-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Luchtcomponent

De Luchtcomponent blinkt uit door zijn hoogtechnologische vliegtuigen en krachtdadige optreden over heel de wereld. Onze toestellen vliegen uit voor luchtembargo’s, doelgerichte bombardementen, nabije luchtsteun, als luchtpolitie, voor humanitair transport, internationale opleidingen of voor hulp aan de natie. Onze vliegtuigen en helikopters zijn overal waar ze nodig zijn, soms zelfs op extreem korte termijn.

Concrete voorbeelden zijn er genoeg. Vanaf de Afghaanse vliegbasis van Kandahar ondersteunen zes F-16’s de internationale ISAF-grondtroepen vanuit de lucht. In 2011 hielpen zes andere F-16’s de Libische bevolking te beschermen tegen het autoritaire regime van Kadhafi. In Centraal-Afrika kunnen onze C-130’s westerlingen helpen evacueren tijdens ernstige crisissen. In België staan onze Sea King-helikopters al decennialang klaar om mensenlevens te redden. Defensie is er dan ook fier op!

Burgerlijke en militaire specialisten omkaderen voortdurend elk toestel. Piloten, technici, elektromechanici, verkeersleiders, ingenieurs, specialisten in luchtvaartelektronica, air commando’s, administratief personeel en logistieke medewerkers geven allemaal het beste van zichzelf. Als een van die schakels faalt, kan dat gevolgen hebben voor de hele keten en ook de opdracht. Daarom zijn motivatie, professionaliteit en solidariteit fundamentele waarden bij de Luchtcomponent.

recente artikelen

Politie en Defensie counteren aanval in een kleine ruimte

Enkele leden van de politiezone Brussel-Noord hebben vrijdag 26 en maandag 29 augustus doorgebracht op de tarmac van de militaire luchthaven. Dat deden ze in het gezelschap van de air commando’s en vliegtuigen van de Luchtcomponent. Op de agenda: het uitwisselen van technieken en praktijken voor het beveiligen van krappe omgevingen.

Vliegtuig neer: piloot moet overleven

Wanneer een vliegtuig wordt neergehaald, komt de bemanning vaak in vijandelijk gebied terecht. De piloot moet zichzelf proberen te redden, terwijl hij meestal gewond en afgezonderd is. In Bevekom bereidt de cel SERE hen hierop voor.

De air commando’s krijgen minder dodelijke wapens

De air commando’s, die bij de Luchtcomponent voor de veiligheid instaan, hebben op woensdag 24 augustus een nieuw wapen uitgetest: het pistool 303-P van FN. Dat is minder dodelijk en erg geschikt voor hun beschermingsopdracht in en rond de vliegtuigen.

Jongerenstage Wings Junior

Het kamp en de vliegbasis van Bevekom verwelkomden van 1 tot 5 augustus de deelnemers aan de jongerenstage Wings Junior 2016. Tijdens die stage maken jongeren tussen 15 en 18 jaar kennis met het leven in een eenheid van de Luchtcomponent.

Herdenkingen 20 jaar C-130-crash Eindhoven

Op 15 juli 1996 stortte een Belgisch C-130-vliegtuig neer vlak voor de landing op de vliegbasis van Eindhoven. De balans was zwaar: 34 mensen overleefden de crash niet. Twintig jaar na datum zijn de slachtoffers nog lang niet vergeten.

Pages