-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De Zweedse regering beslist om niet langer deel te nemen aan de Belgische competitie ter vervanging van de F-16 luchtgevechtscapaciteit.

De Zweedse regering beslist om niet langer deel te nemen aan de Belgische competitie ter vervanging van de F-16 luchtgevechtscapaciteit.

 FMV, het Zweedse staatsagentschap dat het Gripen E wapensysteem van de firma SAAB aanbiedt, heeft tijdens een vergadering met het team dat instaat voor de vervanging van de Belgische F-16 (Air Combat Capability Program – ACCaP) gemeld dat het geen voorstel zal indienen in het kader van dit programma. FMV heeft deze beslissing zonet publiek bevestigd op haar website.

 Defensie neemt akte van dit besluit en dankt FMV voor de open en constructieve samenwerking gedurende deze afgelopen drie jaar. Er blijven op dit ogenblik nog drie kandidaten in de running om een partenariaat van Staat tot Staat af te sluiten:

  • Frankrijk dat vertegenwoordigd wordt door de Direction Générale de l’Armement en dat het Rafale wapensysteem aanbiedt;

  • De Verenigde Staten vertegenwoordigd door het F-35 Joint Program Office en die het F-35A wapensysteem aanbieden;

  • Het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigd door het Ministerie van Defensie en dat het Eurofighter wapensysteem aanbiedt.

Defensie bevestigt dat de huidige planning ongewijzigd blijft. Deze planning voorziet dat tegen midden 2018 een gemotiveerde aanbeveling aan de Belgische regering wordt overgemaakt.