-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Luchtcomponent

De Luchtcomponent blinkt uit door zijn hoogtechnologische vliegtuigen en krachtdadige optreden over heel de wereld. Onze toestellen vliegen uit voor luchtembargo’s, doelgerichte bombardementen, nabije luchtsteun, als luchtpolitie, voor humanitair transport, internationale opleidingen of voor hulp aan de natie. Onze vliegtuigen en helikopters zijn overal waar ze nodig zijn, soms zelfs op extreem korte termijn.

Concrete voorbeelden zijn er genoeg. Vanaf de Afghaanse vliegbasis van Kandahar ondersteunen zes F-16’s de internationale ISAF-grondtroepen vanuit de lucht. In 2011 hielpen zes andere F-16’s de Libische bevolking te beschermen tegen het autoritaire regime van Kadhafi. In Centraal-Afrika kunnen onze C-130’s westerlingen helpen evacueren tijdens ernstige crisissen. In België staan onze Sea King-helikopters al decennialang klaar om mensenlevens te redden. Defensie is er dan ook fier op!

Burgerlijke en militaire specialisten omkaderen voortdurend elk toestel. Piloten, technici, elektromechanici, verkeersleiders, ingenieurs, specialisten in luchtvaartelektronica, air commando’s, administratief personeel en logistieke medewerkers geven allemaal het beste van zichzelf. Als een van die schakels faalt, kan dat gevolgen hebben voor de hele keten en ook de opdracht. Daarom zijn motivatie, professionaliteit en solidariteit fundamentele waarden bij de Luchtcomponent.

recente artikelen

Kaaiman voor het eerst in actie

De marineversie van de NH90-helikopter heeft zijn eerste levensreddende missie uitgevoerd, amper enkele weken nadat Defensie het toestel operationeel verklaarde. Vanop een ferry in de Britse wateren pikte de vijfkoppige bemanning een man met hartproblemen op. De helikopter bracht hem met spoed naar het Engelse Margate voor verdere verpleging.

Kracht en souplesse voor ‘Koksijde rescue’

Deze week heeft de nieuwe Kaaiman-helikopter (NH90) van de basis van Koksijde zijn eerste search-and-rescuepermanentie vervuld. Na zowat veertig jaar dienst mag de Sea King nu stilaan uitbollen. Op dinsdag 25 augustus waren voor het eerst twee vrouwelijke piloten van permanentie.

Sneller gered op de Noordzee

Sinds vrijdag 21 augustus is de opvolger van de Sea King klaar voor speur- en reddingsopdrachten op zee. Het 40ste smaldeel van Koksijde organiseerde een speciale dag om de NH90-helikopter en zijn reddingsopdrachten in de kijker te zetten.

Militaire drones bestuderen met het oog op toekomstig wettelijk kader

Het 80 Unmanned Aeriel Vehicules (UAV) Squadron heeft op donderdag 20 augustus de federale ministers van Defensie en Mobiliteit ontvangen in Florennes. Minister Jacqueline Galant kwam er luisteren naar de ervaringen van het departement van haar collega Steven Vandeput. Het uiteindelijke doel: de ontwikkeling van een wettelijk kader voor het gebruik van drones in België.

Trident Juncture: de grootste NAVO-oefening sinds 2002

De NAVO verzamelt 36.000 militairen uit meer dan dertig landen om samen te trainen in het kader van de NATO Response Force (NRF). Die high readiness force bestaat uit land-, zee- en luchteenheden die in staat moeten zijn om gezamenlijke operaties uit te voeren.

Pages