-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Het fregat BNS Louise-Marie redt 172 migranten voor de kust van Libië

Het fregat BNS Louise-Marie redt 172 migranten voor de kust van Libië

Op 29 november 2016 rond 09u00 (Belgische tijd) ontdekte het Belgische fregat Louise-Marie een vaartuig in nood op ongeveer 60 kilometer voor de kust van Libië. Het commando van het schip besluit het vaartuig te onderscheppen en de 30 opvarenden te redden. Tijdens deze reddingsoperatie wordt in de verte een tweede vaartuig waargenomen met daarin 142 inzittenden, meteen begon de tweede reddingsoperatie van de dag voor het Belgische fregat en zijn bemanning.  

De avond voordien was het schip Louise-Marie al betrokken bij een één uur durende achtervolging van een speedboot, die ervan verdacht werd betrokken te zijn in illegale activiteiten. Na een intensieve achtervolging slaagde het fregat Louise-Marie er in het verdachte vaartuig te doen stoppen. Hierna kon een gespecialiseerd zoekteam van de Louise-Marie in actie schieten. Het team verzamelde talrijke gegevens die door de Europese autoriteiten gebruikt zullen worden om de smokkel over zee in te perken. 

De Louise-Marie patrouilleert sinds 16 november in de Middellandse Zee in het kader van de Europese opdracht “Sophia”. Het doel van deze opdracht is een halt toe te roepen aan de mensensmokkel tussen Afrika en Europa en de wapenhandel naar Libië te verhinderen. Het fregat zal zijn thuisbasis Zeebrugge vervoegen op 23 december 2016.