-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Perspunt operaties 2019/20 - Focus op de deelname van het fregat F930 Leopold I aan SNMG1

Perspunt operaties 2019/20 - Focus op de deelname van het fregat F930 Leopold I aan SNMG1

Op vrijdag 2 augustus 2019 stelt Defensie haar lopende opdrachten voor aan boord van het fregat F930 Leopold 1 in de marinebasis van Zeebrugge. Tijdens dit perspunt presenteert Defensie een overzicht van de operaties in 2019/20 en vestigt ze in het bijzonder de aandacht op de deelname van de Leopold 1 aan de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1).

Gedurende 5 maanden neemt het fregat Leopold 1 deel aan SNMG1, de “Maritime Immediate Reaction Force” van de NAVO. Deze permanente vloot met wisselende deelnemers bestaat uit 6 tot 10 destroyers en/of fregatten. SNMG1 is een unieke armada die van opdracht naar opdracht de wereldzeeën patrouilleert. Het is het eerste actieve, permanente en internationale maritieme eskader dat ooit gevormd werd. De oorsprong van deze vloot gaat terug tot in de jaren 1960, toen de noodzaak ontstond voor de creatie van een “NATO anti-submarine warfare task group” om op voornamelijk Russische onderzeeërs te jagen. Canada, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten leveren op permanente basis allemaal één schip. België, Denemarken, Noorwegen, Portugal en Spanje leveren op een niet-permanente basis schepen, personeel of gespecialiseerde eenheden.
Op 13 december wordt de Leopold 1 en de voltallige SNMG1-vloot in de haven van Zeebrugge verwacht.

Na de verschillende uiteenzettingen krijg je de mogelijkheid het schip te bezoeken en te spreken met de bemanning. Tenslotte zal je, samen met de familieleden van de bemanning getuige zijn van het vertrek wanneer het schip om 12u00 de haven verlaat.