-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Marine vaart nieuwe koers voor haar reservisten

Marine vaart nieuwe koers voor haar reservisten

 

De Marinecomponent doet voor specifieke projecten al decennialang een beroep op actieve en gemotiveerde reservisten. Die samenwerking gieten ze nu in een nieuwe structuur: de Marinereserve. Onder het motto 'stuurboord 10, stuur 2030' werd die op 25 november voorgesteld op de marinebasis van Zeebrugge.

De Marinecomponent kan momenteel een beroep doen op een pool van een goede honderd reservisten. Tegen 2030 moeten dat er vijfhonderd worden. Daarom zal de marine meer dan ooit actief rekruteren bij actieve militairen die het kader verlaten, bij mensen met minstens tien jaar beroepservaring en bij gemotiveerde jongeren met een interessante burgeropleiding, die bijkomend een militaire basisopleiding volgen.

Om al die extra reservisten op de juiste plaats te kunnen inzetten, heeft de marine een nieuwe structuur op poten gezet: de Marinereserve. Aan het hoofd daarvan staat de kersvers aangestelde kapitein-ter-zee Daniel Servaty.

De Marinereserve moet het beste van twee werelden combineren. De reservist kan een eigen loopbaan binnen de reserve uitbouwen. De marine kan hem of haar dan weer op de beste plaats inzetten, afhankelijk van zijn of haar competenties en loopbaan in de burgerwereld. De Marinereserve wordt met andere woorden een volwaardige partner van de Marinecomponent.