Reservisten bij Defensie

Als reservist gebruik je jouw kennis en ervaring in een andere omgeving. Je gaat voor de uitdaging en werkt samen met militairen aan een opdracht waar jouw skills en talenten mee het verschil maken. Een paar dagen per jaar of een volledig jaar: er zijn verschillende manieren om bij de Reserve te gaan en de skills die we zoeken zijn heel divers.

Wat je moet weten...

De 3 personeelscategorieën

Je moet niet alleen kiezen tussen actief militair of reservist, ook in in welke personeelscategorie: soldaat, onderofficier of officier. Maar wat is het verschil?

Soldaten en matrozen

Soldaten en matrozen zijn de de doeners bij het leger. Je zet de plannen om in realiteit en voert welomlijnde opdrachten nauwgezet uit. Zonder jou heeft geen enkele operatie kans op slagen. Je werkt steeds in team en staat er dus nooit alleen voor. Je job vraagt regelmatig een fysieke inspanning.

Onderofficieren

De onderofficier kan je vergelijken met een ploegbaas. Je bent de onmisbare schakel tussen officieren en soldaten en je geeft leiding aan een groep van 5 à 10 mensen. Je brieft en begeleidt je team maar staat ook klaar om zelf de handen uit de mouwen te steken. Plannen vertaal jij in duidelijke taken voor jouw team en je bent verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Officieren

De officier is als een manager in een bedrijf. Jij plant de opdrachten en brieft je onderofficieren over hun verantwoordelijkheden. je verzamelt zoveel mogelijk informatie over je opdracht en opbasis hiervan beslis jij wat er moet gebeuren en hoe het moet gebeuren. Je denkt vooruit en neemt initiatief en je houdt hierbij rekening met het welzijn van jouw groep zo'n dertigtal militairen.