-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Reactie van Defensie aangaande de "Federale communitymaskers"

Reactie van Defensie aangaande de "Federale communitymaskers"

Zoals toegelicht tijdens de persconferentie van Defensie van 08 juni 2020 zijn de aangekochte mondmaskers conform met het technische document NBN/DTD S 65-001:2020 en de aanbevelingen van het World Health Organization in zijn interim guidance (Advice on the use of masks in the context of COVID-19) van 05 juni 2020.

Ter herinnering,op 27 April heeft de regering aan Defensie gevraagd om een éénmalige aankoop van community maskers voor alle inwoners te verwezenlijken.

Het dragen van dergelijk masker wordt tijdens de exit-strategie aanbevolen in bepaalde omstandigheden en verplicht op openbaar vervoer. Het masker wordt gedragen door een persoon om te voorkomen dat deze iemand anders besmet en niet om zichzelf te beschermen!

Om de kwaliteit te garanderen dienen stoffen mondmaskers regelmatig, volgens de voorschriften van de fabrikant, gewassen te worden. Specialisten, zoals Dr Marc Van Ranst in De Standaard van 10 juni 2020, stellen dat een frequente handwas met detergent en het goed spoelen, ontsmet en de functionaliteit garandeert van het mondmasker voor minimaal 30 wasbeurten. Deze onderhoudsvoorschriften vormen dus hoegenaamd geen bedreiging voor de gezondheid van de gebruiker, integendeel. Het wassen op 60°C hernomen in het technisch document is slechts een aanbeveling, zal niets aan de performantie (geen betere bescherming) van het masker veranderen, maar zal wel de levensduur beperken.

Vervolgens ontkent Defensie dat een firma zou geweerd zijn omwille van het feit dat het masker niet op 60° zou mogen gewassen worden. De betrokken firma werd technisch niet-conform verklaard bij gebrek aan bewijzen voor een voldoende luchtdoorlaatbaarheid en filtercapaciteit.

Tenslotte bevestigen we dat Defensie via een solide overheidsopdracht in een recordtijd een kwaliteitsvol mondmasker heeft ter beschikking gesteld van de bevolking.