-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Paracommando's trotseren Tropical Storm

Paracommando's trotseren Tropical Storm

 

De Belgische paracommando's nemen in Gabon om de beurt deel aan de oefening Tropical Storm. Voor het eerste detachement liep de oefening van 18 tot 30 september. De para's van het 2 Bataljon Commando's uit Flawinne hebben hen intussen afgelost en zullen er nog tot 16 oktober hun tropische vaardigheden oefenen.

"In Gabon kunnen we zaken trainen die in België veel moeilijker of helemaal niet te trainen zijn", aldus kolonel Vincent Descheemaeker, de commandant van de Lichte Brigade. "Door het vochtige klimaat moeten we hier bijvoorbeeld heel anders tewerk gaan dan in België om transmissies tot stand te brengen en uit te voeren."

Kennis van die speciale technieken is een must voor de paracommando's. Volgens de Strategische Visie zal Defensie de twee paracommandobataljons omvormen tot een Special Forces Support Group (SFSG). Die moet onder andere in elk terrein snelle interventieoperaties kunnen uitvoeren, net als evacuaties van landgenoten in het buitenland. Daar moeten ze dan ook regelmatig op oefenen.

Dat idee van een Special Forces Support Group zie je ook duidelijk terug op het terrein. Tijdens de vorige Tropical Storm-oefening, in 2015, oefenden de paracommando's vooral per compagnie en bataljon om doelwitten in te nemen en tegenstanders uit te schakelen.

Dit jaar doen ze dat soort aanvallen nog steeds, maar besteden ze meer tijd aan de voorbereiding van de operaties en het inwinnen van inlichtingen. Om die speciale operaties uit te voeren, beschikken ze in Gabon ook over specifieke inzetmiddelen, zoals NH90-helikopters en zodiacbootjes.

Dit soort trainingen is dus belangrijk voor onze paracommando's, maar heeft ook voordelen voor andere Belgen. "De veiligheid van de Belgische burger begint in het buitenland", zegt kolonel Descheemaeker. "Door hier in Gabon te trainen, zijn we voorbereid op die snelle interventieopdrachten."

Dankzij dit soort oefeningen zijn onze militairen klaar om Belgische burgers te evacueren op elk terrein en in alle omstandigheden.