Evolutie van Defensie

Beschermen, verdedigen en vechten in cyberspace

Organisatie

Defensie hangt meer en meer af van nieuwe technologieën en de goede werking van zijn kritieke netwerk- en wapensystemen. Tegelijkertijd hebben onze tegenstanders steeds gemakkelijker toegang tot vele gesofisticeerde cybertools. Hiermee kunnen ze de integriteit en de beschikbaarheid van onze militaire systemen rechtstreeks of onrechtstreeks in gevaar brengen. Zo trachten ze het vertrouwen te ondermijnen in de informatie die onze operaties ondersteunt.

De uitdagingen en de capaciteit

Cyberspace operaties

Beschermen

Om de vrijheid van handelen tijdens militaire operaties te garanderen, moet Defensie al zijn communicatie-, informatie- en wapensystemen beschermen tegen cyberdreigingen. De veiligheid en de weerbaarheid van alle systemen versterken, vergt een gecoördineerde aanpak op verschillende niveaus. Eindgebruikers, systeembeheerders, systeemverantwoordelijken en cyberexperten zorgen elk op hun niveau dat de maatregelen voor cyberveiligheid correct toegepast en opgevolgd worden.

Verdedigen

Zelfs de beste cyberbeveiliging kan een succesvolle cyberaanval nooit helemaal uitsluiten. Defensie heeft een degelijke set maatregelen nodig om adequaat te reageren op cyberincidenten en zo te garanderen dat het zijn opdrachten kan blijven uitvoeren. Daarom ontwikkelt het verder zijn capaciteiten in de domeinen detectie, analyse en remediëring, en ook attributie en communicatie.

Verzamelen

Defensie breidt zijn inlichtingenpositie in cyberspace verder uit. Daarbij ligt de focus op de capaciteiten en intenties van cyberactoren in de regio’s waar Defensie aanwezig is.

De cybercapaciteit kan bijzondere inlichtingenmethodes gebruiken om een maximum aan inlichtingen te verzamelen over spionage- en sabotageactiviteiten van onze tegenstanders.

Vechten

De inlichtingencapaciteit kan ook worden ingezet om zelf cyberaanvallen voor te bereiden en te ondersteunen. Dat kan door de kwetsbaarheden te onderzoeken in de communicatie-, informatie- en wapensystemen van onze tegenstanders.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

Mali

België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).

Onze missie Mali

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Onze missie Midden-Oosten
Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.