Onze missies

Gemiddeld duizend Belgische militairen worden op dit moment wereldwijd ingezet, meestal in samenwerking met andere internationale partners.

Waarom missies?

De veiligheid van ons land begint in het buitenland. Daarom ligt daar ook het zwaartepunt van onze missies. 

Belang van Defensie

Defensie staat niet alleen voor vredesondersteunende, vredesopleggende en humanitaire operaties. Onze militairen zijn professionele bruggenbouwers die zowel ingrijpen bij conflicten, helpen bij rampen als de rust doen terugkeren. 

meer over Defensie

Rol van een land als België

België is niet groot genoeg om op zichzelf grote internationale militaire operaties uit te voeren. Daarom werken we bijna altijd binnen een internationale organisatie of coalitie, zoals de NAVO of de Europese Unie. 

Binnen die organisaties hebben onze vrijwilligers, onderofficieren en officieren een zeer goede naam: we staan bekend om ons professionalisme, onze zelfredzaamheid en onze 'can do'-mentaliteit. 

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Mali

België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).

Onze missie Mali

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Onze missie Midden-Oosten

Voorbije missies

Defensie is wereldwijd actief in verschillende operatiezones, maar vroeg of laat komen die missies ook tot een einde. Lees hier meer over onze voorbije missies.

Onze missie in

Afghanistan

België was bijna twee decennia lang aanwezig in Afghanistan. Lees hier waar het allemaal om ging.

Onze missie Afghanistan

Onze missie in

België: operatie Vigilant Guardian

Zes jaar lang verzekerden Belgische militairen de veiligheid in het straatbeeld. Lees hier meer over de missie.

Onze missie België: operatie Vigilant Guardian

Evolutie van Defensie

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Geen job, maar een missie

Werken bij Defensie