-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

11de Bataljon Genie traint in het Meetjesland

11de Bataljon Genie traint in het Meetjesland

Het 11de Bataljon Genie organiseert van 16 tot 20 maart 2020 de oefening ORIENTAL RESPONSE en dit in samenwerking met verschillende steden en gemeentes van het Meetjesland.  

Deze oefening biedt hen de mogelijkheid om te trainen in een reële omgeving waarbij het vliegveld van URSEL centraal gelegen is in een fictief crisisgebied. 

400 militairen van verschillende Belgische eenheden (Bataljon Bevrijding/5 Linie, 14 medisch bataljon,…), maar ook buitenlandse specialisten uit Nederland en Frankrijk nemen hieraan deel. Militaire aanwezigheid onder de vorm van bereden colonnes, patrouilles te voet of vervoerd, zoekopdrachten op zoek naar bewapening en munitie, zijn enkele voorbeelden van de geplande acties. Ook zal er op een gegeven moment een ‘fictieve’ aardbeving plaatsvinden waardoor onder andere B-FAST en het Rode Kruis in actie zullen komen. Een 500-tal burgers schreven zich in om als figurant ‘slachtoffer natuurramp’ geëvacueerd te worden. Ook de burgerlijke autoriteiten en lokale hulpdiensten en politie leveren de nodige steun. 

Naast de militaire aanwezigheid, is het de intentie van de Korpscommandant en voormalig Deinzenaar Luitenant-Kolonel stafbrevethouder Yves De Neve om van de gelegenheid gebruik te maken om het beroep van militair en in het bijzonder dit van de genie, voor te stellen. Hiervoor zal een promoteam (zes militairen en twee militaire voertuigen) verschillende scholen bezoeken.