Uw toekomst, onze missie

De missie van Defensie is wel een van de belangrijkste en meest complexe missies die er zijn: het beschermen van onze vrede en onze veiligheid. Onze toekomst. Want zolang er onrust is in de wereld, of het nu in eigen land is of ver van ons bed, heb je mensen nodig die de rust doen terugkeren. Mensen die ingrijpen bij conflicten. Zodat jij hier je toekomst kan waarmaken.

Uw toekomst, onze missie

Gewapende militairen in en rond onze trein- en metrostations, luchthavens en andere openbare gebouwen: bij dat beeld verslikken we ons niet langer in onze caffè latte. Na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek leek hun aanwezigheid volkomen gerechtvaardigd. Maar wat doet ons Belgisch leger in hemelsnaam in de Baltische staten, Afghanistan, Mali, Irak of Niger?

Na de aanslagen op het satirische blad Charlie Hebdo en muziektempel Bataclan in Parijs en in Zaventem en Brussel begonnen de militairen aan hun bewakingsopdrachten. Eerst ging het vooral om paracommando’s, later om soldaten uit alle eenheden van Defensie. Opmerkelijk was hoe snel we gewoon raakten aan gewapende militairen in het straatbeeld.

We begrijpen maar al te goed dat ze ons tegen een mogelijke terroristische dreiging beschermen. Maar als we in het journaal beelden voorbij zien flitsen van onze Landcomponent in Mali, Belgische F-16’s die over de Baltische staten vliegen en onze vloot in West-Afrikaanse wateren, weten we het even niet meer: wat doet ons leger daar? Waarom is de aanwezigheid van onze militairen daar vereist?

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Afghanistan

België was bijna twee decennia lang aanwezig in Afghanistan. Lees hier waar het allemaal om ging.

Onze missie Afghanistan

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

België: operatie Vigilant Guardian

Zes jaar lang verzekerden Belgische militairen de veiligheid in het straatbeeld. Lees hier meer over de missie.

Onze missie België: operatie Vigilant Guardian