Evolutie van Defensie

De Gemotoriseerde Brigade

Organisatie

De Gemotoriseerde Brigade van de Landcomponent is een volwaardige en robuuste gevechtsbrigade. Het beschikt naast vuurkrachtbescherming en mobiliteit ook over de nodige gevechtsondersteuning en logistiek. Dit maakt het het perfecte middel om in te zetten bij hedendaagse opdrachten of conflicten in een complexe en gevaarlijke omgeving.



Over de Gemotoriseerde Brigade

Tijdslijn van de Brigade

Structuur en eenheden van de Gemotoriseerde Brigade

De Gemotoriseerde Brigade is een van de pijlers van de Landcomponent. De gemotoriseerde pijler vormt de zwaarste capaciteit van de Landcomponent: zowel qua personeelssterkte, aantal eenheden als op het vlak van middelen.

Hoofdkwartier met 15 eenheden

De Gemotoriseerde Brigade bestaat uit een hoofdkwartier met een pijler in Leopoldsburg een in Marche-en Famenne. Het hoofdkwartier stuurt vijftien eenheden aan. Die werken nauw samen om hun uiteenlopende missies te vervullen. De brigade telt gevechtseenheden (combat), gevechtssteuneenheden (combat support) en ondersteunende eenheden (combat service support), verspreid over het ganse land.

Gevechtseenheden en steuneenheden

De Gemotoriseerde Brigade telt vijf gevechtseenheden. Die gemotoriseerde infanteriebataljons vinden we terug in Leopoldsburg, Marche-en-Famenne en Spa. De gevechtssteun komt van verschillende gespecialiseerde eenheden: verkenning (Heverlee), genie (Amay en Burcht), artillerie (Brasschaat en Nieuwpoort) en civil-military engagement (Heverlee).

De logistieke ondersteuning van die eenheden gebeurt door de bijhorende groepen voor communicatie en informatiesystemen, de logistieke eenheden en de trainingskampen. Die zijn verspreid over de grote garnizoenen van Leopoldsburg en Marche-en-Famenne.

Samen sterk

De kracht van de brigade wordt geleverd door 7.500 mannen en vrouwen. Hierdoor kan de brigade zich rekenen bij de grootste werkgevers in de provincies Antwerpen, Limburg en Luxemburg.

De Gemotoriseerde Brigade van de Landcomponent heeft als leuze ‘Samen sterk’. In die optiek brengt ze mensen, technologie en capaciteiten samen met als missie vrede en veiligheid te garanderen. Dat doet ze zowel internationaal in NAVO- of EU-verband als nationaal met de beveiliging van grootsteden en kritieke infrastructuur.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Mali

België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).

Onze missie Mali

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Onze missie Midden-Oosten
Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.