Over Defensie

De Landcomponent
van Defensie

With people, amongst people, for the people.

introductievideo

Met meer dan achtduizend militairen zijn wij de grootste component van Defensie. Wij staan dag en nacht paraat om de vrede in ons land en daarbuiten te bewaken, te garanderen of te herstellen.

Honderden van onze militairen nemen overal ter wereld permanent deel aan verschillende operaties, want onze veiligheid begint in het buitenland. Maar ook in België ondersteunen we de politie bij hun beveiligingsopdracht.

In cijfers

  • Gemotoriseerde infanteriebataljons 5
  • Militairen 8500
  • Hoofdkwartier voor speciale operaties 1

Onze kerntaken

Vrede bewaren – stabiliteit brengen
Nationaal grondgebied verdedigen
Steun aan de natie
Landgenoten evacueren
Beveiligen en bewaken
Trainen

Vrede bewaren – stabiliteit brengen

Tijdens onze buitenlandse opdrachten dragen onze militairen bij aan het herstel van de vrede. Ook zorgen zij er met hun internationale partners weer voor stabiliteit in de omgeving waar ze ingezet worden. Momenteel voeren eenheden van de Landcomponent opdrachten uit in Mali, Niger en Afghanistan. Die opdrachten vinden plaats in het kader van de NAVO of de Verenigde Naties.

Nationaal grondgebied verdedigen

De Landcomponent verdedigt het Belgische grondgebied. Die verdediging is gericht op vijandige landen, maar ook tegen aanvallen van groeperingen op bijvoorbeeld Belgische burgers of vitale systemen zoals (kern)energiecentrales, drinkwatervoorzieningen en computersystemen.

In het kader van de internationale samenwerking binnen de EU en de NAVO wordt het begrip ‘grondgebied’ vaak uitgebreid tot het grondgebied van alle lidstaten, waarbij ze elkaar wederzijds ondersteunen en helpen verdedigen.

Steun aan de natie

Bij binnenlandse crisissituaties maar ook bij minder acute situaties levert de Landcomponent steun aan de samenleving. Die steun kan gaan van de inzet van militairen tot materieel of expertise ter beschikking stellen.

Een concreet voorbeeld hiervan is DOVO. Die dienst staat dag en nacht klaar om springtuigen onschadelijk te maken.

Landgenoten evacueren

De militairen van de Landcomponent en vooral het Special Operations Regiment hebben als een van hun specifieke taken het evacueren van landgenoten, om het even waar, om het even wanneer. With people, amongst people and for the people.

Beveiligen en bewaken

In het kader van de operaties Vigilant Guardian en Spring Guardian bewaken en beveiligen militairen van de Landcomponent essentiële installaties en gevoelige plaatsen in België. Ze doen dit in steun aan de federale politie.

Trainen

De Landcomponent heeft als belangrijke taak om zijn militairen en eenheden klaar te houden voor inzet in binnen- en buitenland. Dan is trainen essentieel om altijd klaar en performant te zijn.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO
Werken bij de Landcomponent

Geen job, wel een missie.

Evolutie van de Landcomponent

Wij staan steeds op het terrein, middenin het conflict. Daarom is ons motto: "With people, amongst people and for the people". We werken nauw samen met elkaar en komen rechtstreeks in contact met burgers en tegenstanders. Dat maakt onze job zo uitdagend.

Belgian Defence Cadets

Bij de cadetten kunnen jongeren de opdrachten en waarden van Defensie ontdekken. Tijdens stages, opleidingen en trainingen onder leiding van ervaren militairen kan je bij de Belgian Defence Cadets proeven van het militaire leven en vooral de beroepen bij de Land- en Medische Component.

Nog vragen?

Wij helpen je graag verder. Wil je deelnemen aan een van onze activiteiten? Bekijk dan zeker eens onze agenda.

Onze componenten