-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Luchtcomponent

De Luchtcomponent blinkt uit door zijn hoogtechnologische vliegtuigen en krachtdadige optreden over heel de wereld. Onze toestellen vliegen uit voor luchtembargo’s, doelgerichte bombardementen, nabije luchtsteun, als luchtpolitie, voor humanitair transport, internationale opleidingen of voor hulp aan de natie. Onze vliegtuigen en helikopters zijn overal waar ze nodig zijn, soms zelfs op extreem korte termijn.

Concrete voorbeelden zijn er genoeg. Vanaf de Afghaanse vliegbasis van Kandahar ondersteunen zes F-16’s de internationale ISAF-grondtroepen vanuit de lucht. In 2011 hielpen zes andere F-16’s de Libische bevolking te beschermen tegen het autoritaire regime van Kadhafi. In Centraal-Afrika kunnen onze C-130’s westerlingen helpen evacueren tijdens ernstige crisissen. In België staan onze Sea King-helikopters al decennialang klaar om mensenlevens te redden. Defensie is er dan ook fier op!

Burgerlijke en militaire specialisten omkaderen voortdurend elk toestel. Piloten, technici, elektromechanici, verkeersleiders, ingenieurs, specialisten in luchtvaartelektronica, air commando’s, administratief personeel en logistieke medewerkers geven allemaal het beste van zichzelf. Als een van die schakels faalt, kan dat gevolgen hebben voor de hele keten en ook de opdracht. Daarom zijn motivatie, professionaliteit en solidariteit fundamentele waarden bij de Luchtcomponent.

recente artikelen

Plechtigheid van nationale erkenning

Duizend mensen zijn op dinsdag 21 juni samengekomen op het militaire vliegveld van Melsbroek. De nationale overheid had hier een grote plechtigheid georganiseerd ter ere van het personeel van de veiligheids- en hulpdiensten die op 22 maart ingrepen. Toen werden de luchthaven van Zaventem en de Brusselse metro getroffen tijdens een nationaal drama.

21 juli: onze inzet, uw veiligheid

In de wereld van vandaag is veiligheid een topprioriteit. Defensie draagt hieraan bij door zijn personeel in een hoge staat van paraatheid te houden. Bezoek ons op 21 juli!

Aftellen naar de Belgian Air Force Days

Op zaterdag 25 en zondag 26 juni 2016 vinden op de luchtmachtbasis van Florennes de tweejaarlijkse Belgian Air Force Days plaats. De meeting is een vaste waarde op de kalender van zowel de Belgische als vele buitenlandse luchtmachten.

31ste ‘Tiger‘ smaldeel wint Silver Tiger Award

Gedurende de twee laatste weken van mei namen acht F-16's van het 31ste 'Tiger' smaldeel uit Kleine-Brogel deel aan de NATO Tiger Meet 2016 in de Spaanse stad Zaragoza.

De Leopold I oefent om de Caiman te ontvangen

Tijdens toekomstige operaties en oefeningen willen de Belgische fregatten de NH90 Caiman-helikopter kunnen meenemen. Met die nieuwe helikopter aan boord, kunnen ze gevechtscapaciteiten drastisch versterken. Ter voorbereiding voerden de bemanning van de Leopold I en een helikopterploeg van 18 tot 24 mei een reeks oefeningen uit.

Pages