Je moet geen keuze maken tussen verder studeren of een militaire carrière. Je kan ze zelfs combineren.
Voor hogere studies zoals dokter, tandarts, apotheker, Hogere Zeevaartschool en burgerlijk ingenieur betaalt Defensie jouw studies aan een burgeruniversiteit.
Ook later in je carrière blijft opleiding erg belangrijk.
Je kan via Defensie gratis studeren aan een burgeruniversiteit, -hogeschool of in een militaire school.
Zelfs als je gestart bent met je studies, biedt Defensie je nog een paar mooie opties. Heb je je 2de of 3de bachelor van medische studies, tandheelkunde of industriële wetenschappen al op zak, dan kan je bij verder studeren op kosten van Defensie en later een carrière als officier starten.
Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je met je diploma bij Defensie aan de slag gaat voor een bepaalde periode. Lukt dit niet, dan is het mogelijk dat je een gedeelte van de kosten moet terugbetalen.
Ook militairen studeren nog . Soms zal je voor jouw functie cursussen volgen in een militair milieu of erbuiten, soms zelfs in het buitenland. Volledig betaald door Defensie.
Ook voor bevorderingen bij kaderfuncties zijn er statutaire opleidingen in de Koninklijke Militaire School en de Koninklijke School voor Onderofficieren.
Je blijven ontwikkelen is in Defensie heel belangrijk.
Vanaf september 2021 kan je in het technisch secundair onderwijs een studierichting Defensie en Veiligheid volgen. Het is een initiatief van Defensie in samenwerking met verschillende partners uit de sector van de veiligheidsberoepen.
Nee, er bestaat geen schakelprogramma dat toegang verleent tot de mastercycli (ingenieurswetenschappen of sociale en militaire wetenschappen) van de Koninklijke Militaire School. De opleiding is te specifiek en je hebt een te een grote achterstand in verband met de militaire vorming.
Ja, maar dit is enkel mogelijk voor industrieel ingenieurs en het medisch-technisch korps, via de aanvullende werving. Daarvoor moet je minstens geslaagd zijn voor het eerste jaar van de bachelorcyclus.
De academische bachelor moet uiteraard aansluiten op de mastercyclus die je wil volgen. Om met een professionele bachelor aan een mastercyclus te beginnen, moet je eerst geslaagd zijn in het schakelprogramma voor die mastercyclus.
Als je ingeschreven bent voor een andere wervingssessie en de wachttermijn is verstreken, dan kan je proberen om je resultaat te verbeteren.
De wachttermijn bedraagt één maand voor de fysieke proeven, acht maanden voor de psychotechnische proeven en 22 maanden voor de cognitieve en psychomotorische proef (enkel voor piloot, air traffic controller, air defence controller en unmanned aerial vehicle).
Opgelet: het laatste resultaat telt, ook al is dat slechter dan het oorspronkelijke.
Voor de academische en de beroepsproeven kan je je resultaten niet verbeteren. Die proeven vinden jaarlijks plaats.
Tijdens een grondig oftalmologisch onderzoek wordt nagegaan of je een perfect zicht hebt. Met elk oog afzonderlijk moet je 10 op 10 kunnen zien zonder correctie met een bril, lenzen, radiaire keratotomie (krasjes) of laserbehandelingen. Verder wordt je nachtzicht gecontroleerd. Kleurenblindheid leidt tot uitsluiting.