-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Baltische staten

NAVO-opdrachten in Baltische Staten

Begin september 2014 keurden de NAVO-lidstaten op de Top van Wales het Readiness Action Plan goed, als antwoord op de Russische houding in de Oekraïense crisis. Dat plan omvat een reeks geruststellende en aanpassingsmaatregelen om de ontradende houding en collectieve verdediging van de NAVO te versterken.

Om te voorkomen dat het conflict zich uitbreidt, nemen de NAVO-lidstaten een defensieve maar vastberaden en solidaire houding aan. Hierdoor hopen ze dat Rusland opnieuw een minder aanmatigende houding aanneemt zodat de ongerustheid in Oost-Europa weer afneemt en een mogelijke escalatie niet langer de economische activiteit overschaduwt.

Als NAVO-partner van het eerste uur toont de Belgische Defensie zich een trouwe partner met bijdrages op verschillende terreinen.

Op het land

In de Baltische Staten en Polen is de NAVO permanent met vier internationale gevechtsgroepen aanwezig. Sinds 2017 neemt België deel aan die opdracht: enhanced Forward Presence (eFP).

In 2019 zendt België twee detachementen uit van telkens een 250-tal militairen. In het eerste semester versterkt een Belgische manoeuvrecompagnie de Britse battle group in Estland. In het tweede semester werkt een tweede bij de Duitse battle group in Litouwen. Tijdens beide periodes versterken ook een aantal militaire specialisten de staf van de gevechtsgroep.

In de lucht

Regelmatig helpen Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen het Baltische luchtruim te bewaken tijdens de NAVO-opdracht Baltic Air Policing. Sinds het begin van die operatie heeft België acht missies van telkens vier maanden uitgevoerd.

Eind 2019 vertrekken opnieuw vier Belgische F-16's met hun ondersteuningsdetachement naar Litouwen. Van daar bewaken ze het volledige Baltische luchtruim op dezelfde manier als in België: met snelle interventies en onderscheppingen.

Op zee

In 2019 neemt een Belgisch mijnenjager met 45 militairen deel aan de permanente en snel inzetbare mijnenbestrijdingsvloot van de NAVO: de Standing NATO Mine Countermeasures Group. Tijdens die opdracht ligt de focus op mijnenbestrijding in de Noordzee, de Baltische Zee en de Atlantische Oceaan.

Het fregat Leopold I neemt van augustus tot december met 175 militairen deel aan de permanente en snel inzetbare escortevloot Standing NATO Maritime Group. Zo kunnen ze hun expertise bijscherpen binnen het volledig spectrum van maritieme oorlogsvoering. Om die operaties te ondersteunen, werken gedurende het ganse jaar vier stafofficieren in de maritieme commandoketen van de NAVO.

recente artikelen

Heeft een Belgisch leger zin?

Gewapende militairen in en rond onze trein- en metrostations, luchthavens en andere openbare gebouwen: bij dat beeld verslikken we ons niet langer in onze caffè latte. Na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek leek hun aanwezigheid volkomen gerechtvaardigd. Maar wat doet ons Belgisch leger in hemelsnaam in de Baltische staten, Afghanistan, Mali, Irak of Niger?

Belgische infanterie dirigeert gevecht in Litouwen

In de bossen rond het Litouwse dorp Pabradé weerklinken schoten en gonst het van de activiteit. De internationale battle group Enhanced Forward Presence telt momenteel ruim 250 Belgische militairen, waaronder infanteristen van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie.

Belgen in Litouwen klaar voor actie

Op donderdag 29 augustus zijn de laatste Belgische militairen voor de NAVO-operatie enhanced Forward Presence (eFP) aangekomen in Kaunas, in Litouwen. Het 260-tallige detachement bereidt zich nu voor op de internationale oefeningen in het najaar. Tegelijkertijd dragen zij bij aan de ontrading om de Litouwse NAVO-partner aan te vallen.

Defensie beschermt ook dieren

Om te voorkomen dat vreemde virussen in ons land dieren besmetten, ontsmet de dierengeneeskundige dienst systematisch al het materieel dat naar België terugkeert. In Estland bekommert een ploeg zich momenteel om de uitrusting en de voertuigen in het basiskamp van het detachement eFP 19-01 in Tapa.

Mijnenjager Bellis op jacht tijdens Open Spirit

De Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG 1) heeft zich in Klaipeda in Litouwen aangesloten bij mijnenbestrijdingsschepen uit verschillende landen. In de zee voor Litouwen en Letland voeren ze van 3 tot 16 mei samen de opruimingsoperatie Open Spirit uit.

Pages