Reservisten bij Defensie

Als reservist gebruik je je kennis en ervaring in een unieke omgeving. Je gaat voor de uitdaging en werkt samen met militairen aan een opdracht waar je vaardigheden en talenten mee het verschil maken. Een paar dagen per jaar of een volledig jaar: er zijn verschillende manieren om bij de Reserve aan te sluiten en de vaardigheden die we zoeken zijn heel divers.

In cijfers:

In 2023 werden in totaal 383 kandidaat-reservisten ingelijfd bij Defensie. Defensie telt op 01 Jan 24 in totaal 6.659 reservisten waarvan 3.363 actieve (1.294 VEP en 2.069 reservisten via wederoproepingsdagen, student, enz.) en 3.296 niet-actieve.

Wil jij ook reservist worden? Bekijk hieronder dan onze loopbanen en vacatures.

Wat je moet weten...

De 3 personeelscategorieën

Net als bij actieve militairen zijn er verschillende personeelscategorieën binnen de Reserve. Je kunt kiezen uit drie personeelscategorieën: soldaat/ matroos, onderofficier of officier. Maar wat is het verschil?

Soldaten en matrozen

Soldaten en matrozen zijn de uitvoerders van Defensie. Je zet de plannen om in realiteit en voert welomlijnde opdrachten nauwgezet uit. Zonder jou heeft geen enkele operatie kans van slagen. Je werkt steeds in teamverband en staat er dus nooit alleen voor. Je werk vereist regelmatig een fysieke inspanning.

Onderofficieren

De onderofficier kan je vergelijken met een ploegbaas. Je bent de onmisbare schakel tussen officieren en soldaten en je geeft leiding aan een groep van 5 à 10 mensen. Je brieft en begeleidt je team maar staat ook klaar om zelf de handen uit de mouwen te steken. Plannen vertaal jij in duidelijke taken voor jouw team en je bent verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Officieren

De officier is als een manager van een bedrijf. Je plant de opdrachten en brieft de onderofficieren over hun verantwoordelijkheden. Je verzamelt zoveel mogelijk informatie over je opdracht en op basis daarvan beslis je wat er moet gebeuren en hoe. Je denkt vooruit en neemt initiatief, rekening houdend met het welzijn van je groep.