Onze missies

Onze missie in
Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Scroll om door te gaan

Achter­grond

Op vraag van Irak ondersteunt een internationale coalitie het land in de strijd tegen de terreurgroep DAESH. Operatie Desert Falcon vormt het Belgische bijdrage aan die coalitie.

2014

Conferentie van Parijs

2014-2015

België sluit zich aan bij de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat

2015

Opleiding van de Iraakse strijdkrachten

2016-2017

Tweede inzet van Belgische F-16’s

2016

Omslagpunt in de strijd

2020-2021

Derde inzet van Belgische F-16’s

Missie Midden-Oosten

Achter­grond

Derde inzet van Belgische F-16’s

Om de heropstanding van de Islamitische Staat te bestrijden en de grondtroepen te beschermen is er een blijvende nood aan luchtgevechts- en verkenningsmiddelen. Daarvoor zet België van september 2020 tot september 2021 opnieuw een detachement van vier F-16’s in.

2014

Conferentie van Parijs

Op 15 september 2014 besloot een dertigtal landen Irak te ondersteunen om een mogelijke ontwrichting in de regio tegen te gaan, veroorzaakt door de opkomst van DAESH. De militaire tak van die coalitie lanceert operatie Inherent Resolve (OIR).

2014-2015

België sluit zich aan bij de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat

Van oktober 2014 tot eind juni 2015 voert België de eerste luchtoperaties uit tegen doelwitten van DAESH in Irak. Dat gebeurt met F-16’s die gestationeerd zijn op de Jordaanse vliegbasis van al-Azraq. Daarmee begint ook de beurtrol met Nederland.

Drie opdrachten:

  • Close air support om de coalitietroepen op de grond te beschermen
  • Armed reconnaissance om beelden te verzamelen voor de inlichtingendiensten
  • Air Interdiction of precisieaanvallen op sleuteldoelwitten van ISIS

2015

Opleiding van de Iraakse strijdkrachten

Naast de inzet van F-16’s leiden Belgische instructeurs Iraakse strijdkrachten op in Bagdad van februari 2015 tot eind 2018.

2016-2017

Tweede inzet van Belgische F-16’s

België hervat de operatie met zes F-16’s van 1 juli 2016 tot december 2017.

2016

Omslagpunt in de strijd

Het offensief van DAESH wordt onderbroken en de Iraakse veiligheidstroepen beginnen systematisch weer delen van bezet Irak in te nemen. In de herfst van 2017 is de conventionele dreiging van de Islamitische Staat uitgeschakeld.  Voortaan zal OIR in Irak zich hoofdzakelijk richten op stabilisatie.

Onze missie

± 104
Totaal aantal Belgische militairen in Midden-Oosten
± 100
Aantal Belgische soldaten ter ondersteuning tijdens de inzet van het vliegtuig.
± 4
F-16 ingezet om de coalitie een jaar lang te ondersteunen.

Zij werken elke dag mee om uw toekomst te beschermen.

Benieuwd naar hoe we dit aanpakken?

Of focus op de briefing per component:

Wat op het spel staat

Door deze internationale missie waarborgen we de vrede, veiligheid en het toekomstperspectief voor ons land. Hieronder duiden we de potentiële impact van onze missie in het Midden-Oosten.

Worst case :

De Islamitische Staat is een clandestiene terreurgroep geworden, maar blijft heel actief. Ook al is de Covid-19-pandemie tijdelijk, toch biedt ze een grotere bewegingsvrijheid aan de terreurgroep, die een grote dreiging blijft voor Europa en vooral België. De Islamitische Staat zal nog lange tijd blijven oproepen tot en zelfs meehelpen met aanvallen in Europa.

Huidige impact:

De Belgische F-16’s zijn ingezet om de coalitietroepen te beschermen en vooral om DAESH te bestrijden in Irak en het noordoosten van Syrië.