-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nederland neemt de bewaking van het Benelux-luchtruim over

Nederland neemt de bewaking van het Benelux-luchtruim over

De Nederlandse F-16's bewaken vanaf vandaag, 14 september, het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. België en Nederland voeren deze taak gezamenlijk en afwisselend uit. 

Eén van de taken van de Belgische Luchtcomponent en de Koninklijke Luchtmacht is passend reageren op schendingen van het Benelux-luchtruim. Er staan permanent twee F-16-jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat. In België voeren F-16’s van de vliegbasissen Kleine Brogel en Florennes deze taak beurtelings uit. In Nederland staan de vliegbasissen van Volkel en Leeuwarden om beurt paraat. Vanaf vandaag gebeurt dat vanaf de vliegbasis Volkel. 

Het luchtruim wordt 24/7 in de gaten gehouden door de gevechtsleiding op het Control & Reporting Center in Glons voor de Belgisch-Luxemburgse zone en op het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen voor wat betreft de Nederlandse sector.  

Als de gevechtsleiding merkt dat een vliegtuig het Benelux-luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, alarmeert zij de quick reaction alert (QRA). De vliegtuigen van de QRA stijgen binnen enkele minuten op om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. De gevechtsleidingen binnen Europa werken nauw samen als verdachte vliegtuigen naar het luchtruim van een naburig land lijken te vliegen. Ze zijn dan voorbereid op een mogelijk naderende dreiging.  

Nederland en België wisselen elkaar in principe om de vier maanden af. Echter, in onderlinge overeenkomst voerde België deze QRA-opdracht de voorbije 8 maanden uit omdat de Nederlandse F-16's momenteel in het Midden-Oosten opereren. In januari neemt België het opnieuw over van de Nederlanders. 

Sinds begin september nemen Belgische F-16 vliegtuigen voor een periode van vier maanden de bescherming van het Baltische Luchtruim. Voor die QRA-opdracht ontplooide de Belgische Luchtmacht  vier vliegtuigen en een detachement van 50 militairen naar de luchtmachtbasis van Siauliai in Litouwen.