-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Luchtcomponent

De Luchtcomponent blinkt uit door zijn hoogtechnologische vliegtuigen en krachtdadige optreden over heel de wereld. Onze toestellen vliegen uit voor luchtembargo’s, doelgerichte bombardementen, nabije luchtsteun, als luchtpolitie, voor humanitair transport, internationale opleidingen of voor hulp aan de natie. Onze vliegtuigen en helikopters zijn overal waar ze nodig zijn, soms zelfs op extreem korte termijn.

Concrete voorbeelden zijn er genoeg. Vanaf de Afghaanse vliegbasis van Kandahar ondersteunen zes F-16’s de internationale ISAF-grondtroepen vanuit de lucht. In 2011 hielpen zes andere F-16’s de Libische bevolking te beschermen tegen het autoritaire regime van Kadhafi. In Centraal-Afrika kunnen onze C-130’s westerlingen helpen evacueren tijdens ernstige crisissen. In België staan onze Sea King-helikopters al decennialang klaar om mensenlevens te redden. Defensie is er dan ook fier op!

Burgerlijke en militaire specialisten omkaderen voortdurend elk toestel. Piloten, technici, elektromechanici, verkeersleiders, ingenieurs, specialisten in luchtvaartelektronica, air commando’s, administratief personeel en logistieke medewerkers geven allemaal het beste van zichzelf. Als een van die schakels faalt, kan dat gevolgen hebben voor de hele keten en ook de opdracht. Daarom zijn motivatie, professionaliteit en solidariteit fundamentele waarden bij de Luchtcomponent.

recente artikelen

De Leopold I oefent om de Caiman te ontvangen

Tijdens toekomstige operaties en oefeningen willen de Belgische fregatten de NH90 Caiman-helikopter kunnen meenemen. Met die nieuwe helikopter aan boord, kunnen ze gevechtscapaciteiten drastisch versterken. Ter voorbereiding voerden de bemanning van de Leopold I en een helikopterploeg van 18 tot 24 mei een reeks oefeningen uit.

Luchtacrobatie op kruissnelheid

Regelmatig veranderen de demonstratieteams van de Luchtcomponent hun bezetting en hun show. Daarom kreeg de verzamelde pers op 26 mei als eerste de nieuwe staaltjes luchtacrobatie te zien voor het seizoen 2016.

Koninklijk bezoek aan windmolenpark voor de kust van Knokke

Ter gelegenheid van het staatsbezoek van het Jordaanse koningspaar aan België, bezochten koning Filip en koning Abdullah II afgelopen donderdag de marinebasis in Zeebrugge. Met een NH90-helikopter vlogen ze naar het offshore-windmolenpark aan de Thorntonbank, in de Noordzee.

Koninklijk blitzbezoek in Florennes

Zijne Majesteit de Koning van Jordanië Abdullah II bin al-Hoessein heeft op 18 mei een kort bezoek gebracht aan de vliegbasis in Florennes, in het gezelschap van Zijne Majesteit de Koning Filip. Die basis is net als die van Kleine-Brogel de thuisbasis van de F-16-gevechtsvliegtuigen die vanaf juli 2016 zullen deelnemen aan de strijd tegen DAESH, vanop een Jordaanse vliegbasis.

Gouden prijs voor spot ’40 jaar vrouwen’

Op het World Media Festival in Hamburg, Duitsland heeft de Creatieve Divisie van de Algemene Directie Communicatie op 11 mei een gouden award gewonnen. De imagospot ’40 jaar vrouwen bij Defensie’ behaalde de eerste prijs in de categorie online advertising: campaigns.

Pages