-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

DOVO

DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) in Oud-Heverlee telt 311 militairen, waarvan 187 gebrevetteerde ontmijners. Zij ruimen achtergebleven munitie en explosieven op en staan in voor de ontmanteling ervan.

Hun opdrachten zijn:

  • munitie opruimen uit de wereldoorlogen
  • steun geven aan de politie voor het opruimen van verdachte pakjes
  • assistentie verlenen bij militaire vliegtuigcrashes
  • duikopdrachten uitvoeren op het Belgisch grondgebied en in de territoriale zeezone
  • cursus geven aan Defensiepersoneel, politie en veiligheidsdiensten

De wapenspreuk van DOVO is: Pericula non timeo (Wij vrezen het gevaar niet).

 

Ik heb munitie gevonden, Wat moet ik doen?

1. Blijft rustig.
2. Raak de munitie niet aan.
3. Verplaats de munitie niet.
4. Contacteer de lokale politie.

DOVO komt alleen op aanvraag van de politie tussenbeide om munitie op te ruimen of te vernietigen.

Recente artikels

Koninklijk bezoek bij de ontmijners

De koning heeft op donderdag 20 oktober in Oud-Heverlee de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) bezocht. Daarbij kon hij een heel aantal realistische demonstraties volgen van het materieel en de operationele inzet.

Nieuwe duikmeesters bij de marine

Van 19 tot 30 september waren de kandidaat-duikmeesters te gast aan boord van de mijnenjager M921 Lobelia. Gedurende bijna twee weken hebben ze hun kunnen bewezen door vanaf een schip veilig duikoefeningen op zee uit te voeren.

Duitse munitievoorraad uit ’14-’18 vernietigd

In Michamps, in de gemeente Bastenaken, werd op maandag 26 september een grote voorraad Duitse mortiergranaten ontdekt. Op vraag van de lokale politie ruimde de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) de zone op en bracht ze ongeveer 600 stuks munitie naar Oud-Heverlee voor vernietiging.

De nieuwe detonatiekamer in testfase

Binnenkort ontvangt Defensie zijn gloednieuwe detonatiekamer, geleverd door de Zweedse firma Dynasafe. De nieuwe installatie vervangt de oude, die in 2012 omwille van een onherstelbaar technisch defect buiten dienst geraakte. De Static Detonation Chamber (SDC) is hoofdzakelijk verworven voor de vernietiging van oude chemische wapens. Het is een van de grootste contracten die Defensie in de afgelopen jaren tot stand bracht, goed voor een bedrag van ongeveer 17 miljoen euro

Defensie verleent steun waar nodig

Dinsdag 22 maart 2016 is voor België een zwarte bladzijde. Na de aanslag op de luchthaven in Zaventem volgde een tweede in de Brusselse metro vlakbij het station Maalbeek. Defensie trachtte waar het kon hulp te bieden.