-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

F-16’s keren terug naar België na hun missie in het Midden-Oosten

F-16’s keren terug naar België na hun missie in het Midden-Oosten

Na 18 maanden operationele inzet tegen de terreurgroep IS keren op dinsdag 26 december 2017 onze F-16's terug uit het Midden-Oosten. De toestellen die deelnamen aan de Operatie Desert Falcon landen op de vliegbasis Kleine-Brogel.

De Minister van Defensie, belast met Ambtenaren Zaken, Steven Vandeput en de Commandant van de Luchtcomponent, generaal-vlieger Frederik Vansina zullen aanwezig zijn bij het terugkeren van de vliegtuigen. De persbijeenkomst biedt ook de gelegenheid om een balans van de operatie op te maken.

Op maandag 27 juni 2016 steeg een detachement van zes F-16's op richting het Midden-Oosten voor zijn opdracht 'Desert Falcon' in het kader van de internationale coalitie tegen IS. Ons land loste hiermee de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht af die deze opdracht twaalf maanden had uitgevoerd. Initieel was de Belgische deelname voorzien voor tot juni 2017, maar op vraag van Nederland en de coalitie besliste de Belgische regering om de opdracht met zes maanden te verlengen met vier gevechtsvliegtuigen.

Begin 2018 zal de Nederlandse Luchtmacht haar F-16's opnieuw naar het Midden-Oosten sturen. Ook België blijft in de opdracht Desert Falcon betrokken. Ons land levert het komende jaar de beschermingstroepen (Force Protection) voor de het Nederlandse detachement.