-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Tropical training in Gabon : focus op de toekomstige speciale operaties

Tropical training in Gabon : focus op de toekomstige speciale operaties

Van 15 september tot 15 oktober houdt de Lichte Brigade een training in Gabon. Tijdens deze oefening zullen zo’n 800 militairen van Land-, Lucht- en Medische component ontplooien naar het Afrikaanse land.

Focus op speciale operaties

Tijdens Tropical Storm 2017 zullen de paracommandobataljons van de Lichte Brigade afwisselend trainen op verschillende locaties in Gabon. De focus van de oefening ligt op het voeren van speciale operaties en typische paracommando-tactieken en dit in de specifieke Afrikaanse klimatologische omstandigheden.

De Lichte Brigade traint zo een maximum aan verschillende aspecten: parachutesprongen, gecombineerde operaties, amfibische operaties en opereren in specifieke klimatologische omstandigheden.

Land-, Lucht-, Medische Component

Tijdens Tropical Storm 2017 trainen eenheden van de Land-, Lucht- en Medische Component samen. Op deze manier kunnen de militairen de specifieke specialiteiten samen trainen in een uitdagende omgeving.

De eenheden van de Landcomponent focussen zich op speciale operaties in een tropisch klimaat. De Luchtcomponent zorgt voor alle transporten van personeel en materieel en traint bovendien intensief met de C-130, A-109 en NH-90. Voor deze laatste is het de eerste buitenlandse ontplooiing, ter voorbereiding van een mogelijke operationele inzet in Mali.

De Medische Component kan niet ontbreken met zijn effectieve medische steun aan alle ontplooide militairen. Daarnaast trainen deze militairen ook voor hen specifieke procedures in de tropische omgeving.

Internationaal

De oefening speelt zich af in nauwe samenwerking met de burger- en militaire overheden in Gabon. Zo worden er tijdens de oefening Gabonese parachutisten opgeleid door Belgische instructeurs. Ze zullen hun eerste sprongen uitvoeren vanuit Belgische C-130-vliegtuigen. Andere Gabonese militairen zullen dan weer, geïntegreerd in Belgische compagnies, deelnemen aan tactische oefeningen.

Ook zorgen onze informatieploegen ervoor dat de plaatselijke bevolking steeds weet wat er in hun omgeving zal gebeuren.

Het Franse leger ondersteunt de oefening op logistiek vlak door het ter beschikking stellen van hun installaties in Libreville. Bovendien omkaderen de Fransen de overlevingsoefeningen in het Tropische woud en de Gabonese mangroves vanuit hun “Centre d’aguerrissement outre-mer et étranger (CAOME).

Enkele cijfers :

  • +/- 800 Belgische militairen

  • 150 voertuigen (vrachtwagens, ambulances…) en aanhangwagens (electrogeengroepen)

  • 3 C-130-vliegtuigen

  • 2  A-109-helikopters

  • 2 NH90-helikopters

  • 13 Zodiac-boten

  • 10.000 gevechtsrantsoenen

  • +/- 3.5 ton munitie