-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Toekomst Helibasis Koksijde

Toekomst Helibasis Koksijde

De 1ste Wing Basis Koksijde (1W/BKOKS) maakt deel uit van 1W, gevestigd in Beauvechain. 1W/BKOKS verzekert de Search and Rescue (SAR) permanentie en de Maritieme Operaties (MAR) . Voor de SAR werden de Sea King toestellen vervangen door de NH-90 NATO Frigate Helicopter (NFH), voor de MAR wordt tot eind 2021 nog de Alouette III (ALIII) gebruikt, waarna deze opdracht ook door NFH-vloot zal uitgevoerd worden.

In ondersteuning en uitvoering van deze beide (SAR en MAR) opdrachten, zijn er nu nog ongeveer 330 militairen voorzien op de vliegbasis Koksijde, waaronder het personeel nodig voor de eigenlijke uitvoering van de operaties, het technisch ondersteunend personeel en de operationele steundiensten zoals de luchtverkeersleiding, de brandweer en bird control. Vooral het personeelsbestand van de operationele steundiensten is kritiek. De activiteiten op de vliegbasis zijn ondergebracht in grotendeels verouderde infrastructuur die over een groot gebied verspreid is. Op basis hiervan heeft Defensie in samenspraak met de lokale autoriteiten een studie uitgevoerd naar alternatieven, met als doel de uitvoering van de opdrachten te rationaliseren en naar de toekomst te blijven verzekeren.

Op 23 april 2019 organiseert Defensie een overleg met gemeente Koksijde, de stad Oostende en de provincie West-Vlaanderen met aansluitend een persconferentie in het Provinciehuis Boeverbos in Brugge, in aanwezigheid van Generaal-majoor Vlieger Frederik Vansina, commandant van de Luchtcomponent, Generaal-majoor Frédéric Goetynck, commandant van de Divisie CIS & Infrastructuur, de heer Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde, de heer Bart Tommelein, burgemeester van Oostende en Mevrouw Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen.

Tijdens de persconferentie wordt de aanwezige pers ingelicht over het resultaat van de studie en krijgt ze een duidelijk beeld van het beslissingsproces en de uitvoeringsmodaliteiten van deze reorganisatie.