Als reservist gebruik je jouw kennis en ervaring in een andere omgeving. Je gaat voor de uitdaging en werkt samen met militairen aan een opdracht waar jouw skills en talenten mee het verschil maken. Een paar dagen per jaar of een volledig jaar: er zijn verschillende manieren om bij de Reserve te gaan en de skills die we zoeken zijn heel divers.
⦁ Bij de Reserve kan je werken in een ‘ander’ milieu dan je dagelijkse werkomgeving. Die kennis en ervaring neem je dan mee naar je ‘normale’ leven. Je kijkt met andere ogen naar die wereld en vult je ‘burger’kennis aan met ‘militaire’ kennis. Een win-winsituatie: voor jou, voor Defensie, en voor je burgerwerkgever.
⦁ Wou je altijd al deelnemen aan een korte of langere oefening, aan een operatie in binnen- en buitenland of hulp bieden aan de Natie bij natuurrampen? Dan kan dat ook als reservist. Naast de pure gevechtsfuncties zijn er ook de gespecialiseerde taken op basis van je diploma van belang en kan je je burgerberoep uitoefenen in een ‘militaire’ omgeving.
Je hebt 3 mogelijkheden om reservist worden:
⦁ 1 jaar voltijds bij Defensie werken met mogelijkheid om dit te verlengen
⦁ Jaarlijks een aantal wederoproepingsdagen vervullen om je eenheid te versterken
⦁ Starten als reservist-student en tijdens een vakantie je militaire opleiding volgen
Zit je goed op je job maar zoek je gewoon die extra uitdaging? Dan kan je gaan voor reservist die minstens 7 of 5 dagen per jaar (afhankelijk van je graad) bij de eenheid werkt via wederoproeping.
Je hebt meer tijd om je militaire opleiding af te maken en maakt goede afspraken met je baas en je eenheid wanneer en hoeveel dagen ze op jou kunnen rekenen.
We hebben heel wat functies waarbij we jouw expertise kunnen gebruiken en jij een jaar voltijds in een eenheid kan werken. Heb je na dat jaar de smaak te pakken, kan je je contract nog verlengen of zelfs voor beroepsmilitair solliciteren, als je in de voorwaarden valt.
Studeer je nog maar ben je ook nieuwsgierig naar het militaire leven? Waarom de twee niet combineren? Je focust op je studies en tijdens een vakantie volg je je militaire opleiding. Ben je eenmaal afgestudeerd, dan kan je een jaar voltijds of enkele dagen per jaar bij jouw eenheid werken.
⦁ Omdat je werkt in de privé sector, heb je een heleboel competenties en ervaringen die de militairen niet hebben. Win-win dus als we die samenbrengen en je solliciteert voor een gespecialiseerde functie (bv. jurist, vertaler, …) waarvoor jij al de kennis hebt.
⦁ Wil je als reservist eens een volledig andere kant uitgaan dan je normale job? Ook geen probleem! Dan kies je voor een gevechtsfunctie in een eenheid. Je leert omgaan met wapens, tactiek en traint je fysiek meer.
Je moet niet alleen kiezen tussen actief militair of reservist, ook in in welke personeelscategorie: soldaat, onderofficier of officier. Maar wat is het verschil?
Soldaten en matrozen zijn de de doeners bij het leger. Je zet de plannen om in realiteit en voert welomlijnde opdrachten nauwgezet uit. Zonder jou heeft geen enkele operatie kans op slagen. Je werkt steeds in team en staat er dus nooit alleen voor. Je job vraagt regelmatig een fysieke inspanning.
De onderofficier kan je vergelijken met een ploegbaas. Je bent de onmisbare schakel tussen officieren en soldaten en je geeft leiding aan een groep van 5 à 10 mensen. Je brieft en begeleidt je team maar staat ook klaar om zelf de handen uit de mouwen te steken. Plannen vertaal jij in duidelijke taken voor jouw team en je bent verantwoordelijk voor het eindresultaat.
De officier is als een manager in een bedrijf. Jij plant de opdrachten en brieft je onderofficieren over hun verantwoordelijkheden. je verzamelt zoveel mogelijk informatie over je opdracht en opbasis hiervan beslis jij wat er moet gebeuren en hoe het moet gebeuren. Je denkt vooruit en neemt initiatief en je houdt hierbij rekening met het welzijn van jouw groep zo'n dertigtal militairen.