-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Commando– en Logistieksteunschip A960 Godetia na 6 maanden operaties terug in Zeebrugge

Commando– en Logistieksteunschip A960 Godetia na 6 maanden operaties terug in Zeebrugge

Op Woensdag 12 december zal het Commando –en Logistieksteunschip A960 Godetia aanmeren in Zeebrugge na 6 maanden operaties.
Het Commando -en Logistiek steunschip A960 Godetia is al sinds eind juli ingezet als vlaggenschip van het Standing NATO Mine Countermeasures Group One (SNMCMG1) onder het bevel van de Belgische Fregatkapitein Peter Ramboer. Hij leidt sinds 15 januari het commando van de vloot en had meer dan 500 bemanningsleden aan boord van 13 schepen uit 11 verschillende landen onder zijn bevel.

In 2018 opereerde de SNMCMG1 meer dan tien maanden in een gebied dat zich uitstrekt van de westkust van Frankrijk, het Kanaal, de westkust van Noorwegen tot boven de Poolcirkel, de Baltische Zee en de Noordzee. Ze nam deel aan alle grote militaire oefeningen en ruimde tussentijds mijnen uit de Eerste –en Twee Wereldoorlog die nog altijd massaal in deze wateren aanwezig zijn. De vloot bracht 42 zeemijnen tot ontploffing, versleepte 5 tuigen naar een veilige plaats en identificeerde 47 andere mijnen die ze ter plaatse niet mocht vernietigen wegens de negatieve impact op de biodiversiteit in die regio!
SNMCMG1 is één van de vier permanente vloten van de NAVO. Ze bestaat sinds 1973 en heeft als doel om de scheepvaartroutes vrij en veilig te houden, meer bepaald tegen de dreiging van zeemijnen. Het is klaar om overal ter wereld ingezet te worden in geval van een mijnendreiging