Extralegale voordelen

Werken voor Defensie betekent uiteraard een aantrekkelijk loon, maar daar houden de financiële voordelen niet op. Als werknemer van Defensie heb je namelijk recht op een heel aantal extralegale voordelen bovenop je loon.

Extralegale voordelen CDSCA

De Centrale Dienst voor Sociale en Culturele Actie van Defensie (CDSCA) staat in voor de sociale en culturele behoeften van het personeel van Defensie. Dit betekent concreet dat de CDSCA verschillende diensten verleent en voordelen organiseert die het leven van de militairen en het burgerpersoneel van Defensie gemakkelijker of goedkoper moeten maken. Alle diensten die de CDSCA biedt, vind je uitgebreid terug op haar website.

Sociale dienstverlening

Heb je juridische hulp nodig? Gaat het je financieel even minder voor de wind en kan je budgetbegeleiding gebruiken? Vertrek je binnenkort op buitenlandse opdracht en weet je niet goed hoe je je familie daarop moet voorbereiden? De CDSCA heeft professionals klaarstaan die je deskundige psychosociale hulp en informatie kunnen bieden. We zijn er om je te helpen!

Kinderdagverblijven

Een crèche vinden is tegenwoordig niet simpel. Daarom beheert de CDSCA sinds december 2000 acht kinderdagverblijven in of dichtbij de grote militaire kwartieren over het hele land. Hier kan je je kindje tegen een voordelig tarief laten opvangen. Zo kan je als ouder onbezorgd gaan werken.

Huisvesting

Op zoek naar een betaalbare woning in de buurt van je werkplaats? We kunnen je helpen! Met 3 200 woningen over heel België heeft de CDSCA een ruim aanbod aan appartementen en woningen. Je kan kiezen uit 61 complexen van de kust tot in de Ardennen. Het afgelopen decennium werden nieuwe woningen gebouwd om aan de stijgende vraag te voldoen in Belgrade, Bourdon, Aye en Brussel. In 2021 werd het nieuwste complex OASIS te Evere/Zaventem in gebruik genomen.

Vakanties

Het leven is meer dan alleen werken. Dat beseffen we ook bij Defensie. Daarom kan je via onze sociale dienst vakanties boeken in binnen- en buitenland tegen mooie kortingen. De CDSCA beheert vakantiehuisjes aan de Belgische kust en in de Ardennen, een hotel in Kreta en organiseert groeps- en jeugdreizen naar verschillende bestemmingen in bijvoorbeeld Europa , Azië en de Verenigde Staten. Daarnaast kan je via de dienst ook voordelig hotels en woningen in verschillende Europese landen boeken.

Webshop

Als werknemer van Defensie krijg je korting voor pret- en dierenparken, concerten, expo’s, toerisme, magazines, mobiliteit, sport en fitness, PC en laptop, body en beauty en nog veel meer. Naast de voordelen die het hele jaar doorlopen, lanceert de CDSCA ook geregeld speciale acties. Je kan het volledige aanbod bekijken op de webshop van de CDSCA nadat je bent aangeworven bij Defensie.

Andere extralegale voordelen

Defensie biedt je ook extralegale voordelen die niet via onze sociale dienst CDSCA worden uitgereikt. Uiteraard kan je als werknemer van Defensie rekenen op de beste hospitalisatieverzekering. Kom je met de fiets naar het werk? Dan krijg je daar een fietsvergoeding voor.  We waken ook over de balans tussen professioneel werk en privé, want ook voor een militair bestaat het leven uit meer dan werken alleen.

Terugbetaling gezondheidszorgen

Als personeelslid van Defensie heb je recht op geneeskundige verzorging. Defensie betaalt ook bepaalde persoonlijke medische en farmaceutische kosten terug. Het gaat bijvoorbeeld om de terugbetaling na een bezoek bij een aangenomen arts, tandarts of kinesist of de terugbetaling na de aanschaf, herstelling of vernieuwing van een bril of een prothese.

Hospitalisatieverzekering

Militairen van het actief kader en burgerpersoneelsleden van Defensie kunnen zich gratis aansluiten bij de hospitalisatieverzekering van DKV. Die betaalt je hospitalisatiekosten terug, maar ook je ambulante kosten van dertig dagen voor tot negentig dagen na de hospitalisatie. Ze omvat ook een aanvullende waarborg ambulante kosten in geval van zware ziekte en een bijstandsverzekering voor een tijdelijk verblijf in het buitenland. Ga je op pensioen? Dan kan je dezelfde verzekering tegen een voordelig tarief voortzetten via de CDSCA.

Fietsvergoeding

Een goede conditie is en blijft belangrijk wanneer je voor Defensie werkt. Defensie wil zijn werknemers dan ook aanmoedigen om in beweging te blijven. Kom je met de fiets naar het werk? Dan krijg je daar een vergoeding voor!

Communicatiebudget

Militairen kunnen verschillende vergoedingen krijgen die afhankelijk zijn van hun functie: ben je een paracommando, dan krijg je een sprongpremie. Duiker-ontmijners krijgen een maandelijkse duikpremie. Elke militair, ongeacht zijn functie, krijgt ook maandelijks een communicatievergoeding om bijvoorbeeld een gsm- of internetabonnement te helpen betalen.

Bovendien ontvangt elke militair een (geïndexeerde) kledijvergoeding van 70 euro per maand, ongeacht de categorie, en dit vanaf de eerste maand dat hij/zij een carrière start bij Defensie.

Bij de start van zijn opleiding ontvangt de rekruut bepaalde kledij in eerste dotatie en specifieke kledij en uitrusting in leen als korpsuitrusting. Deze kledijvergoeding laat de militair toe zijn kledij te onderhouden en te vervolledigen. Een militaire webshop bestaat, enkel toegankelijk voor personeel van Defensie (zowel actief als reservepersoneel) en laat toe dat men kwaliteitsvol materiaal en kledij kan aankopen en laten leveren op een privé adres in België. Tevens passeert er een Fitbus op regelmatige basis in de kazernes waar de militair artikels kan passen die maatgebonden zijn (schoenen, kledij…). Alzo kan men de juiste maat per artikel bestellen op de webshop. Bovendien worden via deze webshop desgevallend gratis artikels bedeeld, zoals de militaire medailles.