-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Luchtcomponent

De Luchtcomponent blinkt uit door zijn hoogtechnologische vliegtuigen en krachtdadige optreden over heel de wereld. Onze toestellen vliegen uit voor luchtembargo’s, doelgerichte bombardementen, nabije luchtsteun, als luchtpolitie, voor humanitair transport, internationale opleidingen of voor hulp aan de natie. Onze vliegtuigen en helikopters zijn overal waar ze nodig zijn, soms zelfs op extreem korte termijn.

Concrete voorbeelden zijn er genoeg. Vanaf de Afghaanse vliegbasis van Kandahar ondersteunen zes F-16’s de internationale ISAF-grondtroepen vanuit de lucht. In 2011 hielpen zes andere F-16’s de Libische bevolking te beschermen tegen het autoritaire regime van Kadhafi. In Centraal-Afrika kunnen onze C-130’s westerlingen helpen evacueren tijdens ernstige crisissen. In België staan onze Sea King-helikopters al decennialang klaar om mensenlevens te redden. Defensie is er dan ook fier op!

Burgerlijke en militaire specialisten omkaderen voortdurend elk toestel. Piloten, technici, elektromechanici, verkeersleiders, ingenieurs, specialisten in luchtvaartelektronica, air commando’s, administratief personeel en logistieke medewerkers geven allemaal het beste van zichzelf. Als een van die schakels faalt, kan dat gevolgen hebben voor de hele keten en ook de opdracht. Daarom zijn motivatie, professionaliteit en solidariteit fundamentele waarden bij de Luchtcomponent.

recente artikelen

Franse piloot krijgt een Belgische eervolle vermelding

De commandant van de Belgische luchtcomponent, de generaal-majoor vlieger Frederik Vansina, kent een eervolle vermelding toe aan de Franse luchtmachtpiloot kapitein vlieger Gregory Odeyer ...

De NH90, een heuse krachtpatser

De bemanning van een NH90 in de transportversie MTH voerde op 23 februari 2015 een operationele training en evaluatie (OT&E) uit in Schaffen en op het vliegveld van Sanicole (Leopoldsburg).

Hopelijk geen vaarwel

Door de opgelegde budgettaire beperkingen en na een grondige kosten-batenanalyse, besluit Defensie een van de twee Falcon 20-vliegtuigen aan de grond te houden. Na 16.192 vlieguren gaat het vliegtuig naar een hangar van de 15 Wing Luchttransport.

Hulde aan koning Albert I

Het personeel van de 15 Wing Luchttransport in Melsbroek heeft op dinsdag 17 februari 2015 hulde gebracht aan koning Albert I. De derde koning der Belgen kwam 81 jaar geleden om het leven in Marche-les-Dames.

Luchtbewaking vanuit Polen

Sinds 7 januari 2015 heeft een Belgisch detachement de luchtbewakingsopdracht in Polen overgenomen van Nederland. De Belgen werken met vier F-16's voor een periode van acht maanden vanuit Malbork. Die operatie kreeg de naam Enhanced Air Policing Mission.

Pages