-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Luchtcomponent

De Luchtcomponent blinkt uit door zijn hoogtechnologische vliegtuigen en krachtdadige optreden over heel de wereld. Onze toestellen vliegen uit voor luchtembargo’s, doelgerichte bombardementen, nabije luchtsteun, als luchtpolitie, voor humanitair transport, internationale opleidingen of voor hulp aan de natie. Onze vliegtuigen en helikopters zijn overal waar ze nodig zijn, soms zelfs op extreem korte termijn.

Concrete voorbeelden zijn er genoeg. Vanaf de Afghaanse vliegbasis van Kandahar ondersteunen zes F-16’s de internationale ISAF-grondtroepen vanuit de lucht. In 2011 hielpen zes andere F-16’s de Libische bevolking te beschermen tegen het autoritaire regime van Kadhafi. In Centraal-Afrika kunnen onze C-130’s westerlingen helpen evacueren tijdens ernstige crisissen. In België staan onze Sea King-helikopters al decennialang klaar om mensenlevens te redden. Defensie is er dan ook fier op!

Burgerlijke en militaire specialisten omkaderen voortdurend elk toestel. Piloten, technici, elektromechanici, verkeersleiders, ingenieurs, specialisten in luchtvaartelektronica, air commando’s, administratief personeel en logistieke medewerkers geven allemaal het beste van zichzelf. Als een van die schakels faalt, kan dat gevolgen hebben voor de hele keten en ook de opdracht. Daarom zijn motivatie, professionaliteit en solidariteit fundamentele waarden bij de Luchtcomponent.

recente artikelen

Fly to your dream

De jaarlijkse jobdag Fly to your dream vindt plaats op 8 april, van 10 tot 17 uur op de basis van Bevekom. Die dag kan je tijdens uiteenlopende activiteiten de talrijke beroepen bij de Luchtcomponent ontdekken.

Russische observatievlucht boven Benelux en Duitsland

Van 16 tot en met 21 maart 2015 heeft de Russische Federatie een observatievlucht uitgevoerd boven het grondgebied van de Benelux en Duitsland. Die vond plaats in het kader van het Open Skies-verdrag.

Teamwerk boven woeste golven

De bemanningen in Koksijde werken er hard aan om over enkele maanden operationeel inzetbaar te zijn met hun heli, de marineversie van de NH90. Op 18 maart volgden we een Sea Work-trainingsvlucht voor de Belgische kust.

Dronedrukte in Florennes

De luchtmachtbasis van Florennes vormde op 17 en 18 maart het middelpunt van hevige drone-activiteit, ook bekend als UAV's: unmanned aerial vehicles. Voor de tweede editie van de UAV Days waren militairen uit Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Finland en Zwitserland naar de basis afgezakt.

De Luchtcomponent, meer dan honderd beroepen!

Ruim vijfduizend geïnteresseerden bezochten op zondag 15 maart 2015 de campus Saffraanberg in Sint-Truiden. Daar vond naar jaarlijkse gewoonte de ‘Open Campus Day’ plaats.

Pages