-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische militairen vertrekken naar Litouwen

Belgische militairen vertrekken naar Litouwen

Op 27 januari zal een detachement Belgische militairen, voornamelijk afkomstig van het 18 Bataljon Logistiek uit Leopoldsburg, vertrekken naar Litouwen.

De ontplooiing kadert in het NAVO-concept van “Enhanced Forward Presence”, waarbij NAVO-lidstaten hebben beslist om hun aanwezigheid in Oost-Europa te versterken. In totaal zullen vier bataljons, aangevoerd door het Verenigd Koninkrijk (Estland), Canada (Letland), Duitsland (Litouwen) en de Verenigde Staten (Polen) zich in vier Oost-Europese landen ontplooien.

De Belgische militairen zullen in Litouwen onder Duits bevel samenwerken met Luxemburgse, Nederlandse, Noorse en Litouwse collega’s. De Belgen zullen voornamelijk instaan voor de logistieke steun (transport, bevoorrading van benzine en munitie en evacuatie van voertuigen) ten voordele van de internationale troepenmacht.

België liet al eerder troepen in Oost-Europa opereren. Zo waren er al marineschepen actief in de Baltische Zee en hebben onze F16-jachtvliegtuigen al meerdere malen deelgenomen aan bewakingsopdrachten in het luchtruim van de Baltische staten. Zowel in 2015 als in 2016 oefenden Belgische grondtroepen op Litouwse bodem tijdens de oefening “Baltic Piranha”.

Naar aanleiding van het vertrek van de troepen richting Litouwen, organiseert Defensie twee persmomenten: woensdag 18 januari in de kazerne van Leopoldsburg (vertrek voertuigen richting Litouwen) en vrijdag 27 januari in de militaire luchthaven van Melsbroek bij het vertrek van de troepen.