Organisatie
De dreigingen waaraan het personeel en de schepen worden blootgesteld, kennen een continue verandering. De technische evolutie laat zich ook voelen in de maritieme wereld en dat vertaalt zich, ook vandaag nog, in de aanwezigheid of de plaatsing van (moderne) mijnen. Om de veiligheid en bevaarbaarheid van onze waterlopen en havens te garanderen, is het dan ook cruciaal om over een mijnenbestrijdingscapaciteit te beschikken. Op die manier beschermen we onze vrije handel en economie.
In mei 2019 werd het contract voor 12 nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen ondertekend met Belgium Naval & Robotics (BNR), een consortium van Naval Group en EXAIL Group. Het gaat om een gemeenschappelijk vervangingsprogramma voor België en Nederland waarbij ons land de leiding heeft. De helft van de vaartuigen zijn bestemd voor de Nederlandse Marine.
Het schip zal een bereik krijgen van meer dan 3500 zeemijlen, zal langdurig 15 knopen kunnen varen en een dertigtal dagen op zee kunnen blijven. Met een lengte van 82,6 meter, een breedte van 17 meter en een beladen verplaatsing van 2800 ton kunnen de schepen tot 63 personen herbergen, waarvan 33 personen vaste bemanning.
Eind november 2021 werd de kiel gelegd in het Franse Concarneau en werden ook de namen bekend gemaakt van de zes nieuwe schepen. De zes Belgische schepen kregen de namen BNS Oostende, BNS Tournai, BNS Brugge, BNS Liège, BNS Antwerpen en BNS Rochefort. Deze steden werden gekozen ter wille van hun belang in de Belgische maritieme wereld en om historische redenen.
Een systeem voor het te water laten en recupereren van een onbemand oppervlaktevaartuig (USV). De nieuwe schepen zullen elk twee van deze systemen hebben, een aan bakboord en een aan stuurboord. Een onbemand oppervlaktevaartuig zal in elk van hen worden gehuisvest en binnengetrokken worden in een centrale hangaar. In deze hangaar zullen tevens de gesleepte drones en sonars opgeslagen worden.
Elk van deze nieuwe schepen zal twee onbemande oppervlaktevaartuigen (USV) hebben van dit type, de EXAIL Inspector 125. Ze hebben een lengte van 12,5 meter en een laadvermogen van maximaal 18 ton. Ze zijn ontworpen om een gesleepte sonar (TSAS) of een autonoom onderwatervaartuig (AUV) in te zetten voor mijndetectie, of voor de identificatie en neutralisatie van gedetecteerde mijnen.
De schepen worden in Bretagne (Frankrijk) gebouwd en geïntegreerd. De eerste levering is gepland voor eind 2024, in de haven van Zeebrugge. Volgens de huidige planning wordt verwacht dat alle schepen tegen 2030 klaar zullen zijn. EXAIL opende in juni 2022 ook een fabriek in Oostende, waar tegen 2030 ongeveer 100 marine-, onderwater- en bovengrondse drones zullen worden geproduceerd. In 2024 zullen de eerste geleverd worden.
De nieuwe vaartuigen zullen uitgerust zijn met meer dan honderd onbemande systemen (toolboxen) die in de lucht, op en onder water kunnen worden ingezet, en die volledig zijn toegespitst op mijnenbestrijding. De inhoud van deze toolboxen zal worden aangepast aan de noden van een oefening of een operatie.
Tot op heden moesten mens en materieel het mijnenveld betreden om te worden geruimd. Dankzij de nieuwe schepen kan dit worden vermeden en zullen de drones mijnenjagen of –vegen, terwijl de bemanning op afstand op het moederschip blijft.
Mijnbestrijding zal niet alleen onder alle weersomstandigheden en op grote diepte moeten worden uitgevoerd, maar ook in al onze strategische belangengebieden: Defensie neemt immers deel aan de internationale NATO-groepen “Standard Nato Mine Counter Measures Group" (SNMCMG).
Behalve mijnenbestrijding kunnen de schepen ook ingezet kunnen worden voor bijvoorbeeld noodhulp.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).
Onze missie MaliOnze missie in
Omwille van zijn geografische ligging heeft Niger te kampen met sterke veiligheidsproblemen. Defensie wil dit probleem helpen aanpakken door de militaire capaciteiten van het land te versterken en het te steunen in zijn strijd tegen het terrorisme.
Onze missie NigerOnze missie in
Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.
Onze missie Oost-EuropaOnze missie in
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.
Onze missie de Benelux: QRAOnze missie in
België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.
Onze missie Midden-OostenWerken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Aantrekkelijk loon
Je had het waarschijnlijk al gehoord, maar er zijn werkgevers die meer betalen dan je krijgt bij Defensie. Dat is zeker waar. Er zijn er ook heel wat die slechter betalen. Ook dat is waar. Je wordt er niet rijk van, maar je kan wel zeker zijn dat je goed je boterham verdient. En met extra premies voor operaties en gespecialiseerde taken kan je toch al gauw een aardig spaarpotje opzijzetten.
Een overzicht van de basiswedden, premies, toelagen en vergoedingen vind je hier.
Doorgroeien
Je leert je job uitvoeren maar we zorgendat je je verder blijft ontwikkelen, en andere talenten ontdekt. Je kan opleidingen volgen, krijgt nieuwe uitdagingen in een andere functie,... It’s all part of the job, want de wereld evolueert voortdurend en jij dus ook.
Werkzekerheid
Je houdt wel van wat afwisseling maar vindt dat werkzekerheid ook zijn voordelen heeft. Ook met een contract van bepaalde duur, heb je bij ons tal van mogelijkheden en weet je altijd duidelijk waar je aan toe bent.
Sigrid (28), Luchtverkeersleider
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Jessica (30), Onderofficier kok
Niels (27), Vliegveldbrandweer
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus
Sander (32), Onderofficier navigatie
Rémi (32), Officier burgerlijk ingenieur
Sara (24), Onderofficier medisch laboratorium technoloog
Céline (32), Geneesheer
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
Tom (25), Ambulancier Paracommando
Tom (32), duiker/ontmijner
Arnaud (38), Bachelor Avionics
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Stephan (41), Piloot
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Alexander (23), Officier ICT system engineer
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
Fabrice (33), Soldaat CBRN
Mégane (27), Magazijnier
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
Michel (50), Hulptechnicus
Laura (25), Officier luchtgevechtsleidster
Joyce (32), Onderofficier ICT
Matthias (33), Officier tandarts
Xavier (35), Technisch officier Marine
Katrijn (26), Officier kinesitherapeute
Sarah (29), Burger jurist
Pablo (41), Burger technisch tekenaar
Pieter (28), Force Protection
François (25), Officier maintenance manager
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
Elisabeth (30), Officier arts
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
John (47), Onderofficier Artillerie
Fred (37), Onderofficier CBRN
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Lori (21), Matroos
Sam (25), Soldaat kannonnier
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
Wendy (33), Radar/sonar operator
Chris (25), Officier dek Marine
Dieter (21), Infanterist
Marvin (28), Onderofficier technieker elektronica en optronica
Sophy (21), Officier ingenieur
Yannick (35), Onderofficier Infanterie