Militairen bij Defensie

Als beroepsmilitair heb je ofwel een contract van onbepaalde duur ofwel een contract beperkt in de tijd.
Hierin heb je nog de verschillen tussen soldaten, onderofficieren en officieren.

Jouw opties als militair

De 3 personeelscategorieën

Je moet niet alleen kiezen tussen actief militair of reservist, ook in in welke personeelscategorie: soldaat, onderofficier of officier. Maar wat is het verschil?

Soldaten en matrozen

Soldaten en matrozen zijn de uitvoerders van alle opdrachten. Je zet de plannen om in realiteit en voert welomlijnde opdrachten nauwgezet uit. Zonder jou heeft geen enkele operatie kans op slagen. Je werkt steeds in team en staat nooit alleen voor een opdracht. Je job vraagt regelmatig een fysieke inspanning.

Onderofficieren

De onderofficieren kan je vergelijken met een ploegbaas.  Ze vormen de ruggengraat van onze organisatie. Je bent de onmisbare schakel tussen officieren en soldaten en je geeft leiding aan een groep van 5 à 10 mensen. Je brieft en begeleidt je team maar staat ook klaar om zelf de handen uit de mouwen te steken. Plannen vertaal jij in duidelijke taken voor jouw team en je volgt de uitvoering ervan op.

Officieren

Bekijk de officier als een manager in een bedrijf. Jij plant de opdrachten en brieft je onderofficieren over hun verantwoordelijkheden. Met de informatie en richtlijnen waarover je beschikt, beslis jij over wat er moet gebeuren en hoe. Je denkt vooruit en neemt initiatief en je houdt hierbij rekening met het welzijn van jouw groep.