Evolutie van Defensie

Role 2 medical treatment facility: een nieuw veldhospitaal voor de Medische Component

Materieel & uitrusting

De Medische Component van Defensie wordt uitgerust met een nieuw veldhospitaal (in militair jargon: Role 2). Dat hospitaal is mobiel en modulair en stelt België in staat om tijdens militaire operaties medische zorg aan te bieden aan het personeel. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de missies van de NAVO en de EU. Rekening houdend met het tijdschema voor de projectontwikkeling, de opleiding en training van het personeel, zal het nieuwe veldhospitaal operationeel zijn in het tweede semester van 2023.



Over de Role 2

Tijdslijn van de aankoop

Voordelen en uitdagingen

De Role 2 als essentiële schakel bij operaties.

Het veldhospitaal Role 2 is cruciaal voor het goede verloop van de militaire operaties. In het hospitaal kunnen ze de eerste zorgen toedienen aan de gewonden op het terrein. Zijn rol is om die gewonden te scheiden, stabiliseren, opereren en eventueel hospitaliseren, alvorens ze naar een ander ziekenhuis te evacueren.

Een complexe structuur

Een Role 2 is een complex systeem. Het is een ware uitdaging om de verschillende toestellen met elkaar te verbinden, de lucht- en watertoevoer te beheren, het elektriciteitsnetwerk stabiel te houden en een constante temperatuur te bewaren onder wisselende externe omstandigheden. Om te controleren dat het materieel met het bestek overeenstemt, moet de contractant een prototype ontwikkelen. Dat onderwerpen de Medische Component en de Algemene Directie Material Resources aan een reeks testen.

Snel inzetbaar materieel

Dit materieel moet uiteraard snel en eenvoudig kunnen worden ingezet en ontmanteld. De 73 tenten van het type TMS die Utilis en G3S leveren, zijn zo ontworpen dat een klein team ze in luttele minuten kan opstellen. Het contract voorziet niet alleen in de levering van de verschillende modules, maar ook in de opleiding van het personeel en in operationele, technische en logistieke ondersteuning tijdens de volledige levensduur van de uitrusting.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Mali

België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).

Onze missie Mali

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Onze missie Midden-Oosten
Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.