Defensie hangt meer en meer af van nieuwe technologieën en de goede werking van zijn kritieke netwerk- en wapensystemen. Tegelijkertijd hebben onze tegenstanders steeds gemakkelijker toegang tot vele gesofisticeerde cybertools. Hiermee kunnen ze de integriteit en de beschikbaarheid van onze militaire systemen rechtstreeks of onrechtstreeks in gevaar brengen. Zo trachten ze het vertrouwen te ondermijnen in de informatie die onze operaties ondersteunt.
Dagelijks woedt er een cyberoorlog tegen een haast onzichtbare vijand die met weinig middelen grote effecten kan creëren. Die maakt van alles en iedereen een doelwit.
Alle geconnecteerde elektronische apparaten worden geviseerd: van smartwatch over wapensysteem tot kerncentrale.
Cyberaanvallen zijn uiteraard het werk van hackers, maar ook criminele organisaties en staten maken gretig gebruik van offensieve cybercapaciteiten. Het cyberwapen lijkt wel het ultieme wapen te worden voor toekomstige conflicten. Het is immers effectief, goedkoop en de inzet kan ontkend worden. Allemaal geweldige eigenschappen voor om het even welk wapen.
Om in het cyberdomein zijn vrijheid van handelen te vrijwaren, moet Defensie zich aan de nieuwe realiteit aanpassen. De beheerders van netwerk- en wapensystemen hebben ondersteuning nodig om hun systemen optimaal tegen cyberaanvallen te beschermen. Geavanceerde detectiesystemen zijn nodig om pogingen tot indringing tijdig te detecteren. Er is nood aan voldoende en permanent beschikbare expertise om op grote cyberincidenten en -aanvallen te kunnen reageren.
De verdere uitbouw van de militaire cybercapaciteit is cruciaal voor de operaties van Defensie. In een steeds meer gedigitaliseerde omgeving blijft het aantal cyberaanvallen steeds toenemen. De schepen van onze Marine, de gevechts- en transportvliegtuigen, helikopters en drones van onze Luchtcomponent en de gevechtsvoertuigen, commandocentra, satellietverbindingen en smartvesten voor de infanteristen van onze Landcomponent moeten daartegen beveiligd worden. Het leven van onze militairen en de goede werking van Defensie staan op het spel!
Om de vrijheid van handelen tijdens militaire operaties te garanderen, moet Defensie al zijn communicatie-, informatie- en wapensystemen beschermen tegen cyberdreigingen. De veiligheid en de weerbaarheid van alle systemen versterken, vergt een gecoördineerde aanpak op verschillende niveaus. Eindgebruikers, systeembeheerders, systeemverantwoordelijken en cyberexperten zorgen elk op hun niveau dat de maatregelen voor cyberveiligheid correct toegepast en opgevolgd worden.
Zelfs de beste cyberbeveiliging kan een succesvolle cyberaanval nooit helemaal uitsluiten. Defensie heeft een degelijke set maatregelen nodig om adequaat te reageren op cyberincidenten en zo te garanderen dat het zijn opdrachten kan blijven uitvoeren. Daarom ontwikkelt het verder zijn capaciteiten in de domeinen detectie, analyse en remediëring, en ook attributie en communicatie.
Defensie breidt zijn inlichtingenpositie in cyberspace verder uit. Daarbij ligt de focus op de capaciteiten en intenties van cyberactoren in de regio’s waar Defensie aanwezig is.
De cybercapaciteit kan bijzondere inlichtingenmethodes gebruiken om een maximum aan inlichtingen te verzamelen over spionage- en sabotageactiviteiten van onze tegenstanders.
De inlichtingencapaciteit kan ook worden ingezet om zelf cyberaanvallen voor te bereiden en te ondersteunen. Dat kan door de kwetsbaarheden te onderzoeken in de communicatie-, informatie- en wapensystemen van onze tegenstanders.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.
Onze missie Oost-EuropaOnze missie in
België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).
Onze missie MaliOnze missie in
Omwille van zijn geografische ligging heeft Niger te kampen met sterke veiligheidsproblemen. Defensie wil dit probleem helpen aanpakken door de militaire capaciteiten van het land te versterken en het te steunen in zijn strijd tegen het terrorisme.
Onze missie NigerOnze missie in
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.
Onze missie de Benelux: QRAOnze missie in
België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.
Onze missie Midden-OostenWerken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Teamwork
Je staat er nooit alleen voor. Er staan steeds collega's naast jou op wie je kan bouwen. En samen een uitdaging aangaan, dat schept een onvergetelijke band.
Work/life balance
Eerlijk: je zal soms drukke periodes hebben of niet veel thuis zijn. Omdat je je voorbereidt op een opdracht, of op opdracht bent. Tussenin heb je ook rustigere periodes.
Aantrekkelijk loon
Je had het waarschijnlijk al gehoord, maar er zijn werkgevers die meer betalen dan je krijgt bij Defensie. Dat is zeker waar. Er zijn er ook heel wat die slechter betalen. Ook dat is waar. Je wordt er niet rijk van, maar je kan wel zeker zijn dat je goed je boterham verdient. En met extra premies voor operaties en gespecialiseerde taken kan je toch al gauw een aardig spaarpotje opzijzetten.
Een overzicht van de basiswedden, premies, toelagen en vergoedingen vind je hier.
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Sigrid (28), Luchtverkeersleider
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
Tom (32), duiker/ontmijner
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Stephan (41), Piloot
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Tom (25), Ambulancier Paracommando
Laura (25), Officier luchtgevechtsleidster
John (47), Onderofficier Artillerie
Sam (25), Soldaat kannonnier
Chris (25), Officier dek Marine
Sarah (29), Burger jurist
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
Sander (32), Onderofficier navigatie
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Marvin (28), Onderofficier technieker elektronica en optronica
Pieter (28), Force Protection
Sara (24), Onderofficier medisch laboratorium technoloog
Lori (21), Matroos
Michel (50), Hulptechnicus
Elisabeth (30), Officier arts
Niels (27), Vliegveldbrandweer
Matthias (33), Officier tandarts
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
Yannick (35), Onderofficier Infanterie
Sophy (21), Officier ingenieur
Rémi (32), Officier burgerlijk ingenieur
Wendy (33), Radar/sonar operator
Joyce (32), Onderofficier ICT
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
Jessica (30), Onderofficier kok
Xavier (35), Technisch officier Marine
Dieter (21), Infanterist
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
Fabrice (33), Soldaat CBRN
Céline (32), Geneesheer
Katrijn (26), Officier kinesitherapeute
François (25), Officier maintenance manager
Alexander (23), Officier ICT system engineer
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Arnaud (38), Bachelor Avionics
Fred (37), Onderofficier CBRN
Pablo (41), Burger technisch tekenaar
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
Mégane (27), Magazijnier