Evolutie van Defensie

Strategische Visie 2025: Van collectieve veiligheid naar collectieve verdediging

Organisatie

Met de Strategische Visie 2025 slaat België een nieuwe weg in. Samen met onze NAVO-partners bereiden we ons voor om het hoofd te kunnen bieden aan grootschalige conflicten, werken we samen met heel onze samenleving bij het beschermen van ons grondgebied, en maken ons klaar voor het gevecht van morgen.

De volledige Strategische Visie vindt u hier, de kernpunten kan u hier nalezen.

Strategische Visie 2025: Van collectieve veiligheid naar collectieve verdediging

Personeel als prioriteit

De fundamenten van een sterke Defensie zijn haar vrouwen en mannen. Defensie investeert in hun werkomgeving en hun arbeidsomstandigheden. Tegen 2035 wil België beschikken over 34.500 militairen, 12.800 reservisten en 8.500 burgers, samen goed voor ruim 55.000 medewerkers. Elk jaar zullen bovendien 1.000 jongeren kunnen instappen via een vrijwillig militair dienstjaar.

Modern materieel op alle niveaus

Defensie zal haar paraatheid opkrikken door aanvulling van de stocks en wisselstukken en fors investeren in nieuwe uitrusting voor al haar Machten om haar inzetbaarheid in snel tempo op te krikken.

De huidige eenheden krijgen hiervoor wat ze nodig hebben om hun opdracht doeltreffend uit te voeren en we bouwen nieuwe eenheden op.

Zo komt er een nieuwe lichte brigade met een bataljon gevechtsdrones.

De Luchtmacht krijgt 11 bijkomende F-35’s, een performanter gelaagd luchtafweersysteem, nieuwe transportvliegtuigen en helikopters (inclusief Search & Rescue).

Voor de Marine komt er een derde fregat, een logistiek steunschip en nieuwe moderne mijnenbestrijdingsmiddelen.

In het medisch domein voorziet de Strategische Visie een medical hub, samen met extra evacuatiemiddelen en anti-dronesystemen.

Een toekomstgerichte Defensie

We ondernemen concrete stappen om te investeren in technologische innovatie én om onze weerbaarheid structureel te versterken. België kiest voor een Defensie die modern, wendbaar en maatschappelijk verankerd is.

We investeren verder ook in defensieve en offensieve cybercapaciteiten en elektronische oorlogsvoering, in drones en anti-dronesystemen, in artificiële intelligentie en ruimtesystemen voor militaire doeleinden.

Om dit mogelijk te maken, verhogen we het budget voor onderzoek en ontwikkeling tot meer dan 3% van het totale defensiebudget.

Die middelen zetten we in om onze industrie en kenniscentra te versterken en om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die inspelen op de uitdagingen van morgen.

Onze infrastructuur wordt toekomstgericht uitgebouwd: duurzaam, modulair en verspreid over het hele land.

Tot slot versterken we onze communicatie met de burger. We informeren de bevolking goed over de veiligheidsuitdagingen waarmee ons land wordt geconfronteerd, en over de concrete maatregelen die we nemen om hen te beschermen.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA
Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.