-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Twee Belgische F-16’s onderscheppen Russische vliegtuigen boven de Noordzee

Twee Belgische F-16’s onderscheppen Russische vliegtuigen boven de Noordzee

Omstreeks 11u21 stegen twee Belgische F-16's op vanop de vliegbasis Florennes voor een spoedinterventie in het kader van het Quick Reaction Alert van de Benelux. De toestellen werden vanuit het CAOC in Uedem (GER) bevolen om twee Russische militaire vliegtuigen te onderscheppen boven de Noordzee. Onze vliegtuigen werden door het Air Operations Control Station in het Nederlandse Nieuw-Milligen aangestuurd.

Om 11u51 voerden de piloten van de vliegtuigen een visuele identificatie uit. Dit gebeurden boven de Noordzee ten noorden van Nederland op een hoogte van 27.000 voet (9.000 m). De onderschepping gebeurde in de Nederlandse verantwoordelijkheidszone van het NAVO-Luchtruim. Het betrof twee 'Black Jack' TU-160 Tupolev bommenwerpers. De vliegtuigen hebben de Russische toestellen gevolgd. Vliegtuigen van de Britse Luchtmacht namen de opdracht over waarna terugkeerden.

Eén van de taken van de Belgische Luchtcomponent en de Koninklijke Luchtmacht is passend reageren op schendingen van het Benelux-luchtruim. Er staan permanent twee F-16-jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat. In België voeren F-16's van de vliegbasissen Kleine Brogel en Florennes deze taak beurtelings uit. Dit keer gebeurt dat vanaf de vliegbasis Florennes.

Het luchtruim wordt 24/7 in de gaten gehouden door de gevechtsleiding op het Control & Reporting Center in Glons voor de Belgisch-Luxemburgse zone en op het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen voor wat betreft de Nederlandse sector.

Als de gevechtsleiding merkt dat een vliegtuig het Benelux-luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, alarmeert zij de quick reaction alert (QRA). De vliegtuigen van de QRA stijgen binnen enkele minuten op om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. De gevechtsleidingen binnen Europa werken nauw samen als verdachte vliegtuigen naar het luchtruim van een naburig land lijken te vliegen. Ze zijn dan voorbereid op een mogelijk naderende dreiging.

Nederland en België wisselen elkaar in principe om de vier maanden af. Omdat de Belgische F-16's vorig jaar langer in het Midden-Oosten bleven, voerde de Nederlandse luchtmacht acht maanden de QRA uit. Nu de Nederlandse F-16's actief zijn in het Midden-Oosten geldt dit voor de Belgische Luchtcomponent.