2022
Na de eerste opleidingsperioden om de nieuwe infrastructuur en het materieel te ontwikkelen en te gebruiken, wordt de initiële operationele capaciteit bereikt in 2022.
14 maart 2022
De kazerne van 5EMI in Nijvel is drie weken lang het schouwtoneel voor de oefening Howling Wolf. Aan de hand van oefenscenario’s test de Medische Component voor het eerst haar werkprocedures in de Role 2 basic.
2023
In het tweede semester van 2023 zal het nieuwe veldhospitaal zijn volledige operationele capaciteit bereikt hebben
Het veldhospitaal Role 2 is cruciaal voor het goede verloop van de militaire operaties. In het hospitaal kunnen ze de eerste zorgen toedienen aan de gewonden op het terrein. Zijn rol is om die gewonden te scheiden, stabiliseren, opereren en eventueel hospitaliseren, alvorens ze naar een ander ziekenhuis te evacueren.
Een Role 2 is een complex systeem. Het is een ware uitdaging om de verschillende toestellen met elkaar te verbinden, de lucht- en watertoevoer te beheren, het elektriciteitsnetwerk stabiel te houden en een constante temperatuur te bewaren onder wisselende externe omstandigheden. Om te controleren dat het materieel met het bestek overeenstemt, moet de contractant een prototype ontwikkelen. Dat onderwerpen de Medische Component en de Algemene Directie Material Resources aan een reeks testen.
Dit materieel moet uiteraard snel en eenvoudig kunnen worden ingezet en ontmanteld. De 73 tenten van het type TMS die Utilis en G3S leveren, zijn zo ontworpen dat een klein team ze in luttele minuten kan opstellen. Het contract voorziet niet alleen in de levering van de verschillende modules, maar ook in de opleiding van het personeel en in operationele, technische en logistieke ondersteuning tijdens de volledige levensduur van de uitrusting.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.
Onze missie Oost-EuropaOnze missie in
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.
Onze missie de Benelux: QRAWerken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Werkzekerheid
Je houdt wel van wat afwisseling maar vindt dat werkzekerheid ook zijn voordelen heeft. Ook met een contract van bepaalde duur, heb je bij ons tal van mogelijkheden en weet je altijd duidelijk waar je aan toe bent.
Gelijke kansen
Iedereen gelijke kansen. Veel werkgevers goochelen ermee. Maar hoe vaak is dat ook de realiteit? Bij Defensie wel. Het ligt namelijk vast in de wet. Je krijgt dezelfde kansen als iedereen ongeacht je achtergrond, je geslacht of je geaardheid.
Unieke ervaringen
Dit is geen nine to five job. Je ziet meer van de wereld dan in andere jobs en doet steeds nieuwe ervaringen op. “Hoe was je dag?”, geeft bij jou iets andere antwoorden dan bij de meeste van je vrienden.
Matthias (33), Officier tandarts
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
John (47), Onderofficier Artillerie
Lori (21), Matroos
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
Yannick (35), Onderofficier Infanterie
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Laura (25), Officier luchtgevechtsleidster
Stephan (41), Piloot
Sigrid (28), Luchtverkeersleider
Rémi (32), Officier burgerlijk ingenieur
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Chris (25), Officier dek Marine
Marvin (28), Onderofficier technieker elektronica en optronica
Alexander (23), Officier ICT system engineer
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
Dieter (21), Infanterist
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Sara (24), Onderofficier medisch laboratorium technoloog
Pieter (28), Force Protection
Tom (25), Ambulancier Paracommando
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
Arnaud (38), Bachelor Avionics
Wendy (33), Radar/sonar operator
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
François (25), Officier maintenance manager
Niels (27), Vliegveldbrandweer
Katrijn (26), Officier kinesitherapeute
Sander (32), Onderofficier navigatie
Sam (25), Soldaat kannonnier
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Sarah (29), Burger jurist
Jessica (30), Onderofficier kok
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Sophy (21), Officier ingenieur
Michel (50), Hulptechnicus
Xavier (35), Technisch officier Marine
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus
Pablo (41), Burger technisch tekenaar
Céline (32), Geneesheer
Joyce (32), Onderofficier ICT
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
Elisabeth (30), Officier arts
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Tom (32), duiker/ontmijner
Fred (37), Onderofficier CBRN
Mégane (27), Magazijnier
Fabrice (33), Soldaat CBRN