-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

DOVO en Search and Rescue, een overzicht van 2017

DOVO en Search and Rescue, een overzicht van 2017

Naast de beveiligingsopdrachten in binnen- en buitenland heeft Defensie ook een specifieke taak in het kader van hulp aan de natie. Ook in 2017 stonden DOVO en de helikopters van de Luchtmachtbasis in Koksijde 24 uur per dag paraat om op te treden. In totaal voerden deze eenheden 3 588 interventies uit. 

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) kreeg vorig jaar 3 484 oproepen, voornamelijk voor het opruimen van munitierestanten uit de twee wereldoorlogen. Hiervoor rukten de ontmijners 3 322 keer uit. Opmerkelijk is de terugval van het aantal interventies in het kader van terrorisme en groot banditisme. Deze tussenkomsten voor bommeldingen of verdachte voorwerpen daalden van 207 in 2016 naar 162 vorig jaar. Hiermee bereikt hun aantal stilaan opnieuw het niveau van voor de aanslagen in ons land. 

Ook voor de reddingsacties van de Search and Rescue helikopters was het een transitiejaar. Twee derde van de 104 interventies op zee werd uitgevoerd door de NH90 Caiman-helikopter. De Seaking vloog vorig jaar nog 40 keer uit voor mensen in nood. Beide reddingshelikopters gingen hierbij voornamelijk op zoek naar drenkelingen en vermiste personen en transporteerden zieken en gewonden naar ziekenhuizen.