De Gemotoriseerde Brigade van de Landcomponent is een volwaardige en robuuste gevechtsbrigade. Het beschikt naast vuurkrachtbescherming en mobiliteit ook over de nodige gevechtsondersteuning en logistiek. Dit maakt het het perfecte middel om in te zetten bij hedendaagse opdrachten of conflicten in een complexe en gevaarlijke omgeving.
De Gemotoriseerde Brigade beschikt over gepantserde wielvoertuigen. Hierdoor is ze snel inzetbaar over grotere afstanden, in binnen- en buitenland. Dankzij de combinatie van bepantsering en vuurkracht zijn haar eenheden uitermate geschikt voor gevechts- of vredesoperaties of inzet bij rampen en calamiteiten.
Dankzij haar lichte en snelle wielvoertuigen is de Gemotoriseerde Brigade van essentieel belang. Zij maken de brigade snel en veelzijdig en zorgen voor een groot aanpassingsvermogen. De Gemotoriseerde Brigade is zo in staat om grote gebieden te bestrijken en om in verstedelijkte gebieden en tussen de bevolking op te treden.
De staf van de Gemotoriseerde Brigade is verdeeld over twee hoofdkwartieren in Leopoldsburg en Marche-en-Famenne. Die staf stuurt zijn steuneenheden rechtstreeks aan, wat ervoor zorgt dat ze de effecten van de gevechtseenheden, de gevechtssteuneenheden en andere diensten perfect kan synchroniseren.
De Gemotoriseerde Brigade is de hoeksteen van het strategisch partnerschap Capacité Motorisée (CaMo) met Frankrijk. Die héél nauwe samenwerking is gericht op meer uniformiteit op het vlak van materieel, doctrine, training en inzet in operaties. Hierdoor zal de Gemotoriseerde Brigade zich vanaf 2025 ontwikkelen tot een volwaardige robuuste gevechtsbrigade die over nog meer vuurkracht, bescherming, mobiliteit, gevechtsondersteuning en logistiek zal beschikken. Dat vergroot haar zelfstandigheid, flexibiliteit en inzetbaarheid.
7 november 2018
Het strategische partnerschap CaMo met Frankrijk wordt officieel ondertekend.
22 november 2018
De Medium Brigade wordt getransformeerd naar de Gemotoriseerde Brigade. Door die omvorming kan de staf van de Gemotoriseerde Brigade zijn steuneenheden rechtstreeks aansturen. Het doel hiervan is de effecten van de gevechtseenheden, de gevechtssteuneenheden en andere diensten te synchroniseren.
Oktober 2019
Celtic Uprise, de eerste binationale oefening in het kader van CaMo, focust op de gezamenlijke training met bestaande voertuigen.
Vanaf 2020
Er worden jaarlijkse gezamenlijke trainingen gepland met verschillende Franse eenheden en de brigadestaf.
2025
De nieuwe voertuigen Jaguar en Griffon komen aan bij de eenheden van de Gemotoriseerde Brigade.
De Gemotoriseerde Brigade is een van de pijlers van de Landcomponent. De gemotoriseerde pijler vormt de zwaarste capaciteit van de Landcomponent: zowel qua personeelssterkte, aantal eenheden als op het vlak van middelen.
De Gemotoriseerde Brigade bestaat uit een hoofdkwartier met een pijler in Leopoldsburg een in Marche-en Famenne. Het hoofdkwartier stuurt vijftien eenheden aan. Die werken nauw samen om hun uiteenlopende missies te vervullen. De brigade telt gevechtseenheden (combat), gevechtssteuneenheden (combat support) en ondersteunende eenheden (combat service support), verspreid over het ganse land.
De Gemotoriseerde Brigade telt vijf gevechtseenheden. Die gemotoriseerde infanteriebataljons vinden we terug in Leopoldsburg, Marche-en-Famenne en Spa. De gevechtssteun komt van verschillende gespecialiseerde eenheden: verkenning (Heverlee), genie (Amay en Burcht), artillerie (Brasschaat en Nieuwpoort) en civil-military engagement (Heverlee).
De logistieke ondersteuning van die eenheden gebeurt door de bijhorende groepen voor communicatie en informatiesystemen, de logistieke eenheden en de trainingskampen. Die zijn verspreid over de grote garnizoenen van Leopoldsburg en Marche-en-Famenne.
De kracht van de brigade wordt geleverd door 7.500 mannen en vrouwen. Hierdoor kan de brigade zich rekenen bij de grootste werkgevers in de provincies Antwerpen, Limburg en Luxemburg.
De Gemotoriseerde Brigade van de Landcomponent heeft als leuze ‘Samen sterk’. In die optiek brengt ze mensen, technologie en capaciteiten samen met als missie vrede en veiligheid te garanderen. Dat doet ze zowel internationaal in NAVO- of EU-verband als nationaal met de beveiliging van grootsteden en kritieke infrastructuur.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.
Onze missie Oost-EuropaOnze missie in
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.
Onze missie de Benelux: QRAWerken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Work/life balance
Eerlijk: je zal soms drukke periodes hebben of niet veel thuis zijn. Omdat je je voorbereidt op een opdracht, of op opdracht bent. Tussenin heb je ook rustigere periodes.
Sportieve omgeving
Sport je graag maar moet dit van je baas steeds na je uren? Bij ons is je conditie verbeteren en op peil houden een deel van de job. Dus sporten tijdens de uren: doodnormaal.
Extralegale voordelen
Bij Defensie werken betekent niet alleen een aantrekkelijk loon, maar ook een heleboel extralegale voordelen. Ga je graag goedkoop op vakantie? Wil je een huis huren aan een betaalbare prijs? Voordelig pretparken bezoeken? Mooie kortingen krijgen op allerlei producten en diensten die onze sociale dienst aanbiedt in haar webshop misschien? Hier krijg je een overzicht van de belangrijkste extralegale voordelen bij Defensie.
Stephan (41), Piloot
Lori (21), Matroos
Xavier (35), Technisch officier Marine
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
Sigrid (28), Luchtverkeersleider
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Sam (25), Soldaat kannonnier
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
Dieter (21), Infanterist
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
Sander (32), Onderofficier navigatie
Michel (50), Hulptechnicus
Sophy (21), Officier ingenieur
Wendy (33), Radar/sonar operator
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Pieter (28), Force Protection
Alexander (23), Officier ICT system engineer
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Katrijn (26), Officier kinesitherapeute
Céline (32), Geneesheer
Yannick (35), Onderofficier Infanterie
Matthias (33), Officier tandarts
Laura (25), Officier luchtgevechtsleidster
Tom (25), Ambulancier Paracommando
François (25), Officier maintenance manager
Chris (25), Officier dek Marine
Mégane (27), Magazijnier
Sara (24), Onderofficier medisch laboratorium technoloog
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Elisabeth (30), Officier arts
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
John (47), Onderofficier Artillerie
Joyce (32), Onderofficier ICT
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
Fred (37), Onderofficier CBRN
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
Rémi (32), Officier burgerlijk ingenieur
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Sarah (29), Burger jurist
Tom (32), duiker/ontmijner
Fabrice (33), Soldaat CBRN
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
Pablo (41), Burger technisch tekenaar
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Marvin (28), Onderofficier technieker elektronica en optronica
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Niels (27), Vliegveldbrandweer
Arnaud (38), Bachelor Avionics
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Jessica (30), Onderofficier kok