Werken bij Defensie

Studeren bij Defensie

Je hoeft geen keuze te maken tussen verder studeren of een militaire loopbaan: je kan dit perfect combineren!

Als militair student draagt Defensie alle studiekosten van jouw bachelor- of masterdiploma én ontvang je een salaris. Een hoger diploma behalen via Defensie kan aan de Koninklijke Militaire School of via een burgeruniversiteit of -hogeschool (studies geneeskunde, tandheelkunde, industrieel ingenieur, studies aan de Antwerp Maritime Academy, …).
Bij elk academiejaar hoort ook een militair en sportief traject en verwerf je belangrijke vaardigheden om – na het behalen van je diploma – een leidinggevende rol op te nemen.

Bij Defensie willen we je elke dag uitdagen om je talenten om te zetten in vaardigheden. We bieden je tal van mogelijkheden doorheen je loopbaan zodat je kan blijven doorgroeien!

Studievacatures

Gratis studeren

Je kan via Defensie gratis studeren aan een burgeruniversiteit, -hogeschool of in een militaire school.

Gratis verder studeren

Zelfs als je gestart bent met je studies, biedt Defensie je nog een paar mooie opties. Heb je je 1ste of 2de bachelor van medische studies, tandheelkunde of industriële wetenschappen al op zak, dan kan je bij verder studeren op kosten van Defensie en later een carrière als officier starten.
Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je met je diploma bij Defensie aan de slag gaat voor een bepaalde periode. Lukt dit niet, dan is het mogelijk dat je een gedeelte van de kosten moet terugbetalen.

Voortgezette opleidingen

Ook militairen studeren nog . Soms zal je voor jouw functie cursussen volgen in een militair milieu of erbuiten, soms zelfs in het buitenland.  Volledig betaald door Defensie.
Ook voor bevorderingen bij kaderfuncties zijn er statutaire opleidingen in de Koninklijke Militaire School en de Koninklijke School voor Onderofficieren. 
Je blijven ontwikkelen is in Defensie heel belangrijk.

Derde graad Defensie en Veiligheid

Vanaf september 2021 kan je in het technisch secundair onderwijs een studierichting Defensie en Veiligheid volgen. Het is een initiatief van Defensie in samenwerking met verschillende partners uit de sector van de veiligheidsberoepen.

Veelgestelde vragen

Ik heb een (professionele) bachelor. Kan ik hiermee toch aan een academische mastercyclus in de Koninklijke Militaire School beginnen?

Nee, er bestaat geen schakelprogramma dat toegang verleent tot de mastercycli (ingenieurswetenschappen of sociale en militaire wetenschappen) van de Koninklijke Militaire School. De opleiding is te specifiek en je hebt een te een grote achterstand in verband met de militaire vorming.

Ik heb een (academische) bachelor. Kan ik hiermee binnen Defensie toch aan een academische mastercyclus beginnen?

Ja, maar dit is enkel mogelijk voor industrieel ingenieurs en het medisch-technisch korps, via de aanvullende werving. Daarvoor moet je minstens geslaagd zijn voor het eerste jaar van de bachelorcyclus.
De academische bachelor moet uiteraard aansluiten op de mastercyclus die je wil volgen. Om met een professionele bachelor aan een mastercyclus te beginnen, moet je eerst geslaagd zijn in het schakelprogramma voor die mastercyclus.

Waar vind ik voorbeelden van de taal- en wiskundeproeven voor de Koninklijke Militaire School en de andere selectieproeven?
  • Voorbeelden van alle selectieproeven en een uitgebreide reeks examenvragen van de taal- en wiskundeproeven van de Koninklijke Militaire School vind je hier.
  • Testen voor iedereen vind je hier.
Ik ben niet tevreden over het resultaat van mijn selectieproef en zou mij graag verbeteren. Wat moet ik doen?

Als je ingeschreven bent voor een andere wervingssessie en de wachttermijn is verstreken, dan kan je proberen om je resultaat te verbeteren.

De wachttermijn bedraagt één maand voor de fysieke proeven, acht maanden voor de psychotechnische proeven en 22 maanden voor de cognitieve en psychomotorische proef (enkel voor piloot, air traffic controller, air defence controller en unmanned aerial vehicle).
Opgelet: het laatste resultaat telt, ook al is dat slechter dan het oorspronkelijke.

Voor de academische en de beroepsproeven kan je je resultaten niet verbeteren. Die proeven vinden jaarlijks plaats.

Zijn laserbehandelingen toegestaan als ik piloot wil worden?

Tijdens een grondig oftalmologisch onderzoek wordt je zicht nagegaan. Verzicht van 7/10 is toegelaten, na optische correctie (met bril of lenzen) moet wel 10/10 gehaald worden met elk oog afzonderlijk.

Verder wordt je nachtzicht gecontroleerd. Oogimplantaten, kleurenblindheid en laserbehandelingen leiden tot uitsluiting.