Als reservist gebruik je jouw kennis en ervaring in een unieke omgeving. Je gaat voor de uitdaging en werkt samen met militairen aan een opdracht waar je vaardigheden en talenten mee het verschil maken. Een paar dagen per jaar, deeltijds of (tijdelijk) voltijds: er zijn verschillende manieren om jezelf bij de Reserve aan te sluiten.
Je kan het hele jaar door solliciteren voor de deeltijdse vacatures van de Reserve . Voor de voltijdse vacatures kan dit van september tot april. Vind je geen gepaste vacature, dan kan je een spontane sollicitatie indienen; dit kan doorheen het ganse jaar.
Bij een spontane sollicitatie word je uitgenodigd om een online infosessie te volgen en nadien je cv over te maken. Wanneer onze behoefte overeenkomt met jouw specifiek profiel, gaat het selectieproces van start!
Bij de Reserve kan je werken in een omgeving die anders is dan je dagelijkse werkomgeving. Je nieuwe militaire achtergrond vernieuwt je kijk op de wereld. Het is een win-winsituatie: voor jou, voor Defensie en voor je burgerwerkgever.
Heb je altijd al willen deelnemen aan een oefening van korte of lange duur? Aan een operatie in binnen- of buitenland? Of hulp bieden aan de natie bij natuurrampen? Dat kan je ook doen als reservist. Naast de pure gevechtsfuncties zijn er gespecialiseerde taken op basis van je diploma en kun je je burgerberoep uitoefenen in een militaire omgeving.
Je hebt drie opties om reservist te worden:
Zit je goed op je job, maar zoek je een extra uitdaging? Word dan reservist door minstens 7 dagen per jaar (afhankelijk van je graad) in de eenheid te werken via wederoproeping.
Dit geeft je meer tijd om je militaire opleiding te doorlopen. Alle opleidingen, van militaire basisopleiding tot gespecialiseerde professionele opleiding, moeten binnen de 5 jaar worden afgerond, inclusief beoordelingen.
Je maakt goede afspraken met je baas en je eenheid wanneer en hoeveel dagen ze op je kunnen rekenen.
We hebben veel functies waarbij we jouw expertise kunnen gebruiken en je voltijds in een eenheid kunt werken.
Via een voltijds jaarcontract werk je in een eenheid als reservist in je gekozen functie. Dit contract kan jaarlijks worden verlengd in functie van de behoeften van Defensie. Je kan later ook solliciteren voor beroepsmilitair. Opgelet: om beroepsmilitair te worden dien je dan nog te voldoen aan de specifieke leeftijdsvoorwaarden*. Daarnaast kan je ook kiezen om actief te blijven als reservist via oproepingsdagen.
* Leeftijdslimiet om over te stappen naar het actief kader is afhankelijk van de functie.
Studeer je nog, maar ben je ook geïnteresseerd in het militaire leven? Waarom de twee niet combineren? Je concentreert je op je studie en tijdens de vakantie volg je je militaire opleiding. Als je afgestudeerd bent, kun je voltijds of enkele dagen per jaar werken in de eenheid van je keuze.
Omdat je in de privésector werkt, heb je andere vaardigheden en ervaringen dan militair personeel. Je hebt er dus alles bij te winnen te solliciteren naar een baan die aansluit bij je specialiteit zoals jurist of vertaler.
Wil je een heel andere richting op dan je huidige job? Ook dat is geen probleem! Kies dan een gevechtsfunctie in een eenheid. Je leert omgaan met wapens, tactiek, en je doet aan fysieke training.
Net als bij actieve militairen zijn er verschillende personeelscategorieën binnen de Reserve. Je kunt kiezen uit drie personeelscategorieën: soldaat/matroos, onderofficier of officier. Maar wat is het verschil?
Soldaten en matrozen zijn de uitvoerders van Defensie. Je zet de plannen om in realiteit en voert welomlijnde opdrachten nauwgezet uit. Zonder jou heeft geen enkele operatie kans van slagen. Je werkt steeds in teamverband en staat er dus nooit alleen voor. Je werk vereist regelmatig een fysieke inspanning.
De vacatures worden heel het jaar opengesteld. Vind je geen gepaste vacature, dan kan je steeds een spontane sollicitatie indienen.
De onderofficier kan je vergelijken met een ploegbaas. Je bent de onmisbare schakel tussen officieren en soldaten en je geeft leiding aan een groep van 5 à 10 mensen. Je brieft en begeleidt je team maar staat ook klaar om zelf de handen uit de mouwen te steken. Plannen vertaal jij in duidelijke taken voor jouw team en je bent verantwoordelijk voor het eindresultaat.
De vacatures worden heel het jaar opengesteld. Vind je geen gepaste vacature, dan kan je steeds een spontane sollicitatie indienen.
De officier is als een manager van een bedrijf. Je plant de opdrachten en brieft de onderofficieren over hun verantwoordelijkheden. Je verzamelt zoveel mogelijk informatie over je opdracht en op basis daarvan beslis je wat er moet gebeuren en hoe. Je denkt vooruit en neemt initiatief, rekening houdend met het welzijn van je groep.
De vacatures worden heel het jaar opengesteld. Vind je geen gepaste vacature, dan kan je steeds een spontane sollicitatie indienen.
In 2023 werden in totaal 383 kandidaat-reservisten ingelijfd bij Defensie. Defensie telt op 1 januari 24 in totaal 6.659 reservisten waarvan 3.363 actieve (1.294 VEP en 2.069 reservisten via wederoproepingsdagen, student, enz.) en 3.296 niet-actieve.
Wil jij ook reservist worden? Bekijk hieronder dan onze loopbanen en vacatures.
Afwisseling en uitdaging
Routine, dat is niks voor jou. Vandaag op oefening, morgen sport, volgende maand in het buitenland. En voor elk van die dingen ga jij tot het uiterste. Want je houdt wel van een uitdaging. Jij houdt ervan het maximale uit jezelf te halen.
Unieke ervaringen
Dit is geen nine to five job. Je ziet meer van de wereld dan in andere jobs en doet steeds nieuwe ervaringen op. “Hoe was je dag?”, geeft bij jou iets andere antwoorden dan bij de meeste van je vrienden.
Aantrekkelijk loon
Je had het waarschijnlijk al gehoord, maar er zijn werkgevers die meer betalen dan je krijgt bij Defensie. Dat is zeker waar. Er zijn er ook heel wat die slechter betalen. Ook dat is waar. Je wordt er niet rijk van, maar je kan wel zeker zijn dat je goed je boterham verdient. En met extra premies voor operaties en gespecialiseerde taken kan je toch al gauw een aardig spaarpotje opzijzetten.
Een overzicht van de basiswedden, premies, toelagen en vergoedingen vind je hier.
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Als reservist gebruik je jouw kennis en ervaring in een andere omgeving. Je gaat voor de uitdaging en werkt samen met militairen aan een opdracht waar jouw s...
Details
Als reservist gebruik je jouw kennis en ervaring in een andere omgeving. Je gaat voor de uitdaging en werkt samen met militairen aan een opdracht waar jouw s...
Details
Als reservist gebruik je jouw kennis en ervaring in een andere omgeving. Je gaat voor de uitdaging en werkt samen met militairen aan een opdracht waar jouw s...
Details