-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Operationele functies – functies bij gevechtseenheden (combat)

Operationele functies – functies bij gevechtseenheden (combat)

Buitenlandse en binnenlandse opdrachten blijven de voornaamste missie van de Landcomponent. Permanent zijn er 600 militairen in het buitenland actief. In het binnenland werden in 2016 tijdens de opdracht Vigilant Guardian dagelijks tot 1.500 militairen ingezet om de veiligheid in de straten te garanderen.

Militairen die operationeel worden ingezet, moeten hun basisvaardigheden zeer goed onder de knie hebben. Ze herhalen jaarlijks die vaardigheden om ze te onderhouden. Ook moet de militair gezond zijn en wordt hij regelmatig getest op zijn medische toestand en vaccinaties.
Als voorbereiding op een buitenlandse opdracht zal de militair nog specifieke trainingen ondergaan, om hem zo goed mogelijk voor te bereiden op zijn komende taken.

Kandidaat-militairen die voor een operationele functie kiezen, zullen na hun opleiding veelal bij een van de gevechtseenheden terechtkomen. Zo telt de Landcomponent twee brigades, die elk hun eigen kenmerken hebben.

De Medium Brigade met hoofdkwartier in Leopoldsburg telt twee Nederlandstalige en twee Franstalige gevechtsbataljons. Die eenheden werken voornamelijk met gepantserde wielvoertuigen, de Piranha, en worden de manoeuvretroepen genoemd. Zij kunnen worden ingezet tijdens conflicten op nationaal of internationaal grondgebied.

De Lichte Brigade met hoofdkwartier in Marche-en-Famenne bestaat uit twee paracommandobataljons (een Nederlandstalig en een Franstalig) en de Special Forces Group, een gespecialiseerde eenheid van de Landcomponent. De paracommando’s zijn parachutetroepen en kunnen dus zowel vanop het land als vanuit de lucht worden ingezet, overal ter wereld. Hun grootste troeven zijn snelheid en flexibiliteit. De eenheden werken voornamelijk met lichte voertuigen zoals de Dingo 2. Voor de Special Forces Group kan je niet als burger solliciteren. Je kan enkel geselecteerd worden na een interne rekrutering op basis van specifieke kennis en kwaliteiten.