-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

België is klaar om de bewakingsopdracht boven het luchtruim van de Baltische Staten te verzekeren

België is klaar om de bewakingsopdracht boven het luchtruim van de Baltische Staten te verzekeren

Sinds enkele maanden bereiden Florennes en Kleine-Brogel zich voor op de ontplooiing van hun F-16's in Litouwen om er de bescherming van het luchtruim boven de Baltische Staten, die lid zijn van de NAVO, te verzekeren. Op donderdag 29 augustus 2019 zijn de gevechtsvliegtuigen samen met de rest van het contingent toegekomen in hun operationele zone in Šiauliai.

Niet minder dan 4 F-16's en een contingent van iets meer dan 60 militairen worden ontplooid voor een periode van vier maanden. Hiermee volgt België Hongarije op. De officiële overdracht zal plaatsvinden op 3 september. Tijdens de eerste twee maanden zal Florennes de opdracht uitvoeren waarna Kleine-Brogel het overneemt.

De opdracht BAP is een Quick Reaction Alert (QRA) opdracht waarbij 2 F-16's dag en nacht klaarstaan om in minder dan 15 minuten op te stijgen om vliegtuigen in nood bij te staan alsook vliegtuigen te onderscheppen die de internationale vliegregels niet respecteren in de nabijheid van het luchtruim van lidstaten van de NAVO en ze te begeleiden tot buiten dit luchtruim. Eens de opdracht van onze Belgische F-16's ten einde is zal een ander NAVO land het overnemen.