-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Steyr-Puch 6x6 Pandur Recce & Observation

Steyr-Puch 6x6 Pandur Recce & Observation

Pandur (Infanterie- en commandoversie)

De Pandur is een troepenvervoermiddel geeigend om droppings en snelle evacuatie in vijandelijk gebied zo vlug en veilig mogelijk uit te voeren.

Belangrijkste karakteristieken

De 6x6-aandrijving rijdt bijzonder soepel, bovendien is het voertuig uitgerust met een Central Tyre Inflating System (de bandendruk kan door de chauffeur al naargelang het terrein worden geregeld), hierdoor rijdt de Pandur probleemloos over moeilijk terrein of door doorwaadbare rivieren, plassen, watergebieden, ... en is hij een stuk mobieler en comfortabeler dan bvb. de lichte vrachtwagen Unimog.  De Pandur weegt ruim 13 ton en is voorzien van een pantser dat normale 7,62 mm munitie weet te weerstaan. Ondanks zijn hoge gewicht kan hij met zijn 260 pk Steyr WD 612 motor een snelheid van 100 km/u bereiken op verharde wegen.
Het voertuig biedt plaats aan een volledige sectie van negen soldaten. De bemanning beschikt in het passagierscompartiment over verwarming en een koelsysteem. De Belgische Pandur beschikt echter niet over een CBRN-bescherming (CBRN: Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire bescherming). De standaardversie in de infanteriepelotons is uitgerust met machinegeweer kaliber .50 of 7,62 mm en is voorzien van zijdelings geplaatste rookpotwerpers.
Het design van de Pandur werd speciaal met de computer ontworpen, hierdoor vallen de contouren minder op met thermische nachtkijkers en werden zijn vormen aangepast om een zo klein mogelijke radar-cross section te bekomen (stealth). Een thermally insulated exhaust system (een extra geïsoleerde uitlaat) en het gebruik van infrarood absorberende verf geven nog een extra bescherming. De Pandur is een geluidsarm voertuig dat nauwelijks hoorbaar toch vrij dicht kan naderen. Indien de banden stuk geschoten worden rijdt het voertuig op harde rubberen wielen verder, zodat het zich toch nog in veiligheid weet te brengen.

Andere versies

 • Pandur Ambulance
  Deze versie is iets langer en wordt gebruikt door de Medische Component.
 • Pandur Inlichtingenvergaring
  - Uitgerust met antitankwapensystemen die een betere zelfverdediging toelaten.
  - Sensoren van een nieuwe generatie om opsporingsopdrachten te kunnen vervullen.
  - Geintegreerd Batllefield Management System (BMS).
 • Pandur Maintenance
Technische Fiche:

Categorie
Recce & Observation

Constructeur
STEYR SSF
Bouwjaar: 1996

Afmetingen
Lengte: 5,785 m
Breedte: 2,530 m
Hoogte: 2,670 m
Hoogte met mast: 5,300 m

Gewicht
Leeg: 12.800 kg
Maximum: 14.200 kg

Motor
Merk: CUMMINGS
Type: WD 612.95
Vermogen: 191 kW @ 2500 RPM
Maximum koppel: 960 Nm @ 1480 RPM

Prestaties
Gemiddelde snelheid: 97 km/h
Maximum snelheid: 97 km/h
Actieradius leeg: +/- 650 km

Bemanning
5

Bewapening
MAG 7.62 mm
2x3 rookpotwerpers

Algemeen
In dienst sinds: 1998
Aantal in dienst: 45