-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kwaliteit van de federale stoffen mondmaskers voldoen aan de nodige vereisten zoals bevestigd door FOD Volksgezondheid

Kwaliteit van de federale stoffen mondmaskers voldoen aan de nodige vereisten zoals bevestigd door FOD Volksgezondheid

Het stoffenmondmasker heeft als doel om de mens te beschermen. De antibacteriële behandeling die het textiel heeft ondergaan heeft GEEN primaire functie en is evenmin specifiek gericht tegen het CORONA virus. De gebruikte techniek, beter gekend als SILVADUR 930 Antimicrobial ofwel zilvernitraat behandeling, is een erkende, goed gedocumenteerde, perfect veilige technologie voor de gezondheid en een zeer wijdverspreide technologie. Deze technologie wordt al gebruikt in heel wat textiel, maar ook in heel wat mondmaskers die op de internationale en nationale markt aangeboden worden via de supermarkten en apothekers voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik. Defensie wenst bovendien te beklemtonen dat de gebruikte zilverionen behandeling ook werd toegepast in maskers en filters die al aan de bevolking werden uitgereikt op verschillende niveaus.

Het officieel standpunt omtrent de SILVADUR 930 Antimicrobial behandeling werd gevraagd aan de FOD Volksgezondheid en deze heeft bevestigd dat de gebruikte techniek voldoet aan de vereisten gekoppeld in de Europese Verordening qua biocides en de mondmaskers mogen op de markt gebracht worden.

Een verplichte markering op de verpakking is niet vereist, aangezien de mondmaskers individueel aangereikt worden via de professionele apothekersketen. Dit laat toe om de mensen correct te informeren en om de verspreiding van de mondmaskers te laten gebeuren in correcte en hygiënische omstandigheden.