Derde graad Defensie en Veiligheid

Sinds september 2021 kan je in het technisch secundair onderwijs een studierichting Defensie en Veiligheid volgen. Het is een initiatief van Defensie in samenwerking met verschillende partners uit de sector van de veiligheidsberoepen.
Deze studierichting brengt je in contact met Defensie en andere veiligheidsberoepen. Je krijgt een lessenpakket en activiteiten waarmee je Defensie beter leert kennen maar die je ook voorbereiden op de selectieproeven en op de militaire basisopleiding na je inlijving. De opleiding bestaat uit drie delen:

Informatie en oriëntatie: via een lessenpakket en een aantal bezoeken leer je de mogelijkheden bij Defensie kennen. Je ontdekt de specifieke aspecten van het militaire leven en krijgt informatie over de basisfuncties zodat je goed geïnformeerd voor een bepaalde functie kan solliciteren.
Selectie en rekrutering:  lessen die je voorbereiden op de toelatingsproeven.
Militaire skills en waarden: dit worden je eerste lessen over de militair basisvaardigheden en waarden. Je komt ook meer te weten over de rol van Defensie in binnen-en buitenland.

Deze studierichting zal aangeboden worden in 16 scholen  in het Vlaamse onderwijs. 
Wat na je studies? Slaag je in de studierichting Defensie en Veiligheid, dan behaal je het diploma technisch secundair onderwijs. Je kan solliciteren voor een job bij Defensie met al behoorlijk wat basisvaardigheden op zak. Je bent ook beter voorbereid op de selectieproeven en op de basisopleiding.