-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Luchtcomponent

De Luchtcomponent blinkt uit door zijn hoogtechnologische vliegtuigen en krachtdadige optreden over heel de wereld. Onze toestellen vliegen uit voor luchtembargo’s, doelgerichte bombardementen, nabije luchtsteun, als luchtpolitie, voor humanitair transport, internationale opleidingen of voor hulp aan de natie. Onze vliegtuigen en helikopters zijn overal waar ze nodig zijn, soms zelfs op extreem korte termijn.

Concrete voorbeelden zijn er genoeg. Vanaf de Afghaanse vliegbasis van Kandahar ondersteunen zes F-16’s de internationale ISAF-grondtroepen vanuit de lucht. In 2011 hielpen zes andere F-16’s de Libische bevolking te beschermen tegen het autoritaire regime van Kadhafi. In Centraal-Afrika kunnen onze C-130’s westerlingen helpen evacueren tijdens ernstige crisissen. In België staan onze Sea King-helikopters al decennialang klaar om mensenlevens te redden. Defensie is er dan ook fier op!

Burgerlijke en militaire specialisten omkaderen voortdurend elk toestel. Piloten, technici, elektromechanici, verkeersleiders, ingenieurs, specialisten in luchtvaartelektronica, air commando’s, administratief personeel en logistieke medewerkers geven allemaal het beste van zichzelf. Als een van die schakels faalt, kan dat gevolgen hebben voor de hele keten en ook de opdracht. Daarom zijn motivatie, professionaliteit en solidariteit fundamentele waarden bij de Luchtcomponent.

recente artikelen

B-Hunters al 5.000 uren in de lucht

De onbemande vliegtuigen of UAV’s van het 80 UAV Squadron uit Florennes hebben samen al 5.000 uren gevlogen. Dat werd op dinsdag 3 mei gevierd met de lancering van een toestel vanop de basis in Brasschaat. Minister van Defensie belast met Ambtenarenzaken Steven Vandeput woonde het evenement bij.

Defensieminister bezoekt Estland

Defensieminister Steven Vandeput heeft op 26 en 27 april Estland bezocht, samen met leden van de parlementscommissie voor Landsverdediging. De Belgische delegatieleden ontmoetten hun Estse collega's. Op de basis van Ämari bezochten ze het Belgische detachement met vier F-16's.

NAVO-oefening Brave Beduin

In het Deense Skive vindt van 25 tot 28 april de NAVO-oefening Brave Beduin plaats. 320 deelnemers uit vijftien lidstaten en het NAVO-hoofdkwartier trainen er hun reacties op chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) aanvallen.

F-16 in tijgervacht

Het 31ste Tiger Squadron van Kleine-Brogel heeft op vrijdag 22 april een F-16 in een nieuw jasje onthuld. Als voorbereiding op de komende NATO Tiger Meet kreeg het toestel een opvallende beschildering.

Litouwse erkenning voor Belgische bijdrage

Vijf Belgische militairen die aan de ontplooiing in Litouwen hebben deelgenomen, zijn op donderdag 21 april gehuldigd. Op de Litouwse ambassade in Brussel ontvingen ze de ‘Lithuanian National Defence System Medal of Merit’.

Pages