-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Luchtcomponent

De Luchtcomponent blinkt uit door zijn hoogtechnologische vliegtuigen en krachtdadige optreden over heel de wereld. Onze toestellen vliegen uit voor luchtembargo’s, doelgerichte bombardementen, nabije luchtsteun, als luchtpolitie, voor humanitair transport, internationale opleidingen of voor hulp aan de natie. Onze vliegtuigen en helikopters zijn overal waar ze nodig zijn, soms zelfs op extreem korte termijn.

Concrete voorbeelden zijn er genoeg. Vanaf de Afghaanse vliegbasis van Kandahar ondersteunen zes F-16’s de internationale ISAF-grondtroepen vanuit de lucht. In 2011 hielpen zes andere F-16’s de Libische bevolking te beschermen tegen het autoritaire regime van Kadhafi. In Centraal-Afrika kunnen onze C-130’s westerlingen helpen evacueren tijdens ernstige crisissen. In België staan onze Sea King-helikopters al decennialang klaar om mensenlevens te redden. Defensie is er dan ook fier op!

Burgerlijke en militaire specialisten omkaderen voortdurend elk toestel. Piloten, technici, elektromechanici, verkeersleiders, ingenieurs, specialisten in luchtvaartelektronica, air commando’s, administratief personeel en logistieke medewerkers geven allemaal het beste van zichzelf. Als een van die schakels faalt, kan dat gevolgen hebben voor de hele keten en ook de opdracht. Daarom zijn motivatie, professionaliteit en solidariteit fundamentele waarden bij de Luchtcomponent.

recente artikelen

Silent Watch: bewakers van de Noordzee

Vanop de vliegbasis van Koksijde stijgt van begin september tot eind oktober elke dag een B-Hunter unmanned aerial vehicle (UAV) op. Aan de bedieningsknoppen staat een team van het 80 UAV Squadron. Ze helpen het Maritiem Informatiekruispunt in zijn speurtocht naar vervuiling en andere illegale zaken op onze Noordzee.

75 jaar Battle of Britain

75 jaar geleden woedde boven Groot-Brittannië de Slag om Engeland (Battle of Britain). Samen met haar Britse collega's van het Queen's Colour Squadron heeft de Luchtcomponent op 23 september hun inzet herdacht aan het monument van de Battle of Britain in Laken en aan het Koninklijk Legermuseum in Brussel.

Levenskracht voor de C-130

Defensie beschikt voortaan over een speciale module om patiënten die intensieve zorgen nodig hebben via de lucht uit een conflictgebied te evacueren.

Ministerraad keurt nieuwe Defensieopdrachten goed

De ministerraad heeft groen licht gegeven voor enkele voorstellen van Defensieminister Steven Vandeput. België zal binnenkort deelnemen aan de drugsbestrijdingsoperatie in de Caraïben en zal ook aanwezig zijn op andere continenten.

Het European Personnel Recovery Centre

Op 8 juli 2015 werd in Poggio Renatico, in Italië, het European Personnel Recovery Centre (EPRC) opgericht, met als doel de capaciteiten op het vlak van personnel recovery (PR) te verbeteren.

Pages